Istočni front, 502. dan: Ruska avijacija aktivna na kupjanskom pravcu

10.07.2023. 17:21
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 502. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska avijacija je bila aktivna na kupjanskom pravcu. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da bi američki predsjednik Džozef Bajden mogao da okonča sukob u Ukrajini za pet minuta. Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu.

Švajcarska pozvala sve zemlje da ne koriste kasetnu municiju

Švajcarska je obaviještena o tome da će SAD isporučiti Ukrajini kasetnu municiju i poziva sve zemlje da je ne koriste, rekao je za Sputnjik portparol Ministarstva inostranih poslova Švajcarske.

Njemački „Rejnmetal“: Za tri mjeseca otvara se fabrika oklopne tenhike u Ukrajini

Njemačka kompanija „Rejnmetal“ otvoriće tokom naredna tri mjeseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, izjavio je generalni direktor te kompanije Armin Paperger u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.

Prema njegovim riječima, fabrika će biti namijenjena za proizvodnju i remont oklopnih transportera „Fuchs“.

Paperger je u martu izjavio da kompanija planira da u Ukrajini otvori fabriku za proizvodnju i remont borbenih tenkova u vrijednosti od 200 miliona evra. Proizvodni kapacitet fabrike bio bi 400 tenkova godišnje.

Fabrika za proizvodnju bespilotnih letjelica u Ukrajini

U Ukrajini su počeli da grade fabriku za proizvodnju bespilotnih letjelica "Bajraktar", izjavio je ministar za stratešku industriju Ukrajine Aleksandar Kamišin.

- Ako govorimo o fabrici Bajraktar, o kojoj se u Ukrajini priča već nekoliko godina, počeli su radovi na izgradnji ove fabrike. O njoj su vođeni pregovori, zatim je sve bilo zaustavljeno, bili su skandali. Ova fabrika je počela da se gradi u praksi, ne samo na memorandumima - rekao je Kamišin.

Generalni direktor turske kompanije ranije je rekao da očekuju da će tamo početi proizvodnja 2025. godine.

Pušilin: Uništavaju se neprijateljske jedinice

Ruske jedinice nastavljaju da uništavaju ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Avdejevski pravac – naše jedinice nastavljaju da uništavaju neprijateljske snage. Nema novih položaja o kojima sada možemo da govorimo, nastavlja se uništavanje ljudstva i tehnike neprijatelja - rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska, tokom kontraofanzive, više ne baca u borbu velike snage, već dejstvuje u malim grupama.

Napadi ruskog Su-34

Ruski bombarder Su-34 grupe Zapad izveo je vazdušni napad na položaje jedinice 28. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

- U toku borbi na kupjanskom pravcu, posada lovaca-bombardera Su-34 grupe Zapad izvršila je vazdušni napad na položaje vojnika, naoružanja i vojne tehnike jedinica 28. posebnog streljačkog bataljona u području Mitrofanovke - rekao je Zibinski.

Pored toga, avijacija i aavijacija grupe pogodile su i privremenu bazu 32. posebnog mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Berestovo i Stelmahovka, gubici neprijatelja iznosili su oko jednog voda.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Kijev je povećao regrutovanje plaćenika u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku;

- U redovima Oružanih snaga Ukrajine trenutno se bori 2.029 plaćenika;

- Ukrajina je u poslednjih mjesec dana pokrenula regrutaciju plaćenika u Argentini, Brazilu, Avganistanu, Iraku i u oblastima Sirije pod kontrolom SAD;

- Najviše stranih plaćenika – više od 2.600 ljudi – stiglo je u Ukrajinu iz Poljske;

- Regrutovanje stranih plaćenika od strane Kijeva vrši se uz pomoć zapadnih obavještajnih službi, pre svega CIA;

- Komandanti jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje djeluju na liniji razdvajanja ne odgovaraju za gubitke među plaćenicima;

- Od početka specijalne operacije u Ukrajinu je zvanično stiglo 11.675 stranih plaćenika iz 84 države;

- Kijev koristi strane plaćenike kao topovsko meso;

- Kijev je pojačao vrbovanje plaćenika u SAD i Kanadi zbog višestrukog pada interesovanja u Poljskoj i Velikoj Britaniji;

 

- Na strani Kijeva je poginulo više od 4.800 plaćenika, uglavnom iz SAD, Kanade i evropskih zemalja, još 4.800 je pobjeglo sa teritorije Ukrajine. Prema njegovim riječima, u zoni odbrane 1. gardijske tenkovske armije kod sela Kotljarovka uništena je protivbaterijska stanica AN/TPK-50, američke proizvodnje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 37m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 42m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 31m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 40m
    3