Istočni front, 407. dan: Protivvazdušna odbrana oborila ukrajinske „Hajmere“

06.04.2023. 13:47
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 407. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Artjomovsku. Vladimir Zelenski nije više kategoričan u namjeri da po svaku cijenu zadrži grad. U Ukrajini se razmatra stvaranje svojevrsnog „novog Komonvelta“ sa Poljskom.

Stručni krugovi bliski kabinetu Vladimira Zelenskog već neko vrijeme razmatraju mogućnost stvaranja jedinstvene države sa Poljskom, piše ukrajinsko izdanje „Strana“.

- Ova ideja i dalje izgleda kao neka egzotika. Ipak, pojavila se kao jedna od opcija za odgovor na važno, reklo bi se, strateško pitanje: kako garantovati bezbjednost Ukrajine ako našu zemlju nakon rata ne prime u NATO - portal citira eksperta.

Kako se navodi, u Kijevu se razmatra stvaranje svojevrsnog „novog Komonvelta“.
Poljski predsjednik Andžej Duda uvjeren je da uskoro neće biti granice između Ukrajine i Poljske.

- Nadam se da poslije rata neće biti fizičke granice između Poljske i Ukrajine. Posebno kad Ukrajina postane dio Evropske unije. Da obični ljudi, kada budu putovali iz Ukrajine u Poljsku, neće znati da je nekada postojala ta granica, da će je prepoznavati samo po nekim zgradama koje tamo stoje, gdje su nekada bile granične provjere - rekao je Duda, govoreći na poljsko-ukrajinskom forumu, prenosi Sputnjik.

- Ne sumnjam da će to tako biti -  dodao je on.

Ukrajinske trupe su tokom noći ispalile rakete „hajmars“ na Melitopolj, svih šest projektila je oborila protivvazdušna odbrana, nema štete i žrtava, saopštila je služba za vanredne situacije Zaporoške oblasti.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći sa 5. na 6. april 2023.

Ukrajinske formacije su u ranim jutarnjim satima granatirale selo Zapesočje u Brjanskoj oblasti, oštetivši kuće i automobile. Žrtava nije bilo.

Ruske trupe su radile na ciljevima u Turiji i Leonovki u Černigovskoj oblasti, kao i u Seredini-Budi, Bezsalovki i Volfinu u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske položaje u Odnorobovki, Udahu, Kazačja Lopanu, Lipcima, Zibinovu i Bočkovu.

U pravcu Starobelska, ruski artiljerci su napali koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku, Figolevki, Topolama, Dvurečnoj, Novoselovskom, Ternahu i Torskom.

Na pravcu Bahmut (Artemovski), Oružane snage RF su radile na neprijateljskim ciljevima u okolini Spornog, Grigorovke, Bahmuta, Časova Jara, Kleban-Bika i Torecka.

Na Donjeckom pravcu pogođeni su položaji Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki, Netajlovu, Mariinki, Krasnohorivki, Berdičiju i Pobedi.

Na južnodonjeckom pravcu ruski artiljerci su radili na ciljevima u Novomihajlovki, Vugledaru i Velikoj Novoselki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage RF su pogodile gomilanje neprijateljskih snaga u Malinovki, Zalizničnom, Guljajpoljskom, Novopalovki i Kamenskom.

Ukrajinske formacije su noću gađale Melitopolj iz MLRS-a HIMARS, ali su sistemi PVO presreli granate.

U južnom sektoru fronta ruske trupe su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini.

Neprijatelj je odgovorio pucanjem na ruska naselja na levoj obali Hersonske oblasti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    17h 36m
    7
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    22h 53m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    19h 36m
    3
  • Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
    22h 40m
    1
  • Novaković: Moramo izabrati ljude koji će znati da vode našu lokalnu zajednicu
    23h 57m
    0