Istočni front, 280. dan: Zaharova podsjetila kako je NATO lišavao vode i struje stanovnike Jugoslavije

30.11.2022. 18:56
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 280. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske jedinice nastavljaju redovno granatiranje pograničnih oblasti Belgorodske oblasti.

U štrajkovima su oštećene privatne kuće i infrastrukturni objekti u Šebekinskom okrugu.

Sela Lomakovka i Marica su pod minobacačkom vatrom u Brjanskoj oblasti.

Od granatiranja ima žrtava, na licu mjesta rade hitne službe.

Nastavljene su borbe u pravcu Červonopopivke. Jurišne jedinice AFU pokušavaju da se probiju na put Svatove-Kremina.

Ruske trupe su uspješno odbile napade. Jurišna avijacija ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga aktivno radi.

U Lisičanskom pravcu ruske trupe su preuzele inicijativu i izvele ofanzivu.

Borbe za Bilohorivku i Spirne su u toku. Artiljerija udara po položajima AFU u Serebrjanki, Siversku i Verhnokamjanskom.

Ruske snage nastavile su uspješnu ofanzivu južno od Bahmuta i preuzele kontrolu nad Kurdjumivkom.

Oslobođene su i teritorije duž kanala Siverski Donec-Donbas.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je civilne satelite koje koriste Oružane snage Ukrajine legitimnim ciljevima. Rojters piše da su se rovovi ukrajinske vojske zbog obilnih kiša pretvorili u močvare.

Gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije (SVO) iznose više od 100 hiljada vojnika, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, od početka specijalne vojne operacije u februaru, „poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”, prenosi Sputnjik.

Specijalna jedinica „Ahmat“ likvidirala je ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu u oblasti Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Zahvaljujući brzim i dobro koordinisanim akcijama, oni (borci Ahmata) uspeli su u potpunosti da unište neprijateljski odred, koji je pokušao da se probije teritoriju koju kontrolišu čečenski borci - navodi se u tekstu.

Zaharova podsjetila Zapad kako je NATO lišavao vode i struje stanovnike Jugoslavije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsjetila je Zapad na riječi bivšeg portparola NATO-a Džejmija Šeja koji je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usljed kojih su civili ostajali bez struje i vode.

- Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bele kuće za sjećanje“, napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Na pitanje zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda. Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebalo da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture, prenosi Sputnjik.

 - Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdjevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posljedice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdjevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih ‘isključili’ zauvijek ili na duže vrijeme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su protjerani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna - rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a. 

Zaharova je dodala da SAD i njeni NATO saveznici nastavljaju da podstiču nastavak neprijateljstava u Ukrajini, bez obzira na rastuće gubitke Oružanih snaga Ukrajine ili sopstvene ekonomske i socijalne probleme.

Međutim, ove isporuke nisu dovoljne kijevskom režimu. Njegov ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba prije neki dan je u intervjuu za Politiku zahtijevao da alijansa poveća proizvodnju oružja kako bi se njime kontinuirano snabdjevao režim. „Ako se to ne desi“, zaključio je, „nećemo moći da pobjedimo.

Oštra poruka češkog poslanika u parlamentu: Ni do danas niste osudili ono što je Zapad učinio Srbiji

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su, svojom spoljnom politikom, oteli teritoriju Srbiji i niko od vas to nije osudio do dana današnjeg - izjavio je češki poslanik i član partije „Sloboda i direktna demokratija“ Jaroslav Foldina, obraćajući se vladajućoj koaliciji pet stranaka pred Predstavničkim domom češkog parlamenta.

- Najprije je bila takozvana operacija ‘Milosrdni anđeo’. Odnosno, NATO nije objavio rat Jugoslaviji, nego je bombardovao, uništio njenu energetsku infrastrukturu grafitnim bombama, bacao na stanovništvo kasetne bombe, gađao raketama sa osiromašenim uranijumom i niko od vas to nije osudio do sada - istakao je poslanik, prenosi Sputnik.

Artiljerijski udar na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti

Artiljerija Oružanih snaga Rusije radila je na položajima Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu. Pod napadom su bila neprijateljska uporišta u šumskim plantažama.

Ukrajinske formacije s vremena na vrijeme „sondiraju” odbranu Oružanih snaga RF na ovom sektoru. Ojačane lakim oklopnim vozilima, manevarske grupe pokušavaju da probiju ruske granice.

Dejstva neprijatelja, njegovo kretanje i opremljeni položaji mogu se blagovremeno otkriti i uništiti zahvaljujući aktivnom vazdušnom izviđanju dronovima.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    7h 20m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    12h 35m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 54m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    10h 21m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    4h 3m
    2