Istočni front, 503. dan: U hersonskom pravcu likvidirana ukrajinska haubica M777 američke proizvodnje

11.07.2023. 15:06
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 503. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti nastavljaju da zauzimaju objekte Kijevsko-pečerske lavre. Jens Stoltenberg predložio je da se za Ukrajinu ukine Akcioni plan za pristupanje Alijansi kako bi se skratio proces ulaska te zemlje u NATO. Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu i Odesi.

Novi paket za Ukrajinu

Berlin će u okviru novog paketa „vojne pomoći“ isporučiti Ukrajini dva sistema „patriot“, 40 borbenih vozila pješadije „marder“ i 25 tenkova „leopard“ starijeg modela 1A5, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.

- Vlada Njemačke je danas na samitu NATO u Viljnusu pripremila novi kompleksan paket podrške Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju.

U okviru „viljnuskog“ paketa pomoći Kijevu će biti isporučeno i pet oklopnih vozila za remont i evakuaciju, 20.000 komada artiljerijske municije i 5.000 komada municije kalibra 155 milimetara kao i uređaje za deminiranje. Berlin šalje i sistem sredstava za borbu protiv dronova, kao i kompleks izviđačkih sredstava kratkog dometa na bazi njemačke bespilotne letjelice „luna“.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom proteklog dana ukrajinske snage su nastavile sa bezuspješnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južno-donjeckom pravcu.

- U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih snaga.

- Protivnik je razbijen i vraćen na početne položaje. Likvidirano je do 250 ukrajinskih vojnika i jedan tenk.

- U krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih snaga, spriječeno je djelovanje diverzantske izviđačke grupe. Likvidirano je do 105 ukrajinskih vojnika.

- U zaporoškom i južno-donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 90 vojnika, četiri tenka i haubicu FN-7 britanske proizvodnje.

- U kupjanskom pravcu Ukrajina je izgubila za dan do 20 vojnika, po dva oklopna vozila i haubice, kao i stanicu za kontrabaterijsku borbu. Ruski sistemi PVO oborili su dva aviona Su-25 u Hersonskoj oblasti i presreli su tri rakete „storm šedou“.

- U hersonskom pravcu likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika i haubica M777 američke proizvodnje.

Napad na Odesku oblast

U noći 11. jula izveden je napad na Odesku oblast bespilotnim letjelicama, nekoliko njih je oboreno iznad luke, napisao je na svom Telegramu Oleg Kiper, načelnik regionalne vojne uprave.

Fragmenti dva drona pali su na upravnu zgradu. Prema Kiperovim rečima, dva lučka terminala su se zapalila, uključujući terminal za žito. Požar je ugašen, nije bilo kritične materijalne štete niti žrtava.

Novi talas ofanzive

Ukrajinske trupe pokrenule su novi talas ofanzive na Orehovski deo linije fronta u zaporoškoj oblasti, rekao je šef lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Ukrajinski militanti su, poslije relativnog zatišja, pokrenuli novi talas ofanzive uz upotrebu teške tehnike na Orehovskom dijelu linije fronta u zaporoškoj oblasti - rekao je Rogov u utorak.

Prema njegovim riječima, napad je izvršen noću južno od grada Orehova u pravcu sela Rabotino.

- Neprijatelj je zaustavljen, jer je pretrpio nove gubitke, uključujući i u oklopnoj tehnici. Borbe se nastavljaju - istakao je Rogov.

Oborena dva ukrajinska Su-25

Jedinice grupe "Dnjepar" oborila su kod Hersona dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 sa posadama, rekao je Sputnjiku izvor sa terena.

Prema njegovim riječima, u zoni Antonovskog mosta kod Hersona ruski artiljerci su likvidirali 10 ukrajinskih vojnika, dok je 8 povređeno.

Maročko: Veliki napredak na Kupjanskom pravcu

Oružane snage Rusije su za nekoliko dana ostvarile veliki napredak na Kupjanskom pravcu i oslobodile niz istočnih teritorija Harkovske oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Prema riječima vojnog eksperta, u vezi sa ovim, ukrajinske vlasti evakuišu državne institucije iz Harkovske oblasti. Pored toga, neki preduzetnici koji imaju proukrajinski stav počeli su da zatvaraju firme i sele se na zapad zemlje.

Ranije je ratni dopisnik televizije "Rusija 1" Aleksandar Sladkov rekao da Kijev priprema gradove Sumi i Harkov za predaju. Otuda se evakuišu velika preduzeća.

Uništeno skladište Oružanih snaga Ukrajine

U napadu ruske vojske uništeno je u Nikolajevu skladište Oružanih snaga Ukrajine sa raketama dugog dometa, zapadne proizvodnje koje se koriste na avionima, saopštio je izvor Sputnjika iz ovog grada.

Tim raketama su naoružavani ukrajinski avioni na obližnjem aerodromu Nikolajevskog avio-remontnog preduzeća – NARP.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3