Jela Stanišić Vitomir: Kroz “Kreativni kutak“ pokazujem rad satkan sa mnogo ljubavi i pažnje

28.07.2022. 20:45
1
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Jela Stanišić Vitomir, izuzetno talentovana i kreativna, pored toga što je već šest godina članica Udruženja „Probudi se“, ona je i majka dva sina i baka petoro unučića. Nakon dugogodišnjeg rada u prosvjeti, Jela budi svoje uspavane talente na koje su joj kolege često sugerisale, a koje ona nije, kako kaže, smatrala značajnim.

- Bila sam profesionalni šnajder te sam se uvijek isticala po kreativnosti koju sam ispoljavala, a to sam budila naročito kroz rad sa djecom kada smo uzajamno crpili kreativnu energiju i stvarali oblike - objašnjava Jela.

Ona kaže da nikada nije htjela svojim đacima da sugeriše i da ih usmjerava kako treba da rade. Duboko je uvjerena da svaki čovjek koji ima čistu dušu, svoju kreativnost mora izraziti i otkriti u bilo kom aspektu djelovanja i življenja.

Navodi da je odlazak u penziju vrlo emotivno doživjela i da nije mogla zamisliti svoj život bez učenika i bez radnih kolega.

- Nisam osoba koja može da bude u jednom mjestu i da se učauri u svom krugu. Čovjek je stvoren da radi i nije prirodno stanje kada stagniramo - kaže Jela i objašnjava da je povjerovala da se ništa ne dešava slučajno kada je tokom teškog perioda, nakon što je penzionisana, primila telefonski poziv i dobila ponudu da šije šumadijske narodne nošnje koje bi bile predstavljene u Moskvi.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

- To mi je bila čast, ali i veliki izazov te sam prirodno probudila i sumnju da li ću uspjeti - kaže Jela i navodi da je morala pokušati kako bi saznala te da je na kraju bila ponosna jer je srpska kultura i tradicija bila prikazana i u dalekoj Moskvi.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Rad i želja za kreacijom joj ispunjavaju dušu i bez njih, tvrdi, čovjek ne može biti ni mentalno, ni fizički zdrav.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Intenzivno je tek tokom penzionerskih dana počela da se bavi slikarstvom i izradom nakita. Kazuje da uživa u slikanju cvijeća i da joj ono pomaže da izrazi ono što u trenutku dok stvara nosi u duši. Pored cvijeća slika mrtvu prirodu, prirodu i akte.

Želja za stvaralaštvom i životno učenje podstakli su je da stvara djela vrlo zavidnog kvaliteta, što ne bi bilo neobično da ona nije samouki slikar.

Jela je tehniku slikanja uljem na platnu naučila sama koristivši, kako šaljivo navodi, logiku, ali i ženske praktične časopise koje je u tom periodu čitala.

Navodi da inspiraciju nalazi u svemu i da često ugleda nešto što želi da naslika i u šta želi da utka lični pečat i emociju. „Kada počnem slikati imam skicu u glavi kako bi to trebalo da izgleda, ali me i muzika uz koju radim i osjećaj koji u tom trenutku nosim u sebi obično dovedu do slike kakvu nisam prvobitno zamišljala“, objašnjava Jela.

Kako je dugo godina članica Udruženja „Probudi se“ u sklopu njega imala je priliku da upozna vrlo talentovane žene koje se bave različitim poslovima te uspijevaju da na najbolji način predstave svoje radove i proizvode, ali i doprinesu razvoju i promociji lokalne zajednice u kojoj djeluju.

U „Kreativnom kutku“, Jela zajedno sa još nekoliko talentovanih žena pokazuje i prodaje svoje radove, slike, narodne nošnje, nakit i ukrase. „Volim da pokažem ono što stvorim, jer su mi lijepe reakcije ljudi izazov da nastavim stvarati i inspiracija za budućnost“, navodi Jela.

U sklopu „Kreativnog kutka“ polaznicima je držala i časove šivenja. Kaže da je bila zadovoljna zainteresovanošću polaznica i nesebično je uspijevala prenijeti svoje znanje bez obzira na njihovo trenutno poznavanje tehnika šivenja.

Često učestvuje na izložbama kako u Republici Srpskoj tako i u Srbiji i neskromno navodi da joj je izuzetno zadovoljstvo kada dobije pohvalu, ali i sam osjećaj koji izaziva promocija naše kulture i kulturnog bogatstva drugima.

- Vrlo je važno da u kolektivu nema zlobe i zavisti, a kroz Udruženje uspijevamo da razmijenimo ideje i pohvalimo rad svih članica - ističe Jela i navodi „Romanijsko veče“ koje se održava u Beogradu kao jedan od najdražih i najupečatljivijih događaja na kojima je učestvovala te vrlo emotivno naglašava kakve su bile rekacije posjetilaca prema izloženim radovima.

- Treba da budemo ponosni na sve što imamo, sve je satkano sa mnogo pažnje i ljubavi, a mi se u Udruženju trudimo da ljudima koji ne žive na našoj teritoriji pokažemo kolikim kulturnim bogatstvom raspolažemo - vrlo svjesno tvrdi Jela i dodaje da je u životu svakome bitno da otkrije umjetnost u sebi te da kreira život dok ne dobije formu kakvu želi.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 Foto: gradistocnosarajevo.net

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    V.M. 28.07.2022. 22:23
    Uciteljica Jela.
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    6h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    8h 14m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    14h 5m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    12h 32m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    14h 24m
    0