Izdvojena sredstva za obnovu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

24.05.2022. 20:58
0
IZVOR: srna.rs

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izdvojila je 60 miliona dinara /više od pola miliona evra/ za obnovu Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je tokom martovskog pogroma 2004. godine spaljena, saopštio je danas tokom posjete Prizrenu direktor Kancelarije Petar Petković.

- Naš zadatak je da brinemo o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Methiji i zato smo za obnovu Bogorodice Ljeviške obezbedili 60 miliona dinara - naveo je Petković.

Crkva Bogordice Ljeviške, koja se nalazi u strogom centru Prizrena je, uz Pećku patrijaršiju, te manastire Visoki Dečani i Gračanica, srpska svetinja koja se nalazi na listi Uneska.

- Njen izgled i stanje potvrđuju zašto se nalazi na listi ugroženih objekata kulturne baštine - rekao je Petković.

Petković je današnjom posjetom Prizrenu, gdje je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji služenoj povodom školske slave Bogoslovije Svetih Ćirila i Metodija, završio dvodnevnu posjetu Kosovu i Metohiji. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Napadnut sveštenik SPC u centru Prizrena Napadnut sveštenik SPC u centru Prizrena
Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine
Drži nas svetinja: „Zenica oka mog, gnezdo je lepote tvoje!“ Drži nas svetinja: „Zenica oka mog, gnezdo je lepote tvoje!“
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 29m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    13h 44m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    19h 35m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 2m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    19h 54m
    0