Istočni front 253. dan: Rogov: Spriječen teroristički napad na Zaporošku elektranu

03.11.2022. 11:42
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 253. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Eksplozije su odjeknule u Krivoj Rogu, Melitopolju i Nikopolju. Odbijen je napad ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast.

Spriječen je teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, prema dostupnim informacijama, Ukrajina je spremala eksploziju još od proljeća – na teritoriji nuklearke pronađena je zaliha eksploziva koju su Oružane snage Ukrajine ostavile još u februaru-martu.

- U Zaporožskoj elektrani spriječen je teroristički napad, čiji je naručilac režim Zelenskog - rekao je Rogov.

Pretpostavlja se da je eksplozivnu napravu trebalo da aktivira neko od zaposlenih u nuklearki, kojeg bi angažovala Služba bezbjednosti Ukrajine.

- Svrha sabotaže je da se uništi toplovod koji povezuje nuklearku sa Energodarom, čime bi stanovništvo grada ove zime ostalo bez grijanja - rekao je izvor.

Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti nije kritična, trupe uspješno odbijaju pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu, rekao je zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

On je pojasnio da trenutno nema masovnog gomilanja ukrajinskih jedinica na liniji fronta.

- Ne znaju šta da rade, jer je linija odbrane toliko moćna da ne znaju sa koje strane da priđu - naglasio je Stremousov.

Anketa: Ogromna većina Rusa veruje Putinu

Većina Rusa, njih 80,1 odsto, veruje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, pokazuju rezultati istraživanja Ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja (VCIOM).

Kako se dodaje, rad predsednika Rusije odobrava 76,5 odsto građana, dok njegov rad ne podržava 15 odsto anketiranih.

Rad ruske Vlade odobrava 50,3 odsto ispitanika, a rad predsednika Vlade Rusije Mihaila Mišustina – 53,1 odsto učesnika u istraživanju.

Anketa „VCIOM-Sputnik“ sprovedena je od 24. do 30. oktobra, a u njemu su učestvovali punoletni građani Rusije.

Patrušev: Najveću korist od terorističkih napada na „Sjverni tok“ ima Amerika

Sjedinjene Američke Države imaju najveću korist od eksplozija na gasovodima „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“, ali je i Velika Britanija učestvovala, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Od prvog trenutka nakon što je saopšteno o eksplozijama na gasovodima ‘Sjeverni tok 1’ i ‘Sjeverni tok 2’ sprovedena je aktivna kampanja sa ciljem da se optuži Rusija. Očigledno je da najveću korist od tih terorističkih napada imaju SAD - rekao je on na sjednici Savjeta bezbjednosti Zajednice nezavisnih država (ZND).

Patrušev se osvrnuo i na poruku bivše premijerke Velike Britanije Liz Tras, koju je poslala američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu minut nakon eksplozija na „Sjevernim tokovima“, a u kojoj je napisala: „Završeno je“. Dodao je da to ukazuje na činjenicu da je i vojska Velike Britanije uključena u ove terorističke napade.

Napadi na gasovode „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim riječima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama.

Rusija: Zapad vrbuje teroriste kako bi učestvovali u borbama u Ukrajini

London i Vašington vrbuju međunarodne teroriste kako bi učestvovali u borbama u Ukrajini na strani Kijeva, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- U svjetlu specijalne vojne operacije, obavještajne službe SAD i Engleske vrbuju članove međunarodnih terorističkih organizacija kako bi ih prebacili da učestvuju u borbenim dejstvima na strani kijevskog režima -rekao je Patrušev na sastanku sekretara savjeta bezbjednosti zemalja ZND.

 „Prljava bomba“

Ukrajina pravi „prljavu bombu“ uz pomoć Zapada, saopštio je Patrušev.

- Prema dostupnim informacijama, u Ukrajini se radi na stvaranju ‘prljavog’ nuklearnog punjenja. Smatramo da se taj proces odvija uz učešće zapadnih pokrovitelja. S tim u vezi izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog takve, očigledno opasne, situacije koja, ako se ne prekine, prijeti globalnom katastrofom - istakao je on.

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrijebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 32m
    0
  • Slani mafini
    13h 53m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 48m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 42m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 11m
    3