Istočno Novo Sarajevo: Nema zaraženih lica - od danas izmijenjene mjere

31.03.2020. 13:11
0
IZVOR: Srna

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je danas da na području ove opštine nema zaraženih lica, te da su donesene određene izmjene u ograničenju i restrikcijama u pogledu radnog vremena i obavljanja određenih djelatnosti koje će biti na snazi do 13. aprila.
- Donijeli smo odluku, prema uputstvu Republičkog štaba za vanredne situacije i Vlade Republike Srpske, a s ciljem što efikasnijeg sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju širenja epidemije virusa korona, da bude dozvoljen rad prodavnicama elektro, vodo-materijala i bijele tehnike, građevinskog materijala, mobilne opreme, te zanatskim radnjama - objasnio je Ćosić.

On je istakao da se građani na području opštine Istočno Novo Sarajevo pridržavaju svih mjera Republičkog štaba, te da Komunalna policija nije imala nijednu prijavu prekršaja zabrane rada.

- Od 16. marta, kada je Republički štab predložio mjere, pod nadzorom je bilo oko 130 lica, sada ih je trenutno 54. Komunalna policija je imala svega dvije intervencije kada je riječ o kršenju samoizolacije, a nema zabilježenih slučajeva kršenja policijskog časa - objasnio je Ćosić.

On je rekao da će od sutra u dvorani "Slavija" biti u funkciji karantin za oboljele od virusa korona, ukoliko se pojave na području opštine, te da će od petka, 3. aprila, biti u funkciji i karantin za eventualne prekršioce mjera.

- Od petka će biti u funkciji i karantin za eventualne prekršioce izolacije u prostorijama Mjesne zajednice Lukavica. Ukoliko djeca ili trudnice budu kršili izolaciju, za njih smo opremili lovački dom na Tvrdimićima - rekao je Ćosić.

On je najavio da od sutra počinje drugi krug dezinfekcije haustora u zgradama, a kada vrijeme dozvoli, ponovo će biti dezinfikovane i ulice.

Načelnik opštine je najavio i dodatnu podjelu zaštitnih maski najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ćosić je rekao da je na području opštine juče počela montaža 40 plastenika koji su podijeljeni stanovništvu u ruralnim područjima, da će u petak početi podjela paketa za pčelare, te da će ovih dana početi i podjela 70 sjemenskih paketa.

Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, istakao da sve lokalne zajednice na području Srpske u ovim danima funkcionišu na isti način, te da lokalni štabovi za vanredne situacije drže sve pod kontrolom.

- I mi trpimo isto kao i narod i privredni subjekti. Imamo smanjene poreske i neporeske prihode i svi ćemo morati izvršiti rebalans budžeta kada sve ovo prođe, ali ipak ne treba biti pesimista - poručio je Ćosić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    21h 44m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    10h 57m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    10h 28m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    10h 51m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    6h 44m
    0