Istočni front 248. dan: Rogov: U Zaporožju likvidirana grupa militanata

29.10.2022. 20:01
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 248. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. 

Dronovi su napali luku u Sevastopolju. Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov pozvao je Vašington da vrati nuklearno oružje iz inostranstva kući.

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se i u Kijevu i u kijevskoj oblasti

Na cijeloj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost, potvrdile su lokalne vlasti ukrajinskih regiona.

EU je zamrzla više od 17 milijardi evra ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve, kazao je komesar Evropske komisije za pravosuđe Didije Rejndir.

- Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi evra u sedam država članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj - rekao je Belgijanac za njemački medijski koncern Funke.

EU je takođe zamrzla 300 milijardi eura deviznih rezervi Ruske centralne banke, istakao je Rejnder.

- S moje tačke gledišta, bar je moguće zadržati ovih 300 milijardi evra kao jamstvo dok Rusija dobrovoljno ne bude učestvovala u obnovi Ukrajine - rekao je on.

U Nikolajevskoj oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, oboren je ukrajinski MiG-29

Odbijena je ofanziva ukrajinske vojske u ovom području, ubijeno više od 60 militanata.

Pored toga, uništena su dva sistema „Himers“ u Harkovskoj oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva.

Ruska vojska je navela da je u Hersonskoj oblasti uništen jedan PVO sistem „Buk“ i dve američke haubice M777.

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da je obavljena nova razmjena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli 50 za 50.

Prema njegovim riječima, među onima koje je Kijev vratio je sedam ljudi iz DNR, dvoje iz LNR.

Napad Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć dronova u vodama Sevastopoljskog zaliva bio je najmasovniji od početka specijalne operacije, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

- Tokom noći izveden je najmasovniji napad bespilotnim letjelicama i nadvodnim aparatima na daljinsko upravljanje u vodama Sevastopoljskog zaliva - rekao je Razvožajev.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine pokušale su da pogode vojne objekte Crnomorske flote.

- Neprijatelj je pokušao da udari na vojnu infrastrukturu Crnomorske flote. Sve bespilotne letjelice su na vrijeme otkrivene i uništene - rekao je gubernator.

U Zaporožju, koji kontroliše Kijev, granatiran je objekat vitalne infrastrukture, saopštile su ukrajinske vlasti.

DNR: Ukrajinske trupe ispalile su 11 projektila, kalibra 152 i 155 milimetara na Donjeck

Eksplozije u Nikolajevu koji se nalazi pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinska vojska je pokušala da izvrši desant u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti koja se nalazi pod kontrolom Rusije.

Ruska vojska je to spriječila. Protivnik je pretrpio gubitke i povukao se.

Kako pišu ruski i ukrajinski telegram kanali, u toku je ofanziva ruske vojske kod Ugljedara, Donjecka Narodna Republika.

U području Pavlovke je praktično uništena prva linija odbrane ukrajinske vojske. Ruska vojska koristi višecjevni raketni sistem „Solncepek“. Aktivna je avijacija – Su-25 i Su-34, kao i helikopteri.

U Sevastpoljolju sistem protivvazdušne odbrane nekoliko sati je odbijao napade dronova. Svi neprijateljski dronovi su oboreni, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

U napadu dronova niko nije povrijeđen.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da je u toku „posebna specijalna operacija pod nazivom Odmazda“ u zoni gdje se izvodi glavna specijalna operacije Rusije. On nije precizirao ko i zašto je posebno izvodi.

Na svom Telegram kanalu saopštio je o gubicima ukrajinske strane u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga. Skrenuo je pažnju i na pravac Soledara – „u sektoru specijalnih snaga Ahmat“. Lider Čečenije je istakao i efikasnost čečenskih bataljona i puka Ministarstva odbrane Rusije u području Donjecka.

U Zaporožju je likvidirana grupa militanata, izjavio je Vladimir Rogov, predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- U Zaporožju je grupa čečenskih militanata iz kriminalnih terorističkih bandi, likvidirana preciznim napadom na vojne objekte - rekao je Rogov.

Brodovi Crnomorske flote odbili su rano jutros napad dronova na Sevastopolj, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

- Brodovi Crnomorske flote odbijaju napad dronova u vodama Sevastopoljskog zaliva. U gradu nisu oštećeni objekti. Samo mirno. Situacija je pod kontrolom. Sve operativne službe su u pripravnosti - napisao je Razvožajev na telegram kanalu.

Plovidba brodova u luci Sevastopolja je privremeno obustavljena.

Rusija: Kijev želi da pomoću „prljave bombe“ uvuče SAD i NATO u sukob sa Rusijom

Kijevu je potrebna provokacija kako bi SAD i NATO uvukao u sukob i, između ostalog, ostao na vlasti, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Kijev nema drugih načina da omete realizaciju ciljeva specijalne vojne operacije. Samo zahvaljujući „dogovorenom ratu“ Kijev sada može da kontroliše situaciju i oni shvataju da je najbolji izlaz za njih direktna umješanost NATO-a i Sjedinjenih Država u sukob. Za sada se samo isporučuje oružje, snabdijevaju ih obaveštajnim podacima, ostalom pomoći, instruktorima, što je, naravno, dosta. Međutim, kijevskom režimu to, očigledno, nije dovoljno, potrebna im je ili neka velika provokacija, ili „prljava bomba“, koja je takođe veoma velika provokacija, ako bude izvedena - rekao je Poljanski ruskoj televiziji REN TV.

S tim u vezi, primjetio je diplomata, Moskva pokušava da skrene pažnju javnosti na ovu „apsolutno očiglednu taktiku, koja ima veoma pogubne posljedice po cio svijet“.

Prema njegovim riječima, Kijev ima sve razloge da organizuje neku vrstu provokacije, a „prljava bomba“ je ovdje veoma prikladna.

- Naši zapadni bivši partneri su u više navrata govorili da je upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini ta „crvena linija“ koja će pokrenuti neke odlučnije akcije sa njihove strane i nagovjestili direktnu umješanost zemalja NATO-a. Upravo to je potrebno ukrajinskom režimu da ostane na vlasti? - zaključio je Poljanski.

Kancelarija DNR: Ukrajinska vojska danas granatirala Donjeck i Jasinuvatu

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas Donjeck sa 10 raketa, koristeći višecjevni raketni sistem za lansiranje Grad (MLRS), saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kancelarija DNR je saopštila da su ukrajinske snage granatirale Kijevsku i Kujbiševsku oblast grada Donjecka danas oko 11.08 po lokalnom vremenu, prenio je TASS.

Rusija zbog terorističkih napada obustavlja učešće u prehrambenom sporazumu

Rusija obustavlja učešće u prehrambenom sporazumu zbog terorističkih napada koji su se dogodili u vodama kod Sevastopolja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ova odluka je donijeta zbog toga što je kijevski režim, uz pomoć stručnjaka iz Velike Britanije, izvršio teroristički napad na brodove crnomorske flote, kao i na civilne brodove u okviru „prehrambenog koridora“, navodi se u saopštenju.

- Ruska strana obustavlja svoje učešće u realizaciji sporazuma koji podrazumeva izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih lukma - precizira se u saopštenju ruskog odbrambenog resora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 30m
    0
  • Slani mafini
    13h 51m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 40m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 9m
    3