Istočni front, 279. dan: Medvedev upozorio NATO da ne šalje sistem "Patriot"

29.11.2022. 19:44
1
IZVOR: in4s.net/srna.rs

U toku je 279. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih snaga na Svatovo, LNR. Poslanik u Bundestagu Roderih Kizeveter izjavio je u intervjuu za Deutsche Wirtschafts Nachrichten da se njemački kancelar Olaf Šolc nije usudio da preda tenkove Ukrajini, plašeći se ruske reakcije.

Lideri država NATO-a vratili su se ideji da se Ukrajini isporuče lovce MiG-29, kao i moderne američke F-16, napisao je u čalnku za „Blumberg“ penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.

- Šefovi zemalja NATO-a ponovo razgovaraju o mogućnosti da Kijevu isporuče sovjetske lovce MiG-29 (Poljska je ranije izjavila da je spremna da ih pošalje Kijevu) ili čak multifunkcionalne i lake za učenje američke lovce F-16, kojih ima u izobilju - napisao je Stavridis.

On podsjeća da je Sjevernoatlantska alijansa odustala od ovog plana u prvim danima vojnog sukoba i savjetuje joj da značajno poveća podršku Kijevu iz vazduha.

Sirene vazdušne opasnosti su čuju na cijeloj teritoriji Ukrajine.

Pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da je za početak pregovora između Rusije i Ukrajine potrebna politička volja i spremnost Kijeva da razgovara o zahtjevima koje je ranije postavila Moskva.

- Mora da postoji politička volja, spremnost da se razgovara o onim zahtjevima Rusije koji su dobro poznati - rekao je Peskov.

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je na Telegram kanalu da su dva sela oslobođena.

- Na teritoriji Donjecke Narodne Republike, snage DNR i LNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile su Perše Travnju i Andrejevku - navodi se u tekstu.

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin rekao je da će Ugljedar biti pušten „vrlo brzo“.

- Ugljedar je važan pravac. Neprijatelj pokušava – noću je bilo određenih pokušaja kontranapada u pravcu Pavlovke. Za neprijatelja je to bio bolan gubitak naselja, položaja. Međutim, mi znamo da zadaci moraju da se izvrše. Ugljedar će takođe biti oslobođen vrlo brzo - rekao je Pušilin.

On je istakao da oslobađanje Ugledara otvara mogućnost dolaska do Kramatorska i Slavjanska.

Vremenske prilike i nedostatak snaga otežavaju ukrajinskim brigadama evakuaciju ranjenika u području Kupjanska i Krasnog Limana, saopštio je Sputnjiku Andrej Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

- Specijalizovana oprema, koja je sada uglavnom na točkovima, ne može da se nosi sa postavljenim zadacima. Logistika je poremećena – loši vremenski uslovi ne dozvoljavaju im (ukrajinskim evakuacionim timovima) da odu na mjesta gde je velika koncentracija ranjenih - rekao je Maročko, pozivajući se na obavještajne podatke.

On je pojasnio da zbog toga raste broj sanitarnih gubitaka u redovima neprijatelja. Prema riječima Maročka, u ovom pravcu ukrajinske snage bezbjednosti imaju značajan broj ranjenih i poginulih.

- Fale im ljekari jer je broj žrtava značajno povećan, uključujući i zbog aktivnog rada naše artiljerije - zaključio je sagovornik agencije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken će tokom sastanka nove energetske koordinacione grupe koji se održava u rumunskoj prestonici Bukureštu namjerava da objavi da će Ukrajini biti odobrena pomoć za remont oštećene energetske infrastrukture, prenosi Rojters pozivajući se na visokog predstavnika američkog Stejt departmenta.

Sagovornik agencije tvrdi da Blinken planira da „saopšti šta su SAD uspjele da prikupe” i „planira da tu opremu što prije dostavi Ukrajini u narednih nekoliko nedelja”.

Ukrajinske trupe su bezuspješno pokušale da izvedu ofanzivu u području Svatova, Luganska Narodna Republika, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- Oružane formacije Ukrajine nastoje da intenziviraju ofanzivna dejstva u pravcu Svatova. Tokom proteklog dana nekoliko neprijateljskih taktičkih grupa pokušalo je da probije našu liniju odbrane iz tri pravca u istom trenutku. Svi napadi su odbijeni - rekao je on.

Maročko je pojasnio da su se ukrajinske trupe, pretrpevši kolosalne gubitke, vratile na svoje ranije zauzete položaje.

Pentagon i NATO razmatraju isporuku PVO sistema „Patriot“ Ukrajini

Zemlje-članice NATO vode diskusiju o mogućim isporukama sistema PVO sistema „Patriot“ Ukrajini, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg nakon prvog dana zasjedanja šefova diplomatija u Bukureštu.

- Razgovaramo o isporukama novih sistema, kao što je ‘Patriot’ i sada se vodi diskusija o tome. Diskusija se tiče i toga da se garantuje da su već isporučeni sistemi efikasni i da funkcionišu - rekao je on.

Istovremeno, i u Pentagonu su saopštili da razmatraju snabdjevanje Ukrajine svim vidovima PVO odbrane, uključujući i sistem „Patriot“.

- PVO je naš najveći prioritet i tragamo za svim mogućnostima kako da pomognemo Ukrajini - rekli su predstavnici Pentagona na brifingu za novinare.

U Pentagonu su istakli i da za sada ne razmišljaju o slanju aviona-lovaca Ukrajini. Kako se dodaje, to nije prioritet za skoriju budućnost, prenosi Sputnik.

Podsjetimo, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je nedavno da značajan dio oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista.

- Bilo bi naivno vjerovati da se naoružanje i finansijska podrška koju Zapad pruža Ukrajini, koristi prema namjeni. Ukazivali smo na veliki broj činjenica o tome da velika količina naoružanja pada u ruke terorista i kriminalaca, podstičući sukobe širom svijeta, a i velika količina se krade - izjavio je Nebenzja u svom obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN.

Medvedev upozorio alijansu da ne šalje sistem "Patriot"

Zamjenik predsjednika ruskog savjeta bezbjednosti i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je danas NATO da ne šalje Ukrajini odbrambeni raketni sistem "patriot" i nazvao taj savez "kriminalnim entitetom".

- Ukoliko, kao što je generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg nagovijestio, NATO isporuči ukrajinskim fanaticima sisteme `patriot` sa NATO osobljem, to bi momentalno postala legitimna meta naših oružanih snaga - napisao je Medvedev na "Telegramu".

U ovom trenuku nije jasno da li je Medvedev mislio na same raketne sisteme "patriot", ukrajinske trupe ili pripadnike NATO saveza.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Medjvedjov 29.11.2022. 20:07
    Jel to opet medjvjed na dozi votke i psihostimulansa- po starom dobrom obicaju posalji koji sarmat na London,Bec i Berlin pa u krpe.
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    7h 27m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    12h 42m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    10h 28m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    4h 10m
    2
  • Umrla glumica Radmila Živković
    8h 54m
    0