Источни фронт, 281. дан: Лавров: Француска и Њемачка предлажу споразум који не даје никаква права Србима

01.12.2022. 19:49
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 281. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Администрација америчког предсједника разматра приједлог да се озбиљно повећа борбена обука Оружаних снага Украјине, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе. Формирање трибунала за Украјину за заплијену замрзнуте руске имовине спада у надлежност свјетске организације, саопштиле су УН.

Њемачка предлаже Пољској да на граници са Украјином размјести осам ПВО система „Патриот“, изјавио је министар за националну одбрану Пољске Мариуш Блашак.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је у сриједу украјинском министру спољних послова Дмитрију Кулеби спремност САД да Кијеву обезбиједе системе противваздушне одбране, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Блинкен и Кулеба разговарали су „на маргинама“ састанка министара спољних послова НАТО-а у Букурешту.

Разговарано је и о резултатима састанака о потребама Украјине у области енергетске инфраструктуре и обезбјеђивању њене дугорочне енергетске безбједности, саопштио је Стејт департмент.

Француска је почела да ради са европским и украјинским партнерима на стварању специјалног трибунала који ће водити истрагу о руским акцијама у Украјини, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

- Што се тиче приједлога да се створи специјални трибунал за руске злочине у Украјини, почели смо да радимо са нашим европским и украјинским партнерима - рекао је портпарол француског министарства спољних послова на брифингу у сриједу.

Он је напоменуо да Француска такође подржава истраге украјинских правосудних органа и Међународног кривичног суда у Хагу како би се одговорни за ове злочине привели правди.

Истовремено, француска министарка спољних послова Катарина Колона рекла је у октобру да Париз не подржава идеју о стварању специјалног трибунала за истрагу руских акција у Украјини.

Оружане снаге Украјине почеле су да штеде муницију због уништавања складишта услед ракетних удара и прекида снабдјевања, рекао је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

Прва потпредсједница Владе – министарка економије Украјине Јулија Свириденко рекла је да европске земље не треба да очекују да ове зиме стигне велики број избјеглица из Украјине, упркос оштећеној енергетској инфраструктури.

Министарство одбране Бјелорусије упозорава: НАТО се спрема за рат

Сјеверноатлантска алијанса се припрема за офанзивне војне операције у источном дијелу, рекао је бјелоруски министар одбране Виктор Крењин 30. новембра за Бјеларусија Данас.

- Анализа је показала да Запад разрађује питања офанзивне природе - рекао је Крењин. Он је додао да се Бјелорусија и Русија директно сматрају противницима.

Министар је напоменуо да САД и НАТО јачају присуство војних формација у источној Европи. Поред тога, појачан је интензитет извиђачких летова Сједињених Држава и њихових савезника у региону, укључујући и близу граница Белорусије, преноси Краснаја Весна.

Хрењин је прецизирао да се модернизује војна инфраструктура Пољске и балтичких земаља, повећавају се издаци за одбрану, а повећава се и број оружаних снага у сусједним земљама.

Лавров: Француска и Њемачка предлажу споразум који не даје никаква права Србима

Споразум о Заједници српских општина и Мински споразуми су прописивали иста права – први за Србе на Косову, а други за Русе у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу.

Руски министар је подсјетио на ријечи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама.

Он је подсјетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

- И даље нико то не жели да реализује. ЕУ је већ схватила да Албанци у Приштини, о томе су већ јавно и саопштили, неће то да ураде. ЕУ је већ показала немоћ и Француска и Њемачка су прогутале увреду и предлажу нову иницијативу која не даје никаква права Србима на Косову, али захтјева од Београда: Не желите да признајете независност Косова, не морате, само прихватите да Косово којег нисте признали уђе у међународне организаицје, укључујући УН, Савет Европе итд. У том документу о Заједници српских општина говори се исто што и у Минским споразумима, само што је у косовском случају било речи о правима Срба, а у Минским споразумима о правима Руса у Донбасу. И за једне и за друге су била прописана иста права: право на језик, руско образовање, права да се формирају своја полиција, права гласа приликом именовања судија, права на повлашћене економске везе са суседним регионима - закључио је Лавров.

Украјинске формације поново су гранатирале границу Теткино у Глушковском округу Курске области.

Два директна поготка погодила су стамбени објекат, повређених и повређених нема.

Као резултат напада украјинске беспилотне летјелице, запалило се складиште нафтних деривата у округу Сураж у Брјанској области.

Гранатирано је и погранично село Суземки. Оштећени су далеководи.

Још један покушај је још једном завршио неуспјехом. Захваћен артиљеријском ватром, непријатељ се са губицима повукао на почетне положаје.

На Лисичанском правцу се настављају тешке борбе за Спирне

Народна милиција ЛНР и јединице Вагнерова ПМЦ настављају да чисте насеље, тјерајући украјинске снаге да напусте своје позиције.

У области Курдјумивка руске снаге настављају чишћење територије дуж канала гушећи џепове отпора АФУ.

Истовремено се изводе артиљеријски удари на командна мјеста и пунктове размјештаја АФУ у Торецку.

Украјинске формације су неколико пута покушале да изврше контранапад на положаје Оружаних снага Русије у Новомихајловци.

Непријатељ се нашао под артиљеријском ватром и повукао се изгубивши неколико оклопних возила.

Посаде руских јуришних авиона свакодневно изводе летове за подршку копненим јединицама у зони специјалне војне операције.

Авиони Су-25 нападају украјинске формације невођеним ракетама С-8, С-13 или С-25, као и бомбама у слободном паду различитог калибра.

Пилоти јуришних авиона дјелују са изузетно малих висина како би избјегли откривање украјинских противваздушних ракетних система од стране радарских станица.

Оператери беспилотних летјелица из добровољачког батаљона „Осетија“ открили су положаје украјинских формација у десантима на једном од одсјека запорошког правца.

Након издавања циљне ознаке, на непријатеља је извршен тренутни и прецизан артиљеријски удар. Објективна контрола забиљежила је погибију групе бораца Оружаних снага Украјине.

Ситуација у запорошком правцу остаје напета. Украјинске формације спроводе извиђање у борби у различитим областима, али руске трупе одбијају све нападе.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 18m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 42m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 11m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 29m
    0