Источни фронт, 299 дан: Путин: Уколико украјинска војска настави са нападима, одговор ће бити жесток!

10.10.2022. 16:04
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција Русије у Украјини траје 229 дана. 

Министарство одбране Русије: руске оружане снаге су данас извеле масовни удар далекометним прецизним оружјем на објекте војне команде и контроле, комуникације и енергетске системе Украјине – сврха удара је постигнута, сви назначени објекти су уништени.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао да је јутрос високо прецизним наоружањем нанијет снажан ударац објектима украјинске инфраструктуре. Он је на сједници Савјета безбједности Русије поручио и да ће, у случају даљих покушаја организовања терористичких напада на територији Русије, одговор бити жесток и у складу са нивоом пријетње.

- У то нико не треба ни најмање да сумња - упозорио је Путин. Он је рекао да је јутрошњи напад изведен високо прецизним оружјем великог домета копненог, ваздушног и поморског базирања и то по украјинским енергетским објектима, објектима војне управе везе.

Према Путиновим ријечима, кијевски режим се одавно служи терористичким методама.

- То су убиства јавних личности, новинара, научника. И то како у Украјини, тако и у Русији - рекао је он. Како је рекао, специјалне службе Украјине извеле су већ три терористичка напада на Курску нуклеарку, више пута дижући у ваздух високонапонске далеководе.

Он је навео да су тако оштећена три далековода, али да су предузете мЈере да се штета у најкраћем року санира.

- Није допуштено да дође ни до каквих других посљедица. Али, изведен је и низ других терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље - рекао је руски лидер.

Он је оптужио Кијев и за акте нуклеарног тероризма, наводећи као примјер артиљеријске ударе на Запорошку нуклеарку. У том контексту, навео и да је Украјина покушала да дигне у ваздух дио гасовода „Турски ток“.

- Извршен је низ терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље, укључујући покушај да се дигне у ваздух један дио ‘Турског тока’. Све то је доказано објективним подацима, укључујући и изјаве приведених извршилаца тих аката - поручио је Путин. Кијевски режим је себе ставио у исту раван са најозлоглашенијим терористичким организацијама, тако да је једноставно немогуће не одговорити на њихове злочине, истакао је руски предсједник.

Путин је, такође, информисао чланове Савјета безбједности Русије о истрази у вези са експлозијом на Кримском мосту. То је терористички напад с циљем да се уништи цивилна инфраструктура, рекао је он. Шеф руске државе је још рекао да Русији не дозвољавају учешће у истрагама у вези са експлозијама на гасоводима „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“

- Као што је познато, представницима Русије не дозвољавају истрагу узрока експлозија и уништења међународних гасних транспортних система који иду по дну Балтичког мора. Али, свима нама је добро познато ко на крају има највише користи од тог злочина -  закључио је Путин.

Руски предсједник Владимир Путин обећао је украјинским властима да ће насавити да гранатирају Украјину уколико украјинске оружане снаге наставе да нападају руску инфраструктуру.

- Ако се терористички напади наставе на територији Русије, одговор Руске Федерације ће бити жесток - рекао је Путин на састанку руског Савјета безбједности.

Предсjедник Русије Владимир Путин рекао је да је Украјина покушала да дигне у ваздух дио гасовода „Турски ток“.

Он је то изјавио на седници Савјета безбједности Русије на којој је, између осталог, рекао да Кијев одавно користи терористичке методе.

- Извршен је низ терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље, укључујући покушај да се дигне у ваздух један дио ‘Турског тока’. Све то је доказано објективним подацима, укључујући и изјаве приведених извршилаца тих аката - поручио је Путин.

Кремљ поручио: Напади на Украјину се изводе у оквиру специјалне војне операције!

Напади на Украјину изводе се у оквиру специјалне војне операције, треба сачекати коментар Министарства одбране Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Све се то догађа у оквиру специјалне војне операције, и што се тиче тих напада, наравно, треба сачекати коментар Министарства одбране и упутити му питања - рекао је Песков новинарима.

Он је истакао да за сада нису донијете одлуке о промјенама статуса специјалне војне операције у антитерористичку операцију.

Према његовим ријечима, основни елементи специјалне војне операције не могу се остваривати без извјештаја врховном главнокомандујућем Оружаних снага Русије, односно предсједнику Русије Владимиру Путину.

Украјински медији су у понедјељак ујутру почели да извјештавају да у Кијеву и Киејвској области одјекују експлозије, а да су под ракетним ударима и Харков, Одеса, Дњепропетровск, Лавов и Лавовска област, Ивано-Франковск, Тернопољ, Хмељницки, Конотоп, Ровенска и Полтавска област. Из канцеларије председника Украјине Владимира Зеленског је саопштено да су изведени напади на енергетске објекте у Запорожју, Виници, Суми, Житомиру.

- Нисмо добили ништа конкретно у вези с тим до сада - рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање да ли је Кремљ добио сигнале преко дипломатских канала да би у Турској могли бити одржани преговори Русије и САД, Француске, Њемачке и Велике Британије.

Он је додао да је потребно разумјети ради чега, с ким и шта би могао бити резултат таквог састанка да би се донијеле неке одлуке у вези с тим.

Предсједник Уједињеног парламентарног комитета Турске и Европске уније Емрах Крајел рекао је за Спутњик да би мјесто одржавања преговора Русије и четири западне земље могао бити Истанбул.

Москва о догађају на Кримском мосту: Украјина је терористичка држава!

Украјина је терористичка држава, а оно што се догодило на Кримском мосту је само додатна потврда за то, изјавио је стални представник Русије при Организацији за забрану хемијског оружја Александар Шуљгин.

Како преносе украјински медији изнад Николајевске области примјећено је мноштво руских авиона који се крећу према унутрашњости државе.  У току је нови талас удара по главним војним циљевима и критично важном инфраструктуром која се налази под контролом режима у Кијеву. У ваздушној операцији поред тактичке учествује оперативна, као и стратегијска авијација (тешки бомбардери).

Према писању руски медија, ратни бродови руске морнарице у Црном мору лансирају велики број ракета на војне циљеве у Украјини.

На удару крстарећих ракета калибар су критични инфраструктурни објекти.

Руси полако гасе струју, воду, гријање и интернет широм Украјине.

Погођена термоелектрана у Лавову 

У граду је нестало струје, јавља се да има прекида у водоснабдијевању. Проблеми са интернетом се настављају.

Коментари 0
Повезане вијести
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    19h 7m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    22h 46m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    17h 16m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    5h 57m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    3h 43m
    0