Istočni front, 344. dan: Ruske snage preuzele kontrolu nad strateškom tačkom u DNR-u

02.02.2023. 15:17
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 344. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage praktično su okružile Bahmut (Artjomovsk) sa tri strane i aktivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih položaja, saopštio je pukovnik LNR Vitalij Kiseljov. SAD će izdvojiti Ukrajini paket vojne pomoći na 2,2 milijarde dolara. Paket treba da sadrži rakete dalekog dometa.

Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države fokusirane na predaji Kijevu kapaciteta koji su mu neophodni da bi ukrajinske trupe bile efikasne u očekivanoj kontraofanzivi na proleće.

On je dodao da SAD čine sve kako bi osigurale da ukrajinske trupe imaju kapacitete koji su im potrebni „odmah“ kako bi efikasno djelovale na bojnom polju.

Ukrajini je potrebno još 10 milijardi dolara od drugih zemalja i međunarodnih organizacija, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra finansija Olga Zikova, prenosi list „Ekonomičeska pravda“.

Zikova je navela da 2023. godine, uprkos „mjerama za smanjenje budžetskog deficita“, potreba za međunarodnim finansiranjem ostaje oko 3 milijarde dolara mjesečno. Prema njenim riječima, ukrajinska vlada dobila je potvrdu o izdvajanju 30 milijardi dolara od Evropske unije i SAD.

- Međutim, ostaje potreba za još 10 milijardi dolara. I tu računamo na pomoć drugih zemalja i međunarodnih finansijskih organizacija, posebno MMF-a - istakla je Zikova.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da se sukob u Ukrajini mora okončati prije nego što se situacija pogorša.

- Trenutno (američki predsjednik Džozef) Bajden radi ono što će, kako je govorio prije 10 meseci, dovesti do trećeg svjetskog rata – šalje tenkove u Ukrajinu - rekao je Tramp u video-poruci objavljenoj na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.

- Moramo odmah da okončamo ovaj smiješan rat i zahtijevamo mir u Ukrajini prije nego što se stvari pogoršaju. Krajnje je vrijeme da sve strane nađu mirno rješenje… prije nego što situacija, koja je postala strašna katastrofa, izmakne kontroli – rekao je on.

Političar je dodao da je rješavanje u Ukrajini „lako sprovesti“ i izrazio uvjerenje da bi mogao da postigne mir „za 24 sata“, ali nije naznačio kako bi zapravo, po njegovom mišljenju, mogla da se riješi trenutna situacija.

Ukrajinska komanda dodatno prebacuje ljudske rezerve i tehniku kako bi nadoknadila gubitke kod u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblasti naselja Steljmahovka (Svatovski okrug LNR) zabilježeno je dodatno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike neprijatelja - rekao je Maročko za Sputnjik.

On je naglasio da se ukupan broj ukrajinskih vojnika u toj oblasti nije promijenio, pošto se preduzimaju mjere za „nadoknadu sanitarnih i bespovratnih gubitaka, kao i za zamjenu tehnike i naoružanja izbačenih iz stroja“.

Prema njegovim riječima, kijevske trupe koriste duboke jame od artiljerije za masovne grobnice svojih poginulih vojnika na sjeveru Luganske Narodne Republike kako bi sakrile stvarne gubitke.

Lavrov: Zapad teži da Rusiji nanese poraz od kog se decenijama ne bi oporavila

Zapad nastoji da nanese Rusiji takav poraz da se ona decenijama ne oporavi, šta je to, ako ne pokušaj da se riješi „rusko pitanje“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

- Zašto ljudi odbijaju da vide nacističku ideologiju koja je sada u osnovi kijevskog režima? Sve te izjave koje daju i njegove pristalice i oni koji vuku konce, ja ne vidim način da ih ocjenjujem drugačije nego kao pokušaj da se konačno riješi ‘rusko pitanje’. Rusija treba da bude strateški poražena i da se još dugo ne podigne - ocijenio je ministar.

On je podsjetio da je Ursula fon der Lajen, poznata članica Evropske komisije, rekla da bi ishod rata trebalo da bude poraz Rusije i to takav poraz da ona decenijama, dugim decenijama, ne uspije da obnovi svoju ekonomiju.

- Zar to nije rasizam, nacizam, zar nije pokušaj da se riješi ‘rusko pitanje’? - naglasio je Lavrov.

Rusija je mnogo puta objašnjavala Zapadu, istakao je Lavrov, da ne idu u dobrom pravcu i da podrivaju sve sporazume koje su se obavezali da ispune.

On je podvukao da su se svi pokušaji da se Zapad natjera da ispuni ono što su predsjednici potpisali, završavali saopštenjem da pravne garancije može dati samo NATO, samim tim ponovo kršeći sve sporazume.

Evropu kontroliše Vašington

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države stavile su pod kontrolu Evropsku uniju, lišivši je i poslednjih znakova nezavisnosti, dodao je on.

- SAD i svi zapadnjaci, koje su Sjedinjene Američke Države stavile pod kontrolu, lišavajući Evropsku uniju poslednjih naznaka makar nekakve nezavisnosti, oni su, kao što znate, velike demokrate, ali demokratiju shvataju kao svoje pravo da nameću svoje shvatanje demokratije svima ostalima - konstatovao je Lavrov.

Šolc poznat po prevrtljivim stavovima

Lavrov se osvrnuo i na postupke njemačkog kancelara Olafa Šolc, koji je obećao da neće slati avione u Ukrajinu, rekavši da je poznat po sposobnosti da mijenja svoje stavove.

- Ova eskalacija, apsolutno ste u pravu, ona je kao snježna grudva. Sve je počelo od nekih šljemova za ukrajinske vojnike, zatim se pojavilo vatreno oružje,a sada se govori o avionima. Šolc se kune da se to nikada neće desiti, ali Šolc je poznat po tome da mijenja svoje stavove prilično brzo. Pritom, on nikako nije jedini, evo, on je izjavio da NATO nikada neće ratovati protiv Rusije, a njegova ministarka inostranih poslova gospođa (ministarka inostranih poslova Anelena) Berbok je rekla - da mi već ratujemo, protiv Rusije svi djelujemo udruženo - objasnio je ministar.

Hronika specijalne vojne operacije u posljednja 24 časa:

- Oružane snage Ukrajine pokušale su da udare raketom Točka-U na pumpnu stanicu Novozibkov u Brjanskoj oblasti. Oštećeni su dalekovodi i zgrada pumpne stanice operatera, među ljudstvom nije bilo povrijeđenih.

- U sektoru Soledara, jurišni odredi PMC Vagner oslobodili su sela Sako i Vanceti.

Glavne bitke su se prebacile na periferiju Nikolajevke. Ruske jedinice jurišaju na visove na periferiji sela.

Poslije oslobođenja sela Sako i Vanceti, jurišni odredi PMC „Vagner“ pojačali su pritisak na obližnju Nikolajevku u sektoru Soledarski. Borbe se vode i sjeverno od dva sela.

U oblasti Krasne Gore i Paraskovijevke, uprkos prebacivanju pojačanja, Oružane snage Ukrajine nisu mogle da obuzdaju ofanzivu. Ukrajinske formacije trpe gubitke. Snage 5. graničnog odreda, koje su stigle iz Černigovske oblasti, povučene su sa Krasne Gore: poginulo je više od 70% od broja 5 pogoga.

- U Bahmutu, odredi PMC Vagner su poboljšali svoje položaje u krugu fabrike šampanjca i Mesoprerađivača, proširivši zonu kontrole. Na jugoistoku se vode borbe u ulici Garšina, ruske snage su preuzele kontrolu nad prvim zgradama kompleksa kuća u Vatutinoj ulici.

Vagnerovci su proširili svoju kontrolnu zonu u blizini fabrike Siniat, počeli su borbe u stambenim naseljima u blizini visokih zgrada u ulicama Vatutina i Nekrasova, a takođe su napredovali duž ulice Dobroljubov.

Ukrajinska komanda prebacuje pojačanje za pojačanje garnizona Bahmut. Noću je zabilježen dolazak snaga 30. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine da zamijeni bataljon iz Poltave, koji je praktično uništen u borbama za Bahmut.

U pravcu Bahmuta (Artemovskog) ruske trupe su pogodile neprijateljske položaje u Verhnekamenskom, Belogorovki, Veselom, Paraskovjevki, Bahmutu i Družbi.

- U predgrađu Ugledara, front se stabilizovao, strane vode pozicione borbe. Ukrajinske jedinice daljinski miniraju prilaze gradu. U očekivanju nove ofanzive, Oružane snage Ukrajine prebacuju rezerve iz drugih sektora, nadoknađujući velike gubitke u ljudstvu.

- Na zaporoškom pravcu primjetno je smanjen ukupan intenzitet borbi. Obje strane prikupljaju pojačanje i vrše međusobno izviđanje. Ipak, duž cijele linije fronta nastavljaju se aktivne razmjene udaraca uz upotrebu topova i raketne artiljerije.

- Ruska artiljerija je radila na akumulaciji neprijateljske ljudstva u Muravejnu, Katerinovci i Volfinu, Sumska oblast, kao i u Volčansku, Strelečiji i Ternovoj, u oblasti Harkov.

- U pravcu Starobelska, ruske oružane snage su napale položaje ukrajinske vojske u Kupjansku, Dvurečnu, Stelmahivku, Kislovku, Nevski i Terni.

- Noću je u Kramatorsku odjeknula snažna eksplozija - uništena je stambena zgrada sa civilima u ulici Marata. Najmanje dvije osobe su poginule.

Za sada su nepoznati tačni detalji onoga što se dogodilo – tragedija je mogla biti kako rezultat kvara ukrajinskog PVO sistema, tako i skretanja kursa ruske rakete.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    12h 1m
    0
  • Slani mafini
    21h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 40m
    3