Izložba "Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine" – manje poznati detalji Sarajevskog atentata

07.06.2024. 10:30
1
IZVOR: katera.news

Izložba "Dani bezvlašća u Sarajevu nakon atentata 1914. godine", autora mr. sci. Aleksandre Pijuk Pejčić, višeg arhiviste Historijskog arhiva Sarajevo, otvorena je juče u prostoru Muzeja Sarajevo 1878-1918.

Izložba je otvorena povodom Međunarodnog dana arhiva, koji se obilježava 9. juna i 110 godina od Sarajevskog atentat, i prati dešavanja od atentata do proglašenja Prijekog suda za područje gradske opštine Sarajevo i kotara sarajevskog 29. juna 1914. godine.

Pripremljena je na osnovu primarnih istorijskih izvora i fotografija koje se čuvaju u Historijskom arhivu Sarajeva, kao i novinskih članaka.

Pijuk Pejčić je navela da je cilj ove izložbe da predstavi činjenice o neredima i njihovim posljedicama neposredno nakon jednog od najznačajnijih događaja u istoriji Sarajeva.

Ona dodaje da će odabrani dokumenti, fotografije snimljene na ulicama Sarajeva i članci iz časopisa posjetioce upoznati sa nasiljem demonstranata koje je bilo usmjereno prema imućnom srpskom građanstvu.

Njena namjera je da se podstakne dalji istraživački rad na obimnim primarnim izvorima i osvijetle manje poznati detalji Sarajevskog atentata, a sve u cilju utvrđivanja objektivne istine.

Izložba će biti otvorena do 13. juna.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: katera.news

Atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju izvršen je u nedjelju u 11 časova, 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Istog dana, u poslijepodnevnim časovima, kao odgovor na atentat, organizovane su antisrpske demonstracije koje su imale rušilački karakter. Privatna imovina sarajevskih Srba i imovina sarajevskih ustanova bila je izložena demoliranju i pljačkanju. Na dan atentata, stotine demonstranata prvo je napalo hotel Evropu, mjesto okupljanja srpske političke, kulturne i ekonomske elite, vlasništvo Grigorija Jeftanovića, najuglednijeg i najbogatijeg sarajevskog Srbina.

Bez intervencije vlasti, uz Proglas Gradskog poglavarstva u kom se građanstvo pozivalo da "počisti sarajevsko stanovništvo", demontracije su postale masovnije, a demoliranje intenzivnije.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Skijaš 07.06.2024. 12:30
  Sluge svakog okupatora su se uvijek lako i brzo organizovale kada je trebalo udariti na Srbe naročito na srpske civile.
Povezane vijesti
Uhapšena žena zbog sumnje da je pomagala licima koja su pokušala ubistvo Uhapšena žena zbog sumnje da je pomagala licima koja su pokušala ubistvo
Od morbila preminuo mladić u Sarajevu Od morbila preminuo mladić u Sarajevu
Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 53m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 44m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 48m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  20h 35m
  4
 • Osipanje u Klubu odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža
  2h 37m
  3