Istočni front, 274. dan: Medvedev: Ruske zalihe oružja dovoljne za sve

24.11.2022. 17:36
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 274. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusija čeka da međunarodna zajednica da ocjenu mučenja ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika, izjavio je Nebenzja. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN pozvao da se Rusiji oduzme pravo glasa u ovoj strukturi i stavi veto na njene odluke.

Pedeset ruskih vojnika koji su se nalazili u zarobljeništvu na teritoriji pod kontrolom Kijeva – vraćeni su kući, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, avionima vojno-transportne avijacije Rusije vojnici su prebačeni u Moskvu radi liječenja i rehabilitacije u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

Proglašena vazdušna opasnost u Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti

Mađarska će iz svog budžeta za 2023. godinu izdvojiti 187 miliona evra za pružanje „finansijske pomoći Ukrajini“, navodi se u dokumentu Vlade koji je objavljen u službenom glasniku.

Dokument je potpisao premijer Mađarske Viktor Orban.

Zapadne zemlje daju sve više svojih zaliha artiljerijske municije, s obzirom da ih ukrajinske trupe značajno troše, piše američki list „Politiko“.

List napominje da zapadne vlade „od Otave do Osla“ nastoje što je više moguće da ubrzaju nabavku i proizvodnju novog naoružanja, čije se zalihe „neupitno“ iscrpljuju zbog sukoba u Ukrajini.

Između ostalog, zemlje traže načine da povećaju proizvodnju protivtenkovskog naoružanja i novih sistema PVO.

„Politiko“ dodaje i da je sposobnost odbrambenih industrija da u kratkom roku zadovolje potrebe zemalja izazvala ozbiljnu zabrinutost tokom posljednjeg sastanka članica NATO-a u Briselu.

Usvajanjem rezolucije kojom se Rusija proglašava „državom-sponzorom terorizma“ Evropski parlament gura Evropu u rat sa Rusijom umjesto da doprinese mirnom rješavanju sukoba, saopštio je francuski poslanik Evropskog parlamenta Tjeri Marijani.

Prema njegovim riječima, Evropska unija je iscrpjela sva sredstva u ovom sukobu i trenutno razmatra uvođenje devetog paketa sankcija protiv Rusije.

Istovremeno konstatuje da su pojedini političari odlučili da uvedu „sramne sankcije“ protiv Rusije koja nisu primjenjivane ni protiv „Talibana“ (organizacija zabranjena u Rusiji koja se nalazi pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti).

- Šta nam preostaje nakon što su iscrpljene sve sankcije protiv Rusije? Ostaje nam rat. Eto na šta nas podstiču inicijatori te rezolucije, stavljajući interese Vladimira Zelenskog iznad interesa francuskog naroda - rekao je Marijani.

U Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine u potpunosti je obnovljeno snabdjevanje električnom energijom, saopštio je na svom Telegramu zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kiril Timošenko.

Međutim, u ukrajinskom Rovnu zbog restrikcija struje ove nedjelje će biti zatvorene škole i vrtići, a u gradu će se uvesti rasporedi isključivanja struje, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Tretjak. On je dodao da tokom dana neće raditi trolejbusi.

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

Prema njegovim riječima, ubijeno je do 85 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno dva tenka, pet oklopnih transportera, tri artiljerijska oruđa i 17 specijalnih vozila.

Portparol je dodao da su tokom prethodnog dana oružane formacije Ukrajine nastavile da gađaju civilne objekte u LNR. Na naselje Novonikoljsko iz artiljerijskog oruđa kalibra 155mm ispaljene su četiri granate, dok je jutros sa dve rakete gađano naselje Stahanov iz američkih raketnih bacača M142 „Himars“.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je 70 odsto grada i dalje bez struje.

Većina zemalja EU podržalo je prijedlog o uvođenju granične cijene nafte iz Rusije na nivou 65-70 dolara za barel, ali Poljska insistira na cijeni od 30 dolara, piše list „Politiko“.

Oružane snage Ukrajine planiraju da nastave ofanzivu na naselja Svatovo i Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u narednih 5-7 dana, izjavio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- Ovo vrijeme je potrebno da se nadoknade gubici u jurišnim jedinicama, formiraju udarne grupe i sprovede borbena koordinacija - napisao je on na svom kanalu na Telegramu.

Osim toga, za to vrijeme uspostaviće se stabilna temperatura ispod nule, što će, prema njegovim riječima, doprinijeti kretanju vozila na točkovima i guseničarima.

Maročko je dodao da su u četvrtak ukrajinske snage izvele napad iz američkih sistema „Himars“ na centar Stahanova u LNR. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nije bilo žrtava.

Borbena dejstva oko Zaporoške nuklearne elektrane moraju odmah prestati, izjavila je zamjenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari DiKarlo.

Ona je dodala da su u UN duboko zabrinuti zbog situacije u nuklearki.

- Ističući rizike ovih napada, prije samo nekoliko sati IAEA je saopštila da je elektrana izgubila pristup spoljnoj električnoj energiji i koristi dizel-generatore za hlađenje i osnovne funkcije nuklearne bezbjednosti. Sva borbena dejstva u i oko stanice moraju odmah prestati - naglasila je ona.

FSB: Spriječen teroristički napad ukrajinskih službi na gasovod kojim gas stiže u Tursku i Evropu

Spriječen je pokušaj pripadnika ukrajinskih specijalnih službi da izvrše diverziono-teroristički napad na gasovod kojim se ruski gas transportuje u Tursku i Evropu, saopštila je federalna služba bezbjednosti.

Privedeni su ruski državljani umiješani u pripremu napada, zaplijenjene su četiri magnetne mine, četiri kilograma plastičnog eksploziva i detonatori sa odloženim dejstvom, 593.000 rubalja (preko 9.000 evra) i sredstva komunikacije sa nalogodavcima iz specijalne službe Ukrajine.

Otkrivene su i i koordinate mjesta gde je trebalo da se dogodi eksplozija u Volgogradskoj oblasti.

Medvedev: Ruske zalihe oružja dovoljne za sve

Upravo su zapadni komentari o iscrpljivanju ruskog oružja natjerali zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, gospodina Dmitrija Medvedeva, da da intervju na tu temu. On je juče, 23. novembra, razgovarao s novinarima ruskih medija u posjeti državnom istraživačko-proizvodnom preduzeću “Region”.

Medved je rekao da su proračuni “neprijatelja” bili pogrešni i da oružja ima za sve.

- Neprijatelji nastavljaju pažljivo ‘kalkulisati’ naša lansiranja i naše isporuke. Uzalud se nadaju da će iscrpiti naše mogućnosti. Nastaviće se. Dovoljno za sve - to je ponovio i na svom Telegram nalogu, prenosi „Bulgarian Military“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 7m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 13m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 38m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 2m
    0