Istočni front, 299 dan: Putin: Ukoliko ukrajinska vojska nastavi sa napadima, odgovor će biti žestok!

10.10.2022. 16:04
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 229 dana. 

Ministarstvo odbrane Rusije: ruske oružane snage su danas izvele masovni udar dalekometnim preciznim oružjem na objekte vojne komande i kontrole, komunikacije i energetske sisteme Ukrajine – svrha udara je postignuta, svi naznačeni objekti su uništeni.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je jutros visoko preciznim naoružanjem nanijet snažan udarac objektima ukrajinske infrastrukture. On je na sjednici Savjeta bezbjednosti Rusije poručio i da će, u slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije, odgovor biti žestok i u skladu sa nivoom prijetnje.

- U to niko ne treba ni najmanje da sumnja - upozorio je Putin. On je rekao da je jutrošnji napad izveden visoko preciznim oružjem velikog dometa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja i to po ukrajinskim energetskim objektima, objektima vojne uprave veze.

Prema Putinovim riječima, kijevski režim se odavno služi terorističkim metodama.

- To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji - rekao je on. Kako je rekao, specijalne službe Ukrajine izvele su već tri teroristička napada na Kursku nuklearku, više puta dižući u vazduh visokonaponske dalekovode.

On je naveo da su tako oštećena tri dalekovoda, ali da su preduzete mJere da se šteta u najkraćem roku sanira.

- Nije dopušteno da dođe ni do kakvih drugih posljedica. Ali, izveden je i niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje - rekao je ruski lider.

On je optužio Kijev i za akte nuklearnog terorizma, navodeći kao primjer artiljerijske udare na Zaporošku nuklearku. U tom kontekstu, naveo i da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh dio gasovoda „Turski tok“.

- Izvršen je niz terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje, uključujući pokušaj da se digne u vazduh jedan dio ‘Turskog toka’. Sve to je dokazano objektivnim podacima, uključujući i izjave privedenih izvršilaca tih akata - poručio je Putin. Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine, istakao je ruski predsjednik.

Putin je, takođe, informisao članove Savjeta bezbjednosti Rusije o istrazi u vezi sa eksplozijom na Krimskom mostu. To je teroristički napad s ciljem da se uništi civilna infrastruktura, rekao je on. Šef ruske države je još rekao da Rusiji ne dozvoljavaju učešće u istragama u vezi sa eksplozijama na gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“

- Kao što je poznato, predstavnicima Rusije ne dozvoljavaju istragu uzroka eksplozija i uništenja međunarodnih gasnih transportnih sistema koji idu po dnu Baltičkog mora. Ali, svima nama je dobro poznato ko na kraju ima najviše koristi od tog zločina -  zaključio je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je ukrajinskim vlastima da će nasaviti da granatiraju Ukrajinu ukoliko ukrajinske oružane snage nastave da napadaju rusku infrastrukturu.

- Ako se teroristički napadi nastave na teritoriji Rusije, odgovor Ruske Federacije će biti žestok - rekao je Putin na sastanku ruskog Savjeta bezbjednosti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh dio gasovoda „Turski tok“.

On je to izjavio na sednici Savjeta bezbjednosti Rusije na kojoj je, između ostalog, rekao da Kijev odavno koristi terorističke metode.

- Izvršen je niz terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje, uključujući pokušaj da se digne u vazduh jedan dio ‘Turskog toka’. Sve to je dokazano objektivnim podacima, uključujući i izjave privedenih izvršilaca tih akata - poručio je Putin.

Kremlj poručio: Napadi na Ukrajinu se izvode u okviru specijalne vojne operacije!

Napadi na Ukrajinu izvode se u okviru specijalne vojne operacije, treba sačekati komentar Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Sve se to događa u okviru specijalne vojne operacije, i što se tiče tih napada, naravno, treba sačekati komentar Ministarstva odbrane i uputiti mu pitanja - rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da za sada nisu donijete odluke o promjenama statusa specijalne vojne operacije u antiterorističku operaciju.

Prema njegovim riječima, osnovni elementi specijalne vojne operacije ne mogu se ostvarivati bez izvještaja vrhovnom glavnokomandujućem Oružanih snaga Rusije, odnosno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Ukrajinski mediji su u ponedjeljak ujutru počeli da izvještavaju da u Kijevu i Kiejvskoj oblasti odjekuju eksplozije, a da su pod raketnim udarima i Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Lavov i Lavovska oblast, Ivano-Frankovsk, Ternopolj, Hmeljnicki, Konotop, Rovenska i Poltavska oblast. Iz kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog je saopšteno da su izvedeni napadi na energetske objekte u Zaporožju, Vinici, Sumi, Žitomiru.

- Nismo dobili ništa konkretno u vezi s tim do sada - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li je Kremlj dobio signale preko diplomatskih kanala da bi u Turskoj mogli biti održani pregovori Rusije i SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

On je dodao da je potrebno razumjeti radi čega, s kim i šta bi mogao biti rezultat takvog sastanka da bi se donijele neke odluke u vezi s tim.

Predsjednik Ujedinjenog parlamentarnog komiteta Turske i Evropske unije Emrah Krajel rekao je za Sputnjik da bi mjesto održavanja pregovora Rusije i četiri zapadne zemlje mogao biti Istanbul.

Moskva o događaju na Krimskom mostu: Ukrajina je teroristička država!

Ukrajina je teroristička država, a ono što se dogodilo na Krimskom mostu je samo dodatna potvrda za to, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin.

Kako prenose ukrajinski mediji iznad Nikolajevske oblasti primjećeno je mnoštvo ruskih aviona koji se kreću prema unutrašnjosti države.  U toku je novi talas udara po glavnim vojnim ciljevima i kritično važnom infrastrukturom koja se nalazi pod kontrolom režima u Kijevu. U vazdušnoj operaciji pored taktičke učestvuje operativna, kao i strategijska avijacija (teški bombarderi).

Prema pisanju ruski medija, ratni brodovi ruske mornarice u Crnom moru lansiraju veliki broj raketa na vojne ciljeve u Ukrajini.

Na udaru krstarećih raketa kalibar su kritični infrastrukturni objekti.

Rusi polako gase struju, vodu, grijanje i internet širom Ukrajine.

Pogođena termoelektrana u Lavovu 

U gradu je nestalo struje, javlja se da ima prekida u vodosnabdijevanju. Problemi sa internetom se nastavljaju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    20h 55m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    19h 4m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    7h 45m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    2h 30m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    5h 31m
    0