Istočni front, 520. dan: Odbijeni svi napadi Ukrajinaca u Zaporoškoj oblasti

28.07.2023. 14:13
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 520. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage trpe velike gubitke nakon što je pokrenuta nova faza kontraofanzive, što je potvrdio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Najintenzivnije borbe vode se u Zaporoškom pravcu, a prema riječima ruskog lidera, Ukrajinci trpe 10 puta više gubitaka od ruskih snaga.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinske snage su u južnodonjeckom pravcu za dan izgubile skoro 300 vojnika i pet tenkove njemačke i francuske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Kako je precizirano, odbijeni su svi napadi protivnika u Zaporoškoj oblasti i u tom pravcu je likvidirano do 180 ukrajinskih vojnika.

- U vremevskom pravcu odbijen je napad brigade marinaca ukrajinske vojske. Likvidirana je grupa diverzanata, a ukrajinske snage su izgubile do 110 vojnika.

- Ruske snage su u krasnolimanskom pravcu za dan odbile četiri napada protivnika u području mjesta Červona Dibrova u LNR. Likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.

- U donjeckom pravcu je odbijeno sedam napada, likvidirano je preko 260 ukrajinskih vojnika. Spriječena je rotacija ukrajinskih jedinica u području mesta Kleščejevka.

- U svatovskom pravcu u području mjesta Sergejevka u LNR zauzeto je nekoliko ukrajinskih uporišta. Ruske snage su napredovale 1,5 kilometar u dubinu odbrane protivnika.

- U kupjanskom pravcu motorizovane snage su nastavile ofanzivne akcije zapadno od Kuzemovke u LNR i učvrstile su se na povoljnim položajima. - Gubici ukrajinskih snaga su preko 30 vojnika, sedam jedinica naoružanja i tehnike.

- U hersonskom pravcu likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika i dva vozila.

- Pogođeno je pozadinsko komandno mjesto ukrajinske grupe „Soledar“, terensko komandno mesto 10. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine.

- U području mjesta Žitlovka u LNR ruske snage su izvele napad na protivnika i napredovale u dubinu njegove odbrane tri kilometra.

Ruske snage PVO uništile su dva projektila „hajmars“ i 17 ukrajinskih dronova.

Napeto u vremevskom pravcu

Ruska vojska kontroliše situaciju u vremevskom pravcu, dok ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da očuva svoje položaje u sjeverozapadnom dijelu sela Staromajorsko, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Takođe je rekao i da je situacija napeta i da protivnik trpi značajne gubitke.

Ukrajinska vojska kasetnim bombama napala Tokmak – poginula žena

Ukrajinska vojska je u tri navrata granatirala grad Tokmak u Zaporožju koristeći kasetnu municiju, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, uslijed napada zapalila se jedna kuća i poginula je žena, dok je još jedan civil ranjen.

Prva partija - šest „abramsa“

Prvi kontingent tenkova „abrams“, koje će isporučiti Amerika, sastojaće se od šest do osam oklopnih vozila, saznaje list „Politiko“ pozivajući se na svoje izvore.

Ukupno Amerika namjerava da Ukrajini isporuči 31 tenk, a riječ je o modelu M1A1.

Prethodno je „Politiko“ saopštio da bi isporuka američkih tenkova trebalo da počne u novembru.

Odbijeno nekoliko napada u južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je više napada ukrajinskih snaga u južnodonjeckom pravcu, izjavio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Ruske snage su preciznom artiljerijskom paljbom nanijele velike gubitke ukrajinskoj vojsci, pojasnio je on i dodao da je likvidirana i jedna izviđačka grupacija ukrajinskih snaga na severozapadu Ševčenka.

Spriječen napad dronom na Moskvu

Ruske PVO snage spriječile su novi napad kijevskog režima na Moskovsku oblast, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Napad je izveden dronom koji je oboren prije nego što je doletio do mete, naveo je on i dodao da u napadu niko nije stradao i nije načinjena nikakva materijalna šteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 40m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 35m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 29m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 38m
    3