Источни фронт, 409. дан: Изнад Крима оборена украјинска ракета

08.04.2023. 14:10
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ in4s.net

У току је 409. дан специјалне војне операције у Украјини.

Док Америка тврди да нема изгледа да се у скорије вријеме организују преговори Кијева и Москве о прекиду ватре, званични Кијев, према појединим најавама, покреће највећи до сада талас мобилизације за потребе прољећне контраофанзиве. Борбена дејства се и даље настављају.

Ликвидирано до 20 украјинских војника у правцу Купјанска

Руска војска уништила је наоружање и војну технику оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, саопштио је шеф прес-центра групе трупа „Запад“, пуковник Сергеј Зибински.

Како је прецизирано, артиљерија руске групације снага „Запад“ извела је напад из вишецијевних бацача ракета „ураган“ и „торнадо-С“. Том приликом ликвидирано је до 20 украјинских војника, пет јединица војне технике, укључујући камион са муницијом.

Зибински је додао да је у подручју мјеста Песчано ловац Су-35 навођеном ракетом уништио контрабатеријску радарску станицу америчке производње.

Изнад Крима оборена украјинска ракета

Руска противваздухопловна одбрана оборила је ракету испаљену из правца Украјине изнад Феодосије на Криму, саопштио је лидер Републике Сергеј Аксјонов.

Украјина покреће највећи талас мобилизације

Украјинске власти покрећу највећи до сада талас мобилизације од почетка специјалне војне операције за потребе прољећне контраофанзиве, саопштава америчка телевизија „Фокс“ позивајући се на ријечи аналитичара Џорџа Бароса.

Према његовим ријечима, нови талас мобилизације у Украјини биће дупло већи него онај који је услиједио на прољеће 2022. године, а како је оцијенио, контраофанзиву би Кијев могао да покрене у наредна два мјесеца.

Ликвидирана украјинска извиђачка група

Руске снајперске јединице ликвидирале су украјинску извиђачку групацију на јужно-доњецком правцу, изјавио је портпарол руске војне групе „Исток“ Александар Гордејев.

Такође је рекао и да су руске ПВО снаге обориле и украјинске извиђачке дронове „фурија“ и „валкира“.

Додао је и да је у запорошком правцу откривена и артиљеријским гранатирањем уништена једна украјинска хаубица и једна минобацачка групација.

Процурила нова серија америчких повјерљивих докумената о Украјини, Кини и Блиском истоку

Нова серија америчких повјерљивих докумената о Украјини и Кини процурила је на друштвене мреже, пише лист „Њујорк тајмс“.

- Нова серија тајних докумената појавила се на друштвеним мрежама. Документи се, изгледа, односе на тајне америчке националне безбједности о Украјини, Блиском истоку и Кини - наводи амерички лист.

Према наводима аналитичара, на друштвеним мрежама, укључујући Твитер, појавило се преко 100 докумената. На некима од њих стоји ознака да њихов садржај не би требало да буде познат представницима било које друге земље.

Како се наводи, број докумената који су се нашли на интернету, као и природа информација које садрже могли би нанијети велику штету америчким властима.

Медведев: Украјина, на челу са нацистичком елитом, није потребна ни самим грађанима

Замјеник предсједника Савјета безбједности РФ Дмитриј Медведев рекао је да Украјина никоме није потребна, па ће она нестати и неће је бити на планети.

– Зашто ће Украјина нестати? Зато што никоме није потребна – написао је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије у објави на друштвеној мрежи Вконтакте.

Медведев у чланку тврди да Украјина није потребна Европи, САД, Африци и Латинској Америци, Азији, Русији, и на крају да „Украјина, на челу са нацистичком елитом, није потребна ни самим грађанима“.

– Таква Украјина никоме на планети није потребна. Зато неће ни постојати – закључио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 24m
    0
  • Слани мафини
    16h 45m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 40m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 34m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    11h 3m
    3