Istočni front, 409. dan: Iznad Krima oborena ukrajinska raketa

08.04.2023. 14:10
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ in4s.net

U toku je 409. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dok Amerika tvrdi da nema izgleda da se u skorije vrijeme organizuju pregovori Kijeva i Moskve o prekidu vatre, zvanični Kijev, prema pojedinim najavama, pokreće najveći do sada talas mobilizacije za potrebe proljećne kontraofanzive. Borbena dejstva se i dalje nastavljaju.

Likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

Ruska vojska uništila je naoružanje i vojnu tehniku oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je šef pres-centra grupe trupa „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

Kako je precizirano, artiljerija ruske grupacije snaga „Zapad“ izvela je napad iz višecijevnih bacača raketa „uragan“ i „tornado-S“. Tom prilikom likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika, pet jedinica vojne tehnike, uključujući kamion sa municijom.

Zibinski je dodao da je u području mjesta Pesčano lovac Su-35 navođenom raketom uništio kontrabaterijsku radarsku stanicu američke proizvodnje.

Iznad Krima oborena ukrajinska raketa

Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je raketu ispaljenu iz pravca Ukrajine iznad Feodosije na Krimu, saopštio je lider Republike Sergej Aksjonov.

Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacije

Ukrajinske vlasti pokreću najveći do sada talas mobilizacije od početka specijalne vojne operacije za potrebe proljećne kontraofanzive, saopštava američka televizija „Foks“ pozivajući se na riječi analitičara Džordža Barosa.

Prema njegovim riječima, novi talas mobilizacije u Ukrajini biće duplo veći nego onaj koji je uslijedio na proljeće 2022. godine, a kako je ocijenio, kontraofanzivu bi Kijev mogao da pokrene u naredna dva mjeseca.

Likvidirana ukrajinska izviđačka grupa

Ruske snajperske jedinice likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupaciju na južno-donjeckom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Takođe je rekao i da su ruske PVO snage oborile i ukrajinske izviđačke dronove „furija“ i „valkira“.

Dodao je i da je u zaporoškom pravcu otkrivena i artiljerijskim granatiranjem uništena jedna ukrajinska haubica i jedna minobacačka grupacija.

Procurila nova serija američkih povjerljivih dokumenata o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku

Nova serija američkih povjerljivih dokumenata o Ukrajini i Kini procurila je na društvene mreže, piše list „Njujork tajms“.

- Nova serija tajnih dokumenata pojavila se na društvenim mrežama. Dokumenti se, izgleda, odnose na tajne američke nacionalne bezbjednosti o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini - navodi američki list.

Prema navodima analitičara, na društvenim mrežama, uključujući Tviter, pojavilo se preko 100 dokumenata. Na nekima od njih stoji oznaka da njihov sadržaj ne bi trebalo da bude poznat predstavnicima bilo koje druge zemlje.

Kako se navodi, broj dokumenata koji su se našli na internetu, kao i priroda informacija koje sadrže mogli bi nanijeti veliku štetu američkim vlastima.

Medvedev: Ukrajina, na čelu sa nacističkom elitom, nije potrebna ni samim građanima

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev rekao je da Ukrajina nikome nije potrebna, pa će ona nestati i neće je biti na planeti.

– Zašto će Ukrajina nestati? Zato što nikome nije potrebna – napisao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije u objavi na društvenoj mreži Vkontakte.

Medvedev u članku tvrdi da Ukrajina nije potrebna Evropi, SAD, Africi i Latinskoj Americi, Aziji, Rusiji, i na kraju da „Ukrajina, na čelu sa nacističkom elitom, nije potrebna ni samim građanima“.

– Takva Ukrajina nikome na planeti nije potrebna. Zato neće ni postojati – zaključio je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 28m
    0
  • Slani mafini
    19h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 7m
    3