Istočni front, 327. dan: Ruska PVO oborila tri drona kod Sevastopolja

16.01.2023. 17:05
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 327. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da postoji pozitivna dinamika specijalne operacije i da se sve razvija prema planu. Ukrajinske službe spremaju provokaciju sa dizanjem u vazduh silosa u Harkovskoj oblasti, kako bi optužile Rusiju da stvara deficit hrane u Ukrajini.

Sistemi PVO ponovo su radili u Sevastopolju. Prema navodima lokalnih vlasti, ruske trupe su oborile još jedan ukrajinski dron iznad mora, koji je krenuo ka aerodromu Belbek.

Noću i rano ujutru, snage PVO su već oborile nekoliko neprijateljskih bespilotnih letjelica koje su letjele u pravcu poluostrva Krim.

U Kijevskoj, Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine nastavlja se sa vanrednim restrikcijama struje, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

Jedinice protivvazdušne odbrane u Sevastopolju oborile su ukrajinsku bespilotnu letjelicu, saopštio je na svom Telegramu gubernator grada Mihail Razvožajev.

Ukrajinske snage gađale su Makejevku iz višecijevnih bacača raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih sa ratnim zločinima Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju, ispaljeno je šest raketa.

Ukrajini je potrebno više vojne podrške i oružja, izjavio je ministar spoljnih poslova Holandije Vopke Hukstra nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

Hukstra je naglasio da će Holandija „nastaviti da ulaže napore da obezbijedi ono što je Ukrajini potrebno kako bi održala položaje na bojnom polju“, napisao je ministar na Tviteru.

Počele zajedničke bjelorusko-ruske vojne vježbe

U Bjelorusiji su počele taktičke letačke vježbe Savezne države Rusije i Belorusije, saopštilo je bjelorusko Ministarstvo odbrane.

- Danas je počela zajednička taktičko-letačka vježba vazduhoplovnih jedinica Oružanih snaga Republike Bjelorusije i Ruske Federacije, koje su dio vazduhoplovne komponente regionalne grupe trupa (snaga) - saopštila je pres služba Ministarstva.

Sa ruske strane u događaju učestvuje formacija Vazdušno-kosmičkih snaga. Osnovni cilj vojnih vježbi je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju borbenih zadataka.

- Tokom vježbe planirano je da se razradi širok spektar pitanja, uključujući: izviđanje iz vazduha; zajedničko patroliranje vazdušnim prostorom duž državne granice; vazdušna podrška grupama trupa; desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa; isporuka tereta i evakuacija ranjenih - precizira se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Vježbe će se izvoditi na svim aerodromima i poligonima vazdušnih i PVO snaga Bjelorusije, a trajaće do 1. februara.

Mediji: Ukrajina postala laboratorija za ispitivanje američkog oružja

Ukrajina je postala laboratorija za testiranje zapadnog oružja koje ne opravdava uvijek očekivanja, a posle pouka iz sukoba može i da postane prošlost, piše „Si-En-En“.

- Ovo su borbene probe u stvarnom svijetu - izjavio je za televiziju izvor upoznat sa podacima zapadnih obaveštajnih službi.

Prema njegovim riječima, nijedno od zapadnog oružja „nije ranije korišćeno u sukobima između dvije industrijski razvijene zemlje“, pa je Ukrajina postala „laboratorija za oružje u svakom smislu“.

Pozivajući se na američkog oficira upoznatog sa situacijom na bojnom polju i istraživanje britanskog analitičkog centra, televizija navodi da je za Pentagon ukrajinski sukob postao izvor ogromne količine informacija o američkim sistemima. Neki od njih su manje efikasni nego što se očekivalo, kao što su dronovi „svičblejd 300“ i protivradarske rakete, navodi se u članku. O sistemima „hajmars“ su u SAD shvatili da zahtijevaju često održavanje pri intenzivnoj upotrebi. Vojskovođe će godinama proučavati podatke iz Ukrajine, citira televizija neimenovanog predstavnika Pentagona, prenosi Sputnjik.

Haubice M777 se troše od česte upotrebe i gube na preciznosti, navodi se u drugom zaključku američke vojske, na koji se poziva na TV kanal.

Prema riječima jednog američkog oficira, ovaj artiljerijski sistem teško je premiještati brzo kako bi se izbegla uzvratna vatra, teško ga je sakriti i on bi mogao da postane stvar prošlosti, navodi se u saopštenju.

„Si-En-En“ takođe citira kongresmena demokratu Džima Hajmsa iz odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma koji je rekao da bi „o naučenim lekcijama mogla da se napiše čitava knjiga“.

Hronika specijalne vojne operacije u posljednja 24 časa:

- Ruske trupe izvele su još jedan masivan raketni napad na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini. U Harkovu je jedan od štrajkova navodno pogodio električnu trafostanicu Losevo. U gradu i regionu postoje problemi sa strujom.

- U Ivano-Frankivskoj oblasti, meta udara bila je hala turbina elektrane u blizini grada Burština. Ruska raketa je teško oštetila najmanje tri aktivna generatora.

- U glavnom gradu Ukrajine, uprkos aktivnom protivljenju protivvazdušnoj odbrani, pogođeno je nekoliko objekata energetske infrastrukture. Ima nestanka struje. Nekoliko fragmenata raketa palo je u okruge Golosejevskog i Darnitskog grada.

- U Dnjepropetrovsku, ukrajinski PVO sistemi presreli su rusku raketu iznad stambenih naselja u blizini nasipa Pobedi.

- Ukrajinske formacije su pokušale da udare na Sevastopolj dronovima, ali su PVO sistemi oborili sve ciljeve. Trenutno se nastavljaju pokušaji racije u gradu.

- Ruska artiljerija gađala je ciljeve u Seredini-Budi, Pavlovki, Kondratovki i Popovki u Sumskoj oblasti, kao i u Kazačja Lopanu, Volčansku, Ogurcovu, Ternovu i Starici u Harkovskoj oblasti.

- U pravcu Starobelska, ruske oružane snage su napale neprijateljske položaje u oblasti Novoselovskog, Stelmahovke, Nevskog, Dvurečne, Kotljarovke i Krahmalnog.

- Na pravcu Bahmut (Artemovski) ruske snage su radile na ciljevima u Ivano-Darjevki, Bahmutu, Novgorodskom i Kirovu. Neprijatelj je pucao na Ozarjanovku, Kleščejevku i Soledar.

- Na Donjeckom pravcu Oružane snage Rusije su pogođene nakupinama ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Marjinci, Pervomajskom, Veselu i Vodjanu.

Ruska PVO oborila tri drona kod Sevastopolja

Ruski sistemi PVO oborili su od noćas treći dron kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

On je prethodno saopštio da je prvi dron oboren noćas, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da su od početka godine Oružane snage Ukrajine nekoliko puta lansirale dronove ka Krimu, ali da su svi oboreni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 52m
    0
  • Slani mafini
    18h 13m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 8m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 31m
    3