Istočni front, 334. dan: Lavrov: Što duže odbijaju pregovore, teže do rješenja

23.01.2023. 17:19
0
IZVOR: in4s.net/Agencije

U toku je 334. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Njemačka neće zabraniti Poljskoj da isporučuje tenkove „leopard 2“ Ukrajini, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok. Dmitrij Rogozin je najavio da će se vratiti u Donbas do kraja januara.

Vladimir Zelenski je rekao da isporuke Ukrajini desetina tenkova „neće riješiti problem“, jer Rusija ima „hiljade tenkova“. Međutim, snabdijevanje oklopnim vozilima, rekao je, igra motivišuću ulogu. Predsjednik je naglasio da ako Njemačka preda tenkove „leopard“ Ukrajini, oni „neće krenuti na Rusiju“.

Ako Poljska zatraži dozvolu za isporuke njemačkih tenkova „leopard 2“ Ukrajini, ona će je i dobiti, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- Nije bilo takvog zahtjeva. Da jeste, ne bismo postavljali nikakve prepreke - rekla je Berbok u intervjuu za francusku televiziju LCI.

U skladu sa njemačkim zakonom, zemlje koje imaju naoružanje njemačke proizvodnje nemaju pravo da ga ponovo izvoze u ratnu zonu bez saglasnosti njemačke vlade.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravecki rekao da bi Varšava jednostavno mogla da ignoriše bilo kakva njemačka ograničenja na reeksport njemačkih tenkova.

- Saglasnost je sekundarno pitanje. Ili ćemo dobiti tu saglasnost, ili ćemo sami uraditi ono što treba da se uradi - rekao je Moravecki.

Ruska obavještajna služba: Ukrajina koristi nuklearne elektrane kao skladišta oružja

Na ukrajinskim nuklearnim elektranama su razmještene rakete za „hajmarse“ i inostrani sistemi PVO, kao i artiljerijsku municiju, velikog kalibra, rekao je direktor Ruske spoljno-obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

- Postoje pouzdani podaci da ukrajinske Oružane snage skladište oružje i municiju koju dobijaju od Zapada na teritorijama nuklearnih elektrana. Riječ je o najskupljim i najdeficitnijim za ukrajinsku vojsku raketama za sisteme „hajmers“, strane sisteme PVO, kao i artiljerijsku municiju velikog kalibra - citira njegove riječi pres-služba Spoljno-obavještajne službe.

Prema obavještajnim podacima, samo u posljednjoj nedelji decembra nekoliko železničkih vagona „smrtonosnog tereta“ dopremljeno je iz inostranstva preko željezničke stanice Rafalovka u Rovensku nuklearnu elektranu.

- Želeo bih da se nadam da nikome u Kijevu neće pasti na pamet da namjerno digne u vazduh takva skladišta u nadi da će izmoliti od SAD i njihovih saveznika još oružja i municije - dodao je direktor službe, prenosi Sputnik.

Prema njegovim riječima, ovaj metod često koriste međunarodni teroristi. Istovremeno, kako je navedeno, taoci kijevskog režima sada nisu pojedinačni civili, već „desetine, pa čak i stotine hiljada stanovnika sopstvene zemlje i susjednih država“.

Lavrov: Rusiju žele da vrate u devedesete godine

Zapadne države otvoreno govore Kijevu da je rano ići na dogovor sa Moskvom, po njihovom mišljenju, Rusiju treba vratiti u granice iz 1991. godine, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji se nalazi u posjeti Južnoafričkoj republici.

- Niko (od novinara) ne pita naše zapadne kolege, koji redovno, bilo preko gospodina (Žozepa) Borela, ili preko generalnog sekretara NATO gospodina (Jensa) Stoltenberga, predstavnika američke administracije ili Evropske unije, izjavljuju da je još prerano za Ukrajinu da počne pregovore. Za to je bilo potrebno povratiti više teritorija i započeti pregovore sa pozicije snage. Oni direktno poručuju da Rusija mora biti vraćena u granice iz 1991. godine – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Južnoafričke Republike Nadeli Pandorom.

Ukrajina bi preko posrednika mogla da objasni kako vidi dalji razvoj situacije i moguće pregovore sa Rusijom.

- Mi, kao što je rekao predsjednik (Rusije Vladimir Putin), ne odbijamo pregovore. Ali oni koji odbijaju moraju da razumiju: što duže odbijaju pregovore, biće teže naći rješenje - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje ko bi mogao da posreduje u eventualnim pregovorima između Ruske Federacije i Ukrajine.

Šteta na civilnoj infrastrukturi u Ukrajini, povezena je sa zločinačkim dejstvima Kijeva koji raspoređuje oružje i sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim naseljima, Rusija gađa civilnu infrastrukturu, objasnio je ruski ministar.

Lavrov: Što duže odbijaju pregovore, teže do rješenja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će rješavanje konflikta biti sve teže što Ukraijna bude duže odbijala mirovne razgovore.

Rusija je više puta saopštila da je otvorena za razgovore, ali Ukrajina i SAD navode da ne vide znak da je Moskva ozbiljna kada govori o pregovorima i da sumnjaju da je to pokušaj da se dobije vrijeme za pregrupisavanje poslije serije poraza u ratu.

- Što duže Ukrajinci budu odbijali, teže će biti da se nađe rješenje - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tokom posjete Južnoafričkoj Republici.

On je dodao da se sukob između Moskve i Zapada više ne može definisati kao "hibridni rat", nego kao bliži stvarnom ratu i kritikovao Zapad zbog slanja naoružanja Kijevu u vrijednosti od više milijardi dolara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 2m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    19h 26m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    14h 55m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    6h 32m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    6h 13m
    0