Источни фронт, 502. дан: Руска авијација активна на купјанском правцу

10.07.2023. 17:21
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 502. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска авијација је била активна на купјанском правцу. Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да би амерички предсједник Џозеф Бајден могао да оконча сукоб у Украјини за пет минута. Експлозије су одјекнуле у Николајеву.

Швајцарска позвала све земље да не користе касетну муницију

Швајцарска је обавијештена о томе да ће САД испоручити Украјини касетну муницију и позива све земље да је не користе, рекао је за Спутњик портпарол Министарства иностраних послова Швајцарске.

Њемачки „Рејнметал“: За три мјесеца отвара се фабрика оклопне тенхике у Украјини

Њемачка компанија „Рејнметал“ отвориће током наредна три мјесеца у Украјини фабрику за производњу и ремонт оклопне технике, изјавио је генерални директор те компаније Армин Папергер у интервјуу за телевизијски канал Си-Ен-Ен.

Према његовим ријечима, фабрика ће бити намијењена за производњу и ремонт оклопних транспортера „Fuchs“.

Папергер је у марту изјавио да компанија планира да у Украјини отвори фабрику за производњу и ремонт борбених тенкова у вриједности од 200 милиона евра. Производни капацитет фабрике био би 400 тенкова годишње.

Фабрика за производњу беспилотних летјелица у Украјини

У Украјини су почели да граде фабрику за производњу беспилотних летјелица "Бајрактар", изјавио је министар за стратешку индустрију Украјине Александар Камишин.

- Ако говоримо о фабрици Бајрактар, о којој се у Украјини прича већ неколико година, почели су радови на изградњи ове фабрике. О њој су вођени преговори, затим је све било заустављено, били су скандали. Ова фабрика је почела да се гради у пракси, не само на меморандумима - рекао је Камишин.

Генерални директор турске компаније раније је рекао да очекују да ће тамо почети производња 2025. године.

Пушилин: Уништавају се непријатељске јединице

Руске јединице настављају да уништавају људство и технику Оружаних снага Украјине у правцу Авдејевке у Доњецкој Народној Републици (ДНР), изјавио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин телевизији "Русија 24".

- Авдејевски правац – наше јединице настављају да уништавају непријатељске снаге. Нема нових положаја о којима сада можемо да говоримо, наставља се уништавање људства и технике непријатеља - рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, украјинска војска, током контраофанзиве, више не баца у борбу велике снаге, већ дејствује у малим групама.

Напади руског Су-34

Руски бомбардер Су-34 групе Запад извео је ваздушни напад на положаје јединице 28. стрељачког батаљона Оружаних снага Украјине у купјанском правцу, саопштио је портпарол групе Сергеј Зибински.

- У току борби на купјанском правцу, посада ловаца-бомбардера Су-34 групе Запад извршила је ваздушни напад на положаје војника, наоружања и војне технике јединица 28. посебног стрељачког батаљона у подручју Митрофановке - рекао је Зибински.

Поред тога, авијација и аавијација групе погодиле су и привремену базу 32. посебног механизованог батаљона Оружаних снага Украјине у подручју насеља Берестово и Стелмаховка, губици непријатеља износили су око једног вода.

Брифинг руског Министарства одбране:

- Кијев је повећао регрутовање плаћеника у Азији, Латинској Америци и на Блиском истоку;

- У редовима Оружаних снага Украјине тренутно се бори 2.029 плаћеника;

- Украјина је у последњих мјесец дана покренула регрутацију плаћеника у Аргентини, Бразилу, Авганистану, Ираку и у областима Сирије под контролом САД;

- Највише страних плаћеника – више од 2.600 људи – стигло је у Украјину из Пољске;

- Регрутовање страних плаћеника од стране Кијева врши се уз помоћ западних обавјештајних служби, пре свега ЦИА;

- Команданти јединица Оружаних снага Украјине које дјелују на линији раздвајања не одговарају за губитке међу плаћеницима;

- Од почетка специјалне операције у Украјину је званично стигло 11.675 страних плаћеника из 84 државе;

- Кијев користи стране плаћенике као топовско месо;

- Кијев је појачао врбовање плаћеника у САД и Канади због вишеструког пада интересовања у Пољској и Великој Британији;

 

- На страни Кијева је погинуло више од 4.800 плаћеника, углавном из САД, Канаде и европских земаља, још 4.800 је побјегло са територије Украјине. Према његовим ријечима, у зони одбране 1. гардијске тенковске армије код села Котљаровка уништена је противбатеријска станица АН/ТПК-50, америчке производње.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 41m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 32m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 19m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 45m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 27m
    0