Изложба "Дани безвлашћа у Сарајеву након атентата 1914. године" – мање познати детаљи Сарајевског атентата

07.06.2024. 10:30
1
ИЗВОР: katera.news

Изложба "Дани безвлашћа у Сарајеву након атентата 1914. године", аутора мр. сци. Александре Пијук Пејчић, вишег архивисте Хисторијског архива Сарајево, отворена је јуче у простору Музеја Сарајево 1878-1918.

Изложба је отворена поводом Међународног дана архива, који се обиљежава 9. јуна и 110 година од Сарајевског атентат, и прати дешавања од атентата до проглашења Пријеког суда за подручје градске општине Сарајево и котара сарајевског 29. јуна 1914. године.

Припремљена је на основу примарних историјских извора и фотографија које се чувају у Хисторијском архиву Сарајева, као и новинских чланака.

Пијук Пејчић је навела да је циљ ове изложбе да представи чињенице о нередима и њиховим посљедицама непосредно након једног од најзначајнијих догађаја у историји Сарајева.

Она додаје да ће одабрани документи, фотографије снимљене на улицама Сарајева и чланци из часописа посјетиоце упознати са насиљем демонстраната које је било усмјерено према имућном српском грађанству.

Њена намјера је да се подстакне даљи истраживачки рад на обимним примарним изворима и освијетле мање познати детаљи Сарајевског атентата, а све у циљу утврђивања објективне истине.

Изложба ће бити отворена до 13. јуна.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и његову супругу Софију извршен је у недјељу у 11 часова, 28. јуна 1914. године у Сарајеву. Истог дана, у послијеподневним часовима, као одговор на атентат, организоване су антисрпске демонстрације које су имале рушилачки карактер. Приватна имовина сарајевских Срба и имовина сарајевских установа била је изложена демолирању и пљачкању. На дан атентата, стотине демонстраната прво је напало хотел Европу, мјесто окупљања српске политичке, културне и економске елите, власништво Григорија Јефтановића, најугледнијег и најбогатијег сарајевског Србина.

Без интервенције власти, уз Проглас Градског поглаварства у ком се грађанство позивало да "почисти сарајевско становништво", демонтрације су постале масовније, а демолирање интензивније.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Skijaš 07.06.2024. 12:30
  Sluge svakog okupatora su se uvijek lako i brzo organizovale kada je trebalo udariti na Srbe naročito na srpske civile.
Повезане вијести
Колико је странаца узело држављанство БиХ Колико је странаца узело држављанство БиХ
Ухапшено лице због дроге Ухапшено лице због дроге
МУП о убиству у Сарајеву: Свекрва пријавила да се снаха убила МУП о убиству у Сарајеву: Свекрва пријавила да се снаха убила
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  17h 34m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  22h 16m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  16h 16m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  16h 29m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  14h 16m
  0