Источни фронт, 407. дан: Противваздушна одбрана оборила украјинске „Хајмере“

06.04.2023. 13:47
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 407. дан специјалне војне операције у Украјини.

Настављају се борбе у Артјомовску. Владимир Зеленски није више категоричан у намјери да по сваку цијену задржи град. У Украјини се разматра стварање својеврсног „новог Комонвелта“ са Пољском.

Стручни кругови блиски кабинету Владимира Зеленског већ неко вријеме разматрају могућност стварања јединствене државе са Пољском, пише украјинско издање „Страна“.

- Ова идеја и даље изгледа као нека егзотика. Ипак, појавила се као једна од опција за одговор на важно, рекло би се, стратешко питање: како гарантовати безбједност Украјине ако нашу земљу након рата не приме у НАТО - портал цитира експерта.

Како се наводи, у Кијеву се разматра стварање својеврсног „новог Комонвелта“.
Пољски предсједник Анджеј Дуда увјерен је да ускоро неће бити границе између Украјине и Пољске.

- Надам се да послије рата неће бити физичке границе између Пољске и Украјине. Посебно кад Украјина постане дио Европске уније. Да обични људи, када буду путовали из Украјине у Пољску, неће знати да је некада постојала та граница, да ће је препознавати само по неким зградама које тамо стоје, гдје су некада биле граничне провјере - рекао је Дуда, говорећи на пољско-украјинском форуму, преноси Спутњик.

- Не сумњам да ће то тако бити -  додао је он.

Украјинске трупе су током ноћи испалиле ракете „хајмарс“ на Мелитопољ, свих шест пројектила је оборила противваздушна одбрана, нема штете и жртава, саопштила је служба за ванредне ситуације Запорошке области.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи са 5. на 6. април 2023.

Украјинске формације су у раним јутарњим сатима гранатирале село Запесочје у Брјанској области, оштетивши куће и аутомобиле. Жртава није било.

Руске трупе су радиле на циљевима у Турији и Леоновки у Черниговској области, као и у Середини-Буди, Безсаловки и Волфину у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје у Одноробовки, Удаху, Казачја Лопану, Липцима, Зибинову и Бочкову.

У правцу Старобелска, руски артиљерци су напали концентрације Оружаних снага Украјине у Купјанску, Фиголевки, Тополама, Двуречној, Новоселовском, Тернаху и Торском.

На правцу Бахмут (Артемовски), Оружане снаге РФ су радиле на непријатељским циљевима у околини Спорног, Григоровке, Бахмута, Часова Јара, Клебан-Бика и Торецка.

На Доњецком правцу погођени су положаји Оружаних снага Украјине у Авдијевки, Нетајлову, Мариинки, Краснохоривки, Бердичију и Победи.

На јужнодоњецком правцу руски артиљерци су радили на циљевима у Новомихајловки, Вугледару и Великој Новоселки.

У региону Запорожја, Оружане снаге РФ су погодиле гомилање непријатељских снага у Малиновки, Зализничном, Гуљајпољском, Новопаловки и Каменском.

Украјинске формације су ноћу гађале Мелитопољ из МЛРС-а ХИМАРС, али су системи ПВО пресрели гранате.

У јужном сектору фронта руске трупе су напале положаје Оружаних снага Украјине у Херсону и околини.

Непријатељ је одговорио пуцањем на руска насеља на левој обали Херсонске области.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 12m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    14h 55m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    16h 55m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 13m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    21h 39m
    0