Jelena Simović, student generacije na Ekonomskom fakultetu u Palama (FOTO)

04.12.2022. 15:53
0
IZVOR: katera.news

Sokočanka Jelena Simović proglašena je za najboljeg studenta generacije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, završivši prvi ciklus studija sa prosjekom 9.80.

Naša sagovornica je četiri puta, za četiri godine, nagrađivana kao najbolji student na godini, a bila je i stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ i Vlade Republike Srpske.

Jelena u razgovoru za portal Katera ističe da je neopisiv osjećaj ponijeti titulu najbolje, iako ona sa sobom nosi i teret odgovornosti i visokih očekivanja.

Kako kaže, prekretnica u njenom životu bio je dragocjen savjet koji je dobila od uvaženog profesora Ekonomskog fakulteta, tada u penziji, da upišem ekonomiju.

Kasnije se ispostavilo da je to bila odluka koja će joj u potpunosti promijeniti život.

-  Završila sam Gimnaziju, i nisam imala nikakvo znanje iz ekonomije, tako da sam akademsku godinu počela sa strahom i sumnjama – prisjeća se ona.

Međutim, v nakon prvog brucoškog jutra, dobila je formulu za njihovo uspješno savladavanje - Uspjeh u životu = Rad + Zabava + Ćutanje.

- Nakon toga počele su da se nižu lekcije, jedna za drugom, a svaka je bila jednako važna. Mladoj osobi sa 18 ili 19 godina, sa nedovoljnim samopouzdanjem i strahom od novog, potrebno je puno podrške. Profesori i asistenti, razumjevši to, trudili su se da nam pomognu, nesebično udijele savjete, nekad čak i roditeljske, i kažu nam sve ono što je tad trebalo da čujemo. Imali smo sreću da su vjerovali u nas i naše sposobnosti, čak i onda kada ni sami nismo vjerovali u njih – istakla je naša sagovornica.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ono što joj je najviše pomoglo na tom početku je, kaže, sticanje svijesti o važnosti preciznog definisanja cilja i njegovog postavljanja dovoljno visoko, tako da bude izazov dostići ga, ali i nepokolebljivo mu stremiti, bez obzira na sve zadatke koje se nađu na tom putu.

- Tada sam shvatila da će studiranje ekonomije biti izazov kojim ću testirati svoje granice i sposobnosti. Najvažnije mi je bilo da steknem znanje i naučim što više, a odlične i izuzetne ocjene su dolazile kao potvrda. Izvanredan uspjeh, nagrada koju sam dobila kao najbolji student na prvoj godini, kao i moralna satisfakcija, bili su mi veliki vjetar u leđ  – rekla je ona.

Jelena ističe da su vremenom njena interesovanja i ljubav prema ekonomiji bili sve veći, a polaganje ispita sve lakše.

Sav trud i vrijeme koje sam uložila u studiranje smatram investicijomnkoja će se višestruko isplatiti u budućnosti. Što se odricanja tiče - morala sam se odreći stava da treba igrati na sigurno i ostati u svojoj zoni komfora, što je bila još jedna važna lekcija. Osvijestila sam svoje sposobnosti i shvatila da su granice, zapravo, samo u našoj glavi – dodaje ona, napominjući da bi Ekonomski fakultet ponovo bila njen jedini izbor.

Prema njenim riječima, za studente je od izuzetne važnosti da razvijaju vještine i stiču znanja i kroz aktivnosti koje nisu nužno vezane za polaganje ispita, a Ekonomski fakultet u Palama, zahvaljujući saradnji sa velikim brojem domaćih i inostranih partnera, svakodnevno organizuje veliki broj takvih aktivnosti.

-  Prilike su tu da se iskoriste. Učestvovala sam u brojnim aktivnostima, Akcelerator programu Razvojne agencije Republike Srpske, ljetnoj školi ekonomije koju organizuje Ruski državni agrarni univerzitet u Voronježu, radionici o preduzetništvu u organizaciji Konrad Adenauer Fondacije u BiH, radionici u okviru UNICEF-ovog programa „Dijalog za budućnost“ – dodaje ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ističe da joj je posebno dragocjeno iskustvo koje je stekla tokom dvomjesečne ljetne prakse u Narodnoj banci Srbije, gdje je imala priliku da uči od vrhunskih stručnjaka iz oblasti centralnog bankarstva, razmjenjuje znanja i vještine sa studentima praktikantima iz drugih dijelova Republike Srpske i Srbije, ali i stekne nova prijateljstva.

Ova uspješna mlada djevojka studije drugog ciklusa nastavila je na Ekonomskom fakultetu u Palama na studijskom programu Kvantitativna ekonomija, Smjer statistička analiza, jer smatra da ova respektabilna institucija školuje kvalitetan kadar koji je u potpunosti konkurentan kadru sa ekonomskih fakulteta iz regiona i inostranstva.

- Ekonomski fakultet, za imidž i reputaciju koju ima, pored odličnih rezultata u nauci, nastavnim i vannastavnim aktivnostima, jednim dijelom može zahvaliti i dugogodišnjoj praksi da svoje najbolje studente zadrži na fakultetu kao asistente. Vlada Republike Srpske podržala je tu praksu i prije nekoliko godina donijela Odluku o stručnom osposobljavanju najboljih studenata kao čvrsto opredjeljenje da se najbolji kadrovi zadrže na njihovim matičnim fakultetima, odnosno u Republici Srpskoj -  rekla je ona.

Ističe da joj je cilj da, u okvirima akademske zajednice, pronađe stalno zaposlenje i nastavi sa stručnim usavršavanjem, jer smatra da može da doprinese unapređenju rada Ekonomskog fakulteta. Nada se, dodaje, da će to biti prepoznato.

- Tokom školovanja, vodila sam se porukom našeg dekana: „Trebamo i moramo uvijek težiti izuzetnosti, a ne prosječnosti. Vjerujem da će se i Ekonomski fakultet u budućnosti voditi time i nastaviti dobru tradiciju – zaključila je naša sagovornica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00 Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
Jelena Simović postala dio kolektiva Ekonomskog fakulteta u Palama Jelena Simović postala dio kolektiva Ekonomskog fakulteta u Palama
Dragica hrabrim korakom gazi stazu od trnja do zvijezda Dragica hrabrim korakom gazi stazu od trnja do zvijezda
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  39m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 41m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 12m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 15m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 33m
  0