Источни фронт, 334. дан: Лавров: Што дуже одбијају преговоре, теже до рјешења

23.01.2023. 17:19
0
ИЗВОР: in4s.net/Агенције

У току је 334. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Њемачка неће забранити Пољској да испоручује тенкове „леопард 2“ Украјини, рекао је њемачки министар спољних послова Аналена Бербок. Дмитриј Рогозин је најавио да ће се вратити у Донбас до краја јануара.

Владимир Зеленски је рекао да испоруке Украјини десетина тенкова „неће ријешити проблем“, јер Русија има „хиљаде тенкова“. Међутим, снабдијевање оклопним возилима, рекао је, игра мотивишућу улогу. Предсједник је нагласио да ако Њемачка преда тенкове „леопард“ Украјини, они „неће кренути на Русију“.

Ако Пољска затражи дозволу за испоруке њемачких тенкова „леопард 2“ Украјини, она ће је и добити, рекла је њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

- Није било таквог захтјева. Да јесте, не бисмо постављали никакве препреке - рекла је Бербок у интервјуу за француску телевизију ЛЦИ.

У складу са њемачким законом, земље које имају наоружање њемачке производње немају право да га поново извозе у ратну зону без сагласности њемачке владе.

Раније је пољски премијер Матеуш Моравецки рекао да би Варшава једноставно могла да игнорише било каква њемачка ограничења на реекспорт њемачких тенкова.

- Сагласност је секундарно питање. Или ћемо добити ту сагласност, или ћемо сами урадити оно што треба да се уради - рекао је Моравецки.

Руска обавјештајна служба: Украјина користи нуклеарне електране као складишта оружја

На украјинским нуклеарним електранама су размјештене ракете за „хајмарсе“ и инострани системи ПВО, као и артиљеријску муницију, великог калибра, рекао је директор Руске спољно-обавјештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин.

- Постоје поуздани подаци да украјинске Оружане снаге складиште оружје и муницију коју добијају од Запада на територијама нуклеарних електрана. Ријеч је о најскупљим и најдефицитнијим за украјинску војску ракетама за системе „хајмерс“, стране системе ПВО, као и артиљеријску муницију великог калибра - цитира његове ријечи прес-служба Спољно-обавјештајне службе.

Према обавјештајним подацима, само у посљедњој недељи децембра неколико железничких вагона „смртоносног терета“ допремљено је из иностранства преко жељезничке станице Рафаловка у Ровенску нуклеарну електрану.

- Желео бих да се надам да никоме у Кијеву неће пасти на памет да намјерно дигне у ваздух таква складишта у нади да ће измолити од САД и њихових савезника још оружја и муниције - додао је директор службе, преноси Спутник.

Према његовим ријечима, овај метод често користе међународни терористи. Истовремено, како је наведено, таоци кијевског режима сада нису појединачни цивили, већ „десетине, па чак и стотине хиљада становника сопствене земље и сусједних држава“.

Лавров: Русију желе да врате у деведесете године

Западне државе отворено говоре Кијеву да је рано ићи на договор са Москвом, по њиховом мишљењу, Русију треба вратити у границе из 1991. године, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров који се налази у посјети Јужноафричкој републици.

- Нико (од новинара) не пита наше западне колеге, који редовно, било преко господина (Жозепа) Борела, или преко генералног секретара НАТО господина (Јенса) Столтенберга, представника америчке администрације или Европске уније, изјављују да је још прерано за Украјину да почне преговоре. За то је било потребно повратити више територија и започети преговоре са позиције снаге. Они директно поручују да Русија мора бити враћена у границе из 1991. године – рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са министром иностраних послова Јужноафричке Републике Надели Пандором.

Украјина би преко посредника могла да објасни како види даљи развој ситуације и могуће преговоре са Русијом.

- Ми, као што је рекао предсједник (Русије Владимир Путин), не одбијамо преговоре. Али они који одбијају морају да разумију: што дуже одбијају преговоре, биће теже наћи рјешење - рекао је Лавров одговарајући на питање ко би могао да посредује у евентуалним преговорима између Руске Федерације и Украјине.

Штета на цивилној инфраструктури у Украјини, повезена је са злочиначким дејствима Кијева који распоређује оружје и системе противваздушне одбране у стамбеним насељима, Русија гађа цивилну инфраструктуру, објаснио је руски министар.

Лавров: Што дуже одбијају преговоре, теже до рјешења

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да ће рјешавање конфликта бити све теже што Украијна буде дуже одбијала мировне разговоре.

Русија је више пута саопштила да је отворена за разговоре, али Украјина и САД наводе да не виде знак да је Москва озбиљна када говори о преговорима и да сумњају да је то покушај да се добије вријеме за прегруписавање послије серије пораза у рату.

- Што дуже Украјинци буду одбијали, теже ће бити да се нађе рјешење - рекао је Лавров на конференцији за новинаре током посјете Јужноафричкој Републици.

Он је додао да се сукоб између Москве и Запада више не може дефинисати као "хибридни рат", него као ближи стварном рату и критиковао Запад због слања наоружања Кијеву у вриједности од више милијарди долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 16m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 11m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 5m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 33m
    0