Источни фронт, 501. дан: Одбијено неколико напада Оружаних снага Украјине у запарошком правцу

09.07.2023. 19:54
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 501. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Кијев је признао да је организовао напад на Кримског моста у јесен 2022. године.

Пољска је недавно испоручила Украјини десетак хеликоптера Ми-24, пише Волстрит џурнал, позивајући се на изворе.

- Пољска… је недавно Кијеву предала десетак борбених хеликоптера Ми-24, совјетске производње - наводи лист, пренио је Спутњик.

Пољска није најављивала ове испоруке.

Крим намjерава да позове на одговорност Владимира Зеленског за терористичке нападе и саботаже које је организовао Кијев на полуострву, рекао је Спутњику предсjедник кримског парламента Владимир Константинов.

- Поред материјалне штете која нам је наниjета, фокусираћемо се на терористичке нападе које су починили над Кримом, убиства која су починили на Криму. Ми смо говорећи, прије свега, о њиховим беспилотним летјелицама које шаљу на полуострво, диверзантске групе које дижу у ваздух жељезничке пруге – о свему што раде, шаљући нам своје диверзанте - рекао је Константинов.

Према његовом мишљењу, Зеленски и сви умјешани у организовање терористичких напада и саботаже на Криму треба да буду кажњени.

Одговорност за подривање Кримског моста у јесен 2022. године сносе власти Кијева, признала је замјеница министра одбране Украјине Ана Маљар на свом Телеграм каналу.

- 273 дан откако смо извели први напад на Кримски мост како бисмо пореметили логистику Руса - ​​написала је она.

Крајем маја ове године шеф Савјета безбједности Украјине Василиј Маљук рекао је да Кијев жели да „пресјече логистичку руту“ до полуострва и да је предузео одговарајуће мјере, али није прецизирао које. Шеф Главне обавјештајне управе Украјине (ГУР) Кирил Буданов, међутим, негирао је да иза напада на инфраструктурни објекат стоје специјалне службе земље.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Украјине покушавају да крену у напад доњецком, јужнодоњецком и краснолиманском правцу;

- Руске трупе су за дан одбиле неколико напада Оружаних снага Украјине у запарошком правцу. Уништиле су складиште муниције 228. логистичког батаљона 9. армијског корпуса Оружаних снага Украјине;

- Руске трупе ликвидирале су око 60 војника и уништиле артиљеријски систем М777, Оружаних снага Украјине у правцу Херсона;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су за више од 210 бораца, укључујући стране плаћенике, на јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Губици Оружаних снага Украјине током борби на доњецком правцу износили су 180 војника и вишецијевни систем Vampire, произведен у Чешкој;

- Оружане снаге Русије на краснолиманском правцу одбиле су нападе јединица три бригаде Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије уништиле су украјинска складишта муниције на подручју Карловке и Краматорска у ДНР;

 

- Заустављена су дејства двије диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу.

Захарова о изјави Украјине о нападу на Кримски мост

Кијевски режим је терористички, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на друштвеним мрежама, коментаришући изјаву замјеника министра одбране Украјине Ане Маљар о нападима на Кримски мост.

Она је цитирала Маљар: „273 дана како смо први пут напали Кримски мост како би нарушили Русима логистику“, преноси Спутњик.

- То је терористички режим. Они су покренули план ‘сопственог спасавања’, систематско наношење штете Запорошкој нуклеарној електрани - додала је Захарова.

Она сматра да би НАТО самит требало да управо тој теми посвети пажњу, с обзиром на то да ће у зони директног пораза бити већина чланица Алијансе.

Рано ујутру 8. октобра 2022. године на Кримском мосту дигнут је у ваздух камион. Од експлозије се запалило седам цистерни са горивом жељезничког воза, а два аутомобилска дијела моста су се дјелимично урушила. Предсједник Русије Владимир Путин назвао је инцидент терористичким нападом.

Русија извезла рекордну количину жита у иностранство

Према прелиминарним подацима, земља је током протекле пољопривредне године (од јула 2022. до јуна 2023) извезла око 61,8 милиона тона, саопштио је предсједник Руског житног савеза Аркадиј Злочевски на конференцији за новинаре о актуелној ситуацији у производњи жита.

Он је напоменуо да ово нису коначни подаци. Међутим, рекао је Злочевски, чак и ако се исправе и објаве „најскромније“ бројке (57 милиона тона) које наводе аналитичари, „ово је рекордан извоз“.

- Резултати показују да смо у историјском контексту недвосмислено постигли рекордан обим за извоз житних ресурса ван Руске Федерације - рекао је Злочевски, преноси Спутњик.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 24m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 19m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 13m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 22m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 32m
    0