Istočno Sarajevo jutros bogatije za dva stanovnika

05.10.2021. 08:13
0
IZVOR: Katera

U porodilištu bolnice u Istočnom Sarajevu u toku protekla 24 časa rođeni su jedan dječak i jedna djevojčica.

Ljekarsku intervenciju zatražilo je 82 pacijenta.

Elektrodistribucija:

Rogatica: Zbog radova u TS 110/10/35 kV Rogatica organizovanih od strane preduzeća „Elektroprenos BiH“ doći će do privremenih prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

- DV 35 kV Višegrad- kompletan Borički plato i Žepa od 8.30 do 11.00 časova;

- KO 10 kV Matino Brdo, naselja: Lađevine, Vragolovi, Sočice, Brezje, Vrlazje, Ban stijena, Karačići, Golubovići, Planje,Gojkuše,Kukavice i Kujundžijevići  od 11.00 do 13.30 časova;

- KO 10 kV Kozići, naselja: Biljino polje, Zaganovići, Kozići, Vrasalići, Čadovina, Trnovo, Brčigovo, Brda, Solakovići i Starčići, od 12.00 do 13.00 časova i naselja: Pljesko, Dub,kamenolom ''Dub'' i brana HE ''Ustiprača''  od 12.00 do 14.30 časova;

KO 10 kV Pilana sladara, naselja: Borač, Živaljevina, Kovanj, Lepenica, Ziličina, Gučevo, Zakomo, Dobrašina, Zagorice, Kozadre i Borovsko   od 13.00 do 14.00 časova;

Istočni Stari Grad: Zbog radova na 10 kV vodu Lapišnica  doći će do privremenog prekida u isporuci električne energije u periodu od 09.00 do 12.00 časova u kamenolomu Lapišnica i naselju Lapišnica.

Pale: Zbog radova na 10 kV vodu Koran  doći će do privremenog prekida u isporuci električne energije u periodima  od 08.00 do 08.30 časova i od 14.00 do 14.30 časova i naselju Koran Pale.

- Zbog radova na 10 kV vodu Kompes  doći će do privremenog prekida u isporuci električne energije u periodu od 08.00 do 14.00 časova u naseljima: Gornji i Donji Pribanj, Kalovita brda, Stanica Pale i naselje Panorama.

Saopštenje KP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Sarajevo prenosimo u cjelosti:

Poštovani sugrađani,

KP “Vodovod i kanalizacija” A.D. Istočno Sarajevo je u prethodnom periodu realizovalo niz aktivnosti u obezbjeđenju dodatnih količina vode, kao alternativu smanjenom proticaju izvorišta Tilava, uzorkovano dugim sušnim periodom.  Između ostalog, u sistem vodosnabdijevanja uvedeno je izvorište Topličina, izdašnosti 7-10 l/s, kao i izvorište Kasipovac izdašnosti 8-12 l/s.  Uspostavljena je veza cjevovoda Grada Istočno Sarajevo sa Gradom Sarajevo čime su stvorene pretpostavke za povlačenje maksimalnih 20 l/s iz sistema vodosnabdijevanja Grada Sarajeva.  Trenutno izdašnost izvorišta Tilava iznosi 77 l/s a izvorišta Toplik 28 l/s. 

Sve prethodno nabrojano daje nam zbir  od 140 l/s, što predstavlja granicu prosječne potrošnje Opština Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža. U skladu sa svim prethodnim parametrima, odlučili smo se da ukinemo redukcije vode jer smatramo da trenutno imamo dovoljne količine vode za uredno vodosnabdijevanje građana. Od danas sva naselja dvije opštine imaju uredno vodosnabdijevanje.  Ovim putem apelujemo, kao i mnogo puta do sada na racionalnu potrošnju vode. Neracionalna potrošnja dovela bi nas do deficita u dotoku sa dostupnih izvorišta u odnosu na potrošnju čime bi bili prinudjeni na određene manipulacije na mreži kako bi zaštitili filtersko postrojenje i samu mrežu.  U prethodnom periodu imali smo redukcije vode, koje su značajno iscrpile ljudske resurse našeg Preduzeća uz sve ostale aktivnosti koje su se realizovale. To je najnepovoljnija opcija i za građane kao i za zaposlene u našem Preduzeću.

Budimo odgovorni i štedimo vodu kako bi time omogućili i drugima da je imaju u dovoljnim količinama.  Radnici KP “Vodovod i kanalizacija” A.D. Istočno Sarajevo nastavljaju aktivnosti na obezbjeđenju dodatnih količina vode. Trenutno se realizuje projekat hidrogeoloških istraživanja šireg područja naselja Toplik i Tilava, nakon čega bi pristuplili izvođenju testnih bušotina i u zavisnosti od rezultata nadamo se i eksploatacionih bunara čime bi obezbjedili dodatne količine vode.

porodilištu Univerzitetske bolnice u Foči u toku protekla 24 časa rođena su dva dječaka.

Ljekarsku intervenciju zatražilo je 15 pacijenata.

U Domu zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ u Sokocu ljekarsku intervenciju zatražilo je 11 pacijenata.

Teritorijalne vatrogasne jedinice su imale dvije intervencije u posljednja 24 časa.

Istočna Ilidža: Zapaljena suva trava na području Ilinjače. Intervenisala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom u vremenu od 8.15- 8.45 časova. Požar ugašen.

Foča: Zapaljen kontejner za smeće u gradu (ugašeno).

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, na području Kneževa ima vjetra, a na dionicama na kojima se izvode radovi zbog čega može doći do usporene vožnje, iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozače mole za strpljenje.

Deminerski radovi aktuelni su na dionici magistralnog puta Rogoušići-Pale, na lokalitetu kamenoloma Rogoušići, zbog čega će danas dolaziti do privremene obustave saobraćaja od 15.30 do 16.30 časova, u trajanju pet do sedam minuta u jednom, eventualno u dva intervala.

Do privremene obustave saobraćaja zbog bušačko-minerskih radova dolaziće sutra na dionici magistralnog puta na lokalitetu kamenoloma Ljubogošta kod Pala, u periodu od 13.00 do 15.00 časova, maksimalno 15 minuta.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje, u blizini samog graničnog prelaza Hum, dolazi do povremene obustave saobraćaja od 7.00 do 15.00 časova.

Usporeno, uz izmjene, saobraća se na dionicama Crkvine-Modriča, Šešlije-Johovac, Gradiška-Nova Topola, Ustiprača-Međeđa, Foča-Dragočava, Kotor Varoš-Obodnik, te u tunelima Kalovita brda /Ljubogošta-Pale/, Čiljegovići /Lapišnica-Ljubogošta/ i Ugar /Crna Rijeka-granica Republike Srpske/.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Deminerski radovi se izvode na dionicama magistralnog puta na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade – Krupac.

Na putnim pravcima kojima se kreće prevoz vangabaritnog tereta, vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema zadržavanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 19 beba Srpska bogatija za 19 beba
Za vikend promjenljivo i nestabilno vrijeme Za vikend promjenljivo i nestabilno vrijeme
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    13h 8m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    11h 10m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    10h 3m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    10h 8m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    9h 11m
    1