Istočni front, 472. dan: Ruska artiljerija uništila dvije „gvozdike“ u krasnolimanskom pravcu

10.06.2023. 13:35
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 472. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage granatirale su punkt za evakuaciju u Hersonskoj oblasti, poginula je jedna žena. Ruska vojska odbija novi pokušaj kontraofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti. U istočnom i južnom dijelu Ukrajine noćas je proglašena vazdušna opasnost, eksplozije su odjekivale u Odesi.

U zaporoškom pravcu raspoređeno više od 100.000 ukrajinskih vojnika

Ukupan broj ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu je veći od 100.000, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ukupna grupacija Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, prema našim podacima, premašuje 100.000 boraca. U ovom trenutku u ofanzivi je neposredno angažovana relativno mala grupa - rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, glavne rezerve nalaze se daleko od linije fronta i raspoređene su u dijelu Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Azarov: Ukrajina može da računa samo na partnerstvo s NATO-om

Ukrajina u doglednoj budućnosti neće dobiti status članice NATO-a, najviše na šta može da računa jeste da postane partner Alijanse, smatra bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

- Maksimum na koji Ukrajina može da računa jeste status partnera, čija su maksimalna privilegija redovne političke konsultacije u vezi s pitanjima bezbjednosti - napisao je Azarov na svom telegram-kanalu.

Poljski general: Veliki sukob s ruskom armijom opasan za ukrajinske snage

Veliki sukobi s ruskom armijom predstavljaju opasnost za Oružane snage Rusije, ocijenio je poljski general Stanislav Kozej.

- Rusi odavno čekaju ukrajinsku kontraofanzivu. Oni ne koriste svoje snage, koje drže u dubini. Ruska teška tehnika očekuje napad, a potom postepeno izvodi svoje napade. Bilo kakav veliki sukob bi bio rizičan za Ukrajince - naveo je general u intervjuu za izdanje „Fakt“.

On pretpostavlja da bi ukrajinska vojska svoje snage mogla da koncentriše u Donbasu i Zaporožju i istovremeno sumnja u to da bi do održavanja samita NATO-a u Viljnusu mogla da bude izvedena bilo kakva operacija velikih razmjera.

Ruska vojska odbila novi pokušaj ofanzive Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska odbila je tokom protekle noći novi pokušaj ofanzive ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, južno od grada Orehova, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Praktično cijele noći južno od grada Orehov trajale su žestoke borbe. Ofanziva ukrajinske vojske je zaustavljena. Napad je odbijen. Protivnik se povukao i pretrpio nemjerljive gubitke - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage tokom noćnog napada nisu uspjele da postignu nikakve rezultate.

Kijev: Ukrajina će dobiti algoritam za stupanje u NATO

Zamjenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov izjavio je da će na prestojećem samitu Sjevernoatlantske alijanse u Viljnusu ukrajinska strana dobiti algoritam dejstava za članstvo u NATO-u, koje će biti moguće dvije godine nakon završetka ratnih dejstava u toj zemlji.

- Na samitu u julu zemlje NATO-a će utvrditi određeni redoslijed našeg učlanjenja, koji će biti fiksiran. Postoje sve naznake da će Ukrajina dobiti ono što želi u određenom formatu - naveo je Gavrilov, a prenosi Ministarstvo odbrane Ukrajine.

On smatra da, bez obzira na konsenzusni mehanizam usvajanja odluka i pravo veta zemalja-članica Alijanse, neće biti većih problema s usvajanjem odluke o Ukrajini.

- Već sada na samitu u Viljnusu Ukrajina treba jasno da shvati da poslije rata, recimo u roku od godinu ili dvije, nakon određenih procedura, možemo da budemo članica NATO-a - zaključio je Gavrilov.

Dvije balističke rakete oborene iznad Krima

Snage protivazduhoplovne odbrane Rusije oborile su dve ukrajinske balističke rakete iznad Krima, saopštio je gubernator tog regiona Sergej Aksjonov i dodao da u napadu nema žrtava.

On je naveo da su rakete ispaljene iz operativno-taktičkog raketnog kompleksa „grom-2“.

Oružane snage Ukrajine redovno napadaju dronovima Krim i Sevastopolj.

Ruski ambasador reagovao na nove isporuke vojne pomoći SAD Ukrajini

Izdvajanje novog paketa vojne pomoći za Ukrajinu pokazuje da američke vlasti ne žele da nađu način za mirno rešavanje sukoba, rekao je novinarima ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Pentagon je u petak najavio isporuke oružja i municije Ukrajini, u vrednosti od 2,1 milijardu dolara.

Prema riječima Antonova, predstavnici Bijele kuće nisu učinili ništa da bi posadili režim Zelenskog za pregovarački sto.

- O koncu visi reputacija rukovodstva zemlje koje je izabralo stazu rata, umjesto diplomatskih razrešenja. Očigledno je da povratak mira na napaćenu teritoriju Ukrajine nije u planovima vašingtonskih stratega - zaključio je Antonov.

Snage Kijeva gađale punkt za evakuaciju u Hersonskoj oblasti, poginula žena

Oružane snage Ukrajine granatirale su punkt za privremeni smještaj u Hersonskoj oblasti, jedna žena je poginula, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saljdo na telegram-kanalu.

- Oko pet ujutru prekookeanski ratni zločinci su nastavili da napadaju punktove za privremeni smještaj ljudi. Pretpostavlja se da je riječ o engleskim raketama 'storm šedou' - naveo je Saljdo.

Ruska artiljerija uništila dvije „gvozdike“ u krasnolimanskom pravcu

Ruski artiljerci uništili su nekoliko borbenih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

- Uništena su dva samohodna artiljerijska uređaja 'gvozdika', četiri vozila s municijom, haubica D-30 i dva položaja 120-milimetarskih minobacača protivnika - naveo je Savčuk.

Raketni kompleks „Buk-M2“ uništio je projektil ispaljen iz višecijevnog raketnog bacača „hajmars“, dodao je sagovornik Sputnjika.

Ruske snage odbijaju novi pokušaj ukrajinske kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti

Ruske snage odbijaju novi pokušaj ofanzive ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Oružane snage Ukrajine krenule su u novu noćnu ofanzivu. Naši vojnici ih dočekuju s karakterističnim vrelim i burnim ruskim gostoprimstvom - napisao je Rogov na telegram-kanalu.

Prema njegovim riječima, kretanju ukrajinske vojske prethodilo je moćno granatiranje iz teških vidova naoružanja. Protivnik je prvo izveo artiljerijski napad, a zatim je počeo da prebacuje oklopnu tehniku i ljudstvo na liniju borbenog kontakta radi novog juriša.

- Sve ukazuje na to da će glavni posao danas biti u oblasti naselja Rabotino u Orehovskom rejonu Zaporoške oblasti - naglasio je Rogov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 24m
    0
  • Slani mafini
    13h 45m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 34m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 3m
    3