Источни фронт, 503. дан: У херсонском правцу ликвидирана украјинска хаубица М777 америчке производње

11.07.2023. 15:06
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 503. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске власти настављају да заузимају објекте Кијевско-печерске лавре. Јенс Столтенберг предложио је да се за Украјину укине Акциони план за приступање Алијанси како би се скратио процес уласка те земље у НАТО. Експлозије су одјекнуле у Николајеву и Одеси.

Нови пакет за Украјину

Берлин ће у оквиру новог пакета „војне помоћи“ испоручити Украјини два система „патриот“, 40 борбених возила пјешадије „мардер“ и 25 тенкова „леопард“ старијег модела 1А5, саопштило је Министарство одбране Немачке.

- Влада Њемачке је данас на самиту НАТО у Виљнусу припремила нови комплексан пакет подршке Оружаних снага Украјине - наводи се у саопштењу.

У оквиру „виљнуског“ пакета помоћи Кијеву ће бити испоручено и пет оклопних возила за ремонт и евакуацију, 20.000 комада артиљеријске муниције и 5.000 комада муниције калибра 155 милиметара као и уређаје за деминирање. Берлин шаље и систем средстава за борбу против дронова, као и комплекс извиђачких средстава кратког домета на бази њемачке беспилотне летјелице „луна“.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Током протеклог дана украјинске снаге су наставиле са безуспјешним покушајима офанзиве у доњецком, краснолиманском и јужно-доњецком правцу.

- У доњецком правцу одбијено је девет напада украјинских снага.

- Противник је разбијен и враћен на почетне положаје. Ликвидирано је до 250 украјинских војника и један тенк.

- У краснолиманском правцу одбијена су три напада украјинских снага, спријечено је дјеловање диверзантске извиђачке групе. Ликвидирано је до 105 украјинских војника.

- У запорошком и јужно-доњецком правцу украјинска војска је изгубила до 90 војника, четири тенка и хаубицу ФН-7 британске производње.

- У купјанском правцу Украјина је изгубила за дан до 20 војника, по два оклопна возила и хаубице, као и станицу за контрабатеријску борбу. Руски системи ПВО оборили су два авиона Су-25 у Херсонској области и пресрели су три ракете „сторм шедоу“.

- У херсонском правцу ликвидирано је преко 50 украјинских војника и хаубица М777 америчке производње.

Напад на Одеску област

У ноћи 11. јула изведен је напад на Одеску област беспилотним летјелицама, неколико њих је оборено изнад луке, написао је на свом Телеграму Олег Кипер, начелник регионалне војне управе.

Фрагменти два дрона пали су на управну зграду. Према Киперовим речима, два лучка терминала су се запалила, укључујући терминал за жито. Пожар је угашен, није било критичне материјалне штете нити жртава.

Нови талас офанзиве

Украјинске трупе покренуле су нови талас офанзиве на Ореховски део линије фронта у запорошкој области, рекао је шеф лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“.

- Украјински милитанти су, послије релативног затишја, покренули нови талас офанзиве уз употребу тешке технике на Ореховском дијелу линије фронта у запорошкој области - рекао је Рогов у уторак.

Према његовим ријечима, напад је извршен ноћу јужно од града Орехова у правцу села Работино.

- Непријатељ је заустављен, јер је претрпио нове губитке, укључујући и у оклопној техници. Борбе се настављају - истакао је Рогов.

Оборена два украјинска Су-25

Јединице групе "Дњепар" оборила су код Херсона два украјинска јуришна авиона Су-25 са посадама, рекао је Спутњику извор са терена.

Према његовим ријечима, у зони Антоновског моста код Херсона руски артиљерци су ликвидирали 10 украјинских војника, док је 8 повређено.

Марочко: Велики напредак на Купјанском правцу

Оружане снаге Русије су за неколико дана оствариле велики напредак на Купјанском правцу и ослободиле низ источних територија Харковске области, написао је на свом Телеграм каналу потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Према ријечима војног експерта, у вези са овим, украјинске власти евакуишу државне институције из Харковске области. Поред тога, неки предузетници који имају проукрајински став почели су да затварају фирме и селе се на запад земље.

Раније је ратни дописник телевизије "Русија 1" Александар Сладков рекао да Кијев припрема градове Суми и Харков за предају. Отуда се евакуишу велика предузећа.

Уништено складиште Оружаних снага Украјине

У нападу руске војске уништено је у Николајеву складиште Оружаних снага Украјине са ракетама дугог домета, западне производње које се користе на авионима, саопштио је извор Спутњика из овог града.

Тим ракетама су наоружавани украјински авиони на оближњем аеродрому Николајевског авио-ремонтног предузећа – НАРП.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 55m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 46m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 59m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 41m
    0