Istočni front, 281. dan: Lavrov: Francuska i Njemačka predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima

01.12.2022. 19:49
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 281. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Administracija američkog predsjednika razmatra prijedlog da se ozbiljno poveća borbena obuka Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore. Formiranje tribunala za Ukrajinu za zaplijenu zamrznute ruske imovine spada u nadležnost svjetske organizacije, saopštile su UN.

Njemačka predlaže Poljskoj da na granici sa Ukrajinom razmjesti osam PVO sistema „Patriot“, izjavio je ministar za nacionalnu odbranu Poljske Mariuš Blašak.

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u srijedu ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi spremnost SAD da Kijevu obezbijede sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken i Kuleba razgovarali su „na marginama“ sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

Razgovarano je i o rezultatima sastanaka o potrebama Ukrajine u oblasti energetske infrastrukture i obezbjeđivanju njene dugoročne energetske bezbjednosti, saopštio je Stejt department.

Francuska je počela da radi sa evropskim i ukrajinskim partnerima na stvaranju specijalnog tribunala koji će voditi istragu o ruskim akcijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Što se tiče prijedloga da se stvori specijalni tribunal za ruske zločine u Ukrajini, počeli smo da radimo sa našim evropskim i ukrajinskim partnerima - rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu u srijedu.

On je napomenuo da Francuska takođe podržava istrage ukrajinskih pravosudnih organa i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi.

Istovremeno, francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je u oktobru da Pariz ne podržava ideju o stvaranju specijalnog tribunala za istragu ruskih akcija u Ukrajini.

Oružane snage Ukrajine počele su da štede municiju zbog uništavanja skladišta usled raketnih udara i prekida snabdjevanja, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Prva potpredsjednica Vlade – ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko rekla je da evropske zemlje ne treba da očekuju da ove zime stigne veliki broj izbjeglica iz Ukrajine, uprkos oštećenoj energetskoj infrastrukturi.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije upozorava: NATO se sprema za rat

Sjevernoatlantska alijansa se priprema za ofanzivne vojne operacije u istočnom dijelu, rekao je bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenjin 30. novembra za Bjelarusija Danas.

- Analiza je pokazala da Zapad razrađuje pitanja ofanzivne prirode - rekao je Krenjin. On je dodao da se Bjelorusija i Rusija direktno smatraju protivnicima.

Ministar je napomenuo da SAD i NATO jačaju prisustvo vojnih formacija u istočnoj Evropi. Pored toga, pojačan je intenzitet izviđačkih letova Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u regionu, uključujući i blizu granica Belorusije, prenosi Krasnaja Vesna.

Hrenjin je precizirao da se modernizuje vojna infrastruktura Poljske i baltičkih zemalja, povećavaju se izdaci za odbranu, a povećava se i broj oružanih snaga u susjednim zemljama.

Lavrov: Francuska i Njemačka predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi su propisivali ista prava – prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu.

Ruski ministar je podsjetio na riječi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama.

On je podsjetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

- I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Njemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahtjeva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizaicje, uključujući UN, Savet Evrope itd. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima - zaključio je Lavrov.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale granicu Tetkino u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti.

Dva direktna pogotka pogodila su stambeni objekat, povređenih i povređenih nema.

Kao rezultat napada ukrajinske bespilotne letjelice, zapalilo se skladište naftnih derivata u okrugu Suraž u Brjanskoj oblasti.

Granatirano je i pogranično selo Suzemki. Oštećeni su dalekovodi.

Još jedan pokušaj je još jednom završio neuspjehom. Zahvaćen artiljerijskom vatrom, neprijatelj se sa gubicima povukao na početne položaje.

Na Lisičanskom pravcu se nastavljaju teške borbe za Spirne

Narodna milicija LNR i jedinice Vagnerova PMC nastavljaju da čiste naselje, tjerajući ukrajinske snage da napuste svoje pozicije.

U oblasti Kurdjumivka ruske snage nastavljaju čišćenje teritorije duž kanala gušeći džepove otpora AFU.

Istovremeno se izvode artiljerijski udari na komandna mjesta i punktove razmještaja AFU u Torecku.

Ukrajinske formacije su nekoliko puta pokušale da izvrše kontranapad na položaje Oružanih snaga Rusije u Novomihajlovci.

Neprijatelj se našao pod artiljerijskom vatrom i povukao se izgubivši nekoliko oklopnih vozila.

Posade ruskih jurišnih aviona svakodnevno izvode letove za podršku kopnenim jedinicama u zoni specijalne vojne operacije.

Avioni Su-25 napadaju ukrajinske formacije nevođenim raketama S-8, S-13 ili S-25, kao i bombama u slobodnom padu različitog kalibra.

Piloti jurišnih aviona djeluju sa izuzetno malih visina kako bi izbjegli otkrivanje ukrajinskih protivvazdušnih raketnih sistema od strane radarskih stanica.

Operateri bespilotnih letjelica iz dobrovoljačkog bataljona „Osetija“ otkrili su položaje ukrajinskih formacija u desantima na jednom od odsjeka zaporoškog pravca.

Nakon izdavanja ciljne oznake, na neprijatelja je izvršen trenutni i precizan artiljerijski udar. Objektivna kontrola zabilježila je pogibiju grupe boraca Oružanih snaga Ukrajine.

Situacija u zaporoškom pravcu ostaje napeta. Ukrajinske formacije sprovode izviđanje u borbi u različitim oblastima, ali ruske trupe odbijaju sve napade.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 27m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 22m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 10m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 16m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 44m
    0