Istočni front, 501. dan: Odbijeno nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u zaparoškom pravcu

09.07.2023. 19:54
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 501. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Kijev je priznao da je organizovao napad na Krimskog mosta u jesen 2022. godine.

Poljska je nedavno isporučila Ukrajini desetak helikoptera Mi-24, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore.

- Poljska… je nedavno Kijevu predala desetak borbenih helikoptera Mi-24, sovjetske proizvodnje - navodi list, prenio je Sputnjik.

Poljska nije najavljivala ove isporuke.

Krim namjerava da pozove na odgovornost Vladimira Zelenskog za terorističke napade i sabotaže koje je organizovao Kijev na poluostrvu, rekao je Sputnjiku predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

- Pored materijalne štete koja nam je nanijeta, fokusiraćemo se na terorističke napade koje su počinili nad Krimom, ubistva koja su počinili na Krimu. Mi smo govoreći, prije svega, o njihovim bespilotnim letjelicama koje šalju na poluostrvo, diverzantske grupe koje dižu u vazduh željezničke pruge – o svemu što rade, šaljući nam svoje diverzante - rekao je Konstantinov.

Prema njegovom mišljenju, Zelenski i svi umješani u organizovanje terorističkih napada i sabotaže na Krimu treba da budu kažnjeni.

Odgovornost za podrivanje Krimskog mosta u jesen 2022. godine snose vlasti Kijeva, priznala je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar na svom Telegram kanalu.

- 273 dan otkako smo izveli prvi napad na Krimski most kako bismo poremetili logistiku Rusa - ​​napisala je ona.

Krajem maja ove godine šef Savjeta bezbjednosti Ukrajine Vasilij Maljuk rekao je da Kijev želi da „presječe logističku rutu“ do poluostrva i da je preduzeo odgovarajuće mjere, ali nije precizirao koje. Šef Glavne obavještajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov, međutim, negirao je da iza napada na infrastrukturni objekat stoje specijalne službe zemlje.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u napad donjeckom, južnodonjeckom i krasnolimanskom pravcu;

- Ruske trupe su za dan odbile nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u zaparoškom pravcu. Uništile su skladište municije 228. logističkog bataljona 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske trupe likvidirale su oko 60 vojnika i uništile artiljerijski sistem M777, Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za više od 210 boraca, uključujući strane plaćenike, na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom borbi na donjeckom pravcu iznosili su 180 vojnika i višecijevni sistem Vampire, proizveden u Češkoj;

- Oružane snage Rusije na krasnolimanskom pravcu odbile su napade jedinica tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su ukrajinska skladišta municije na području Karlovke i Kramatorska u DNR;

 

- Zaustavljena su dejstva dvije diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.

Zaharova o izjavi Ukrajine o napadu na Krimski most

Kijevski režim je teroristički, napisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na društvenim mrežama, komentarišući izjavu zamjenika ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar o napadima na Krimski most.

Ona je citirala Maljar: „273 dana kako smo prvi put napali Krimski most kako bi narušili Rusima logistiku“, prenosi Sputnjik.

- To je teroristički režim. Oni su pokrenuli plan ‘sopstvenog spasavanja’, sistematsko nanošenje štete Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - dodala je Zaharova.

Ona smatra da bi NATO samit trebalo da upravo toj temi posveti pažnju, s obzirom na to da će u zoni direktnog poraza biti većina članica Alijanse.

Rano ujutru 8. oktobra 2022. godine na Krimskom mostu dignut je u vazduh kamion. Od eksplozije se zapalilo sedam cisterni sa gorivom željezničkog voza, a dva automobilska dijela mosta su se djelimično urušila. Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident terorističkim napadom.

Rusija izvezla rekordnu količinu žita u inostranstvo

Prema preliminarnim podacima, zemlja je tokom protekle poljoprivredne godine (od jula 2022. do juna 2023) izvezla oko 61,8 miliona tona, saopštio je predsjednik Ruskog žitnog saveza Arkadij Zločevski na konferenciji za novinare o aktuelnoj situaciji u proizvodnji žita.

On je napomenuo da ovo nisu konačni podaci. Međutim, rekao je Zločevski, čak i ako se isprave i objave „najskromnije“ brojke (57 miliona tona) koje navode analitičari, „ovo je rekordan izvoz“.

- Rezultati pokazuju da smo u istorijskom kontekstu nedvosmisleno postigli rekordan obim za izvoz žitnih resursa van Ruske Federacije - rekao je Zločevski, prenosi Sputnjik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 31m
    0
  • Slani mafini
    13h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 41m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 10m
    3