Istočno Sarajevo: Nikšićanke najuspješnije pjesnikinje

01.12.2020. 18:10
0
IZVOR: SRNA

Pjesme učenica osnovnih škola iz Nikšića Jovane Glišić i Lare Spasojević proglašene su za najuspješnije radove na 19. Međunarodnom festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

Na Festival je pristiglo više od 720 radova, a za najuspješnije u kategoriji osnovnih škola proglašene su pjesma "Moj prozor" Jovane Glišić, učenice 4. razreda Osnovne škole "Stefan Nemanja" iz Nikšić, te pjesme "San" i "Tajna i šapat stare masline" Lare Spasojević, učenice devetog razreda OŠ "Olga Golović" iz Nikšića.

U kategoriji srednjih škola o temi "Možda spava", Vladislava Petkovića - Disa, prvo mjesto osvojila je Velaga Vladimirka iz Tehnološke škole Banjaluka za pjesmu "Tata je držao mamu za ruku".

Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, koja je ocjenjivala pristignute radove, rekla je Srni da pjesme obiluju neobičnim pjesničkim izrazom, te da su bogatog i raznovrsnog sadržaja.

- Taj sadržaj može produkovati samo dječija mašta i emocija vješto vođena i praćena vrijednim nastavnicima koji kroz vannastavne aktivnosti rade sa učenicima i motivišu ih na pjesničko stvaralaštvo, kritičko promišljanje i što je najvažnije očuvanje maternjeg jezika u svoj njegovoj ljepoti i raskoši- kaže Mrda.

Ona ukazuje da književni izraz koji stvaraju djeca i dolazi iz njihovog doživljaja vlastitiog djetinjstva i karakteriše ispovijed, prepričavanje duhovnih, emocionalnih i mentalnih znanja.

- Ovakva poezija donosi bogatstvo poetike i izraza- navela je Mrda u obrazloženju.

Ona je istakla da poezija tinejdžera odiše buntovništvom, patriotskim mislima i nerijetko pesimizmom proizašlim iz traganja za odgovorima, najčešće izazvanim razočaranjem u ljubav, prijatelje, potragom za unutrašnjim "ja" i društveno-kulturološkom okruženju iz kojeg mladi pjesnik dolazi.

- Ljepota poezije koju pišu djeca počiva u iskrenoj, čistoj dječijoj misli koju zub iskustva, stradanja na onom višem kompleksnom životnom nivou nije načeo, ali upravo ta neokrnjana blistava čistota izraza pokazuje da dječijoj percepciji duše ne promiče ništa- rekla je Mrda.

Osim zadovoljstva koje izaziva čitanje velikog broja divnih radova, kaže Mrda, izazov je bilo izabrati najbolje, upravo zbog izuzetnosti koju su iskazali mladi pjesnici praveći sjajne pjesničke bravure, lepšave krilatice i fantastične dječije zezalice koje krase ovaj takmičarski ciklus.

Organizator Festivala Produkcija "Forum teatar" Istočno Sarajevo obezbijedio je da sve aktivnosti u okviru ove kulturne manifestacije budu provedene u skladu sa preporukama i epidemiološkim mjerama nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizije Republike Srpske. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 4m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 3m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 16m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 45m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 18m
    0