Jednom izgubljeno tržište zauvijek izgubljeno

09.10.2019. 11:03
0
IZVOR: Glas Srpske

Eventualno ukidanje carinskih taksi i ponovno otvaranje tržišta samoproglašenog Kosova za robu iz BiH neće donijeti mnogo pozitivnih efekata za preduzeća iz Republike Srpske, koja su sve do novembra prošle godine normalno izvozila svoje proizvode i robu na područje južne srpske pokrajine.

- Radi se o gotovo nemogućoj misiji povratka naše robe na ovo tržište, jer na jednom izgubljeno tržište kasnije se teško vratiti - kaže za “Glas Srpske” portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, dodajući da iz ove priče vjerovatno treba izuzeti srpske opštine na KiM.

Kako je objasnio, preduzeća iz Srpske će se teško ponovo vratiti na ovo tržište, jer su ga druge kompanije iz regije već “poklopile”.

- Otkako su uvedene takse na robu iz BiH, izvoza na KiM gotovo da nije ni bilo. On je pao za 98 odsto. Izgubili smo tržište sa kojim smo do tada imali suficit. Kada je u pitanju RS, to se posebno odnosi na preduzeća iz metalskog sektora, a jednim dijelom bile su pogođene i firme koju su izvozile brašno i pekarske proizvode - kaže Blagojević.

Nešto optimističniji stav, međutim, ima Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista Republike Srpske “SWOT”, koji naglašava da nije sve toliko “crno”.

- Ukoliko dođe do ukidanja taksi, mislim da će dio robe iz Republike Srpske ipak naći svoje tržište na Kosovu. Vjerovatno ne u obimu koji je bio do novembra prošle godine, ali bolje išta nego ništa - istakao je Duduković.

Eventualno ukidanje ovih taksi nedavno je najavio lider kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, a nakon pobjede na parlamentarnim izborima. On je to najavio kao  mogućnost u slučaju da bude izabran za novog premijera Kosova.

Podsjećanja radi, takozvana vlada Kosova uvela je 21. novembra carine od 100 odsto na sve proizvode iz BiH i Srbije, a s ciljem, kako je tada obrazloženo, “jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti”.

Blagojević kaže da su ove takse u to vrijeme bile oružje u rukama vlasti u Prištini za ostvarivanje političkih ciljeva, a privrede BiH i Srbije u tom slučaju kolateralna šteta.

- Problem je bio što je u vrijeme njihovog uvođenja izostala reakcija međunarodne zajednice, iako je prekršen niz međunarodnih sporazuma. Kada vam neko uvede ovakve takse, nema šanse da to platite i istovremeno budete konkurentni. To je  bila zabrana izvoza, a koji je do tada, bar kada je u pitanju RS, bio oko tri miliona maraka mjesečno - dodao je Blagojević.

Kocijančič: Stav EU ostaje isti

Evropska unija pozvala je na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

- Pozicije EU se nisu promijenile, takse moraju da odu - poručila je portparolka ove zajednice Maja Kocijančič.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa tržišta BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda Sa tržišta BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda
Mitropolit Hrizostom prekinuo članstvo u Međureligijskom vijeću BiH Mitropolit Hrizostom prekinuo članstvo u Međureligijskom vijeću BiH
Cijena goriva sve veća, a koliko se kontroliše njegov kvalitet Cijena goriva sve veća, a koliko se kontroliše njegov kvalitet
Najčitanije
 • Na današnji dan preminula Slađana Kobas - trinaesta zvjezdica
  5h 14m
  1
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  23h 47m
  1
 • Da li je država zaboravila Peru i Dubravku Krstović?
  19h 47m
  6
 • Besplatni sistematski pregledi u Bolnici „Srbija“ za boračku populaciju iz Istočnog Novog Sarajeva
  20h 50m
  0
 • Narodna skupština Republike Srpske usvojila Porodični zakon
  16h 35m
  0