Јелена Симовић, студент генерације на Економском факултету у Палама (ФОТО)

04.12.2022. 15:53
0
ИЗВОР: katera.news

Сокочанка Јелена Симовић проглашена је за најбољег студента генерације на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, завршивши први циклус студија са просјеком 9.80.

Наша саговорница је четири пута, за четири године, награђивана као најбољи студент на години, а била је и стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“ и Владе Републике Српске.

Јелена у разговору за портал Катера истиче да је неописив осјећај понијети титулу најбоље, иако она са собом носи и терет одговорности и високих очекивања.

Како каже, прекретница у њеном животу био је драгоцјен савјет који је добила од уваженог професора Економског факултета, тада у пензији, да упишем економију.

Касније се испоставило да је то била одлука која ће јој у потпуности промијенити живот.

-  Завршила сам Гимназију, и нисам имала никакво знање из економије, тако да сам академску годину почела са страхом и сумњама – присјећа се она.

Међутим, већ након првог бруцошког јутра, добила је формулу за њихово успјешно савладавање - Успјех у животу = Рад + Забава + Ћутање.

- Након тога почеле су да се нижу лекције, једна за другом, а свака је била једнако важна. Младој особи са 18 или 19 година, са недовољним самопоуздањем и страхом од новог, потребно је пуно подршке. Професори и асистенти, разумјевши то, трудили су се да нам помогну, несебично удијеле савјете, некад чак и родитељске, и кажу нам све оно што је тад требало да чујемо. Имали смо срећу да су вјеровали у нас и наше способности, чак и онда када ни сами нисмо вјеровали у њих – истакла је наша саговорница.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Oно што јој је највише помогло на том почетку је, каже, стицање свијести о важности прецизног дефинисања циља и његовог постављања довољно високо, тако да буде изазов достићи га, али и непоколебљиво му стремити, без обзира на све задатке које се нађу на том путу.

- Тада сам схватила да ће студирање економије бити изазов којим ћу тестирати своје границе и способности. Најважније ми је било да стекнем знање и научим што више, а одличне и изузетне оцјене су долазиле као потврда. Изванредан успјех, награда коју сам добила као најбољи студент на првој години, као и морална сатисфакција, били су ми велики вјетар у леђ  – рекла је она.

Јелена истиче да су временом њена интересовања и љубав према економији били све већи, а полагање испита све лакше.

Сав труд и вријеме које сам уложила у студирање сматрам инвестицијомнкоја ће се вишеструко исплатити у будућности. Што се одрицања тиче - морала сам се одрећи става да треба играти на сигурно и остати у својој зони комфора, што је била још једна важна лекција. Освијестила сам своје способности и схватила да су границе, заправо, само у нашој глави – додаје она, напомињући да би Економски факултет поново била њен једини избор.

Према њеним ријечима, за студенте је од изузетне важности да развијају вјештине и стичу знања и кроз активности које нису нужно везане за полагање испита, а Економски факултет у Палама, захваљујући сарадњи са великим бројем домаћих и иностраних партнера, свакодневно организује велики број таквих активности.

-  Прилике су ту да се искористе. Учествовала сам у бројним активностима, Акцелератор програму Развојне агенције Републике Српске, љетној школи економије коју организује Руски државни аграрни универзитет у Вороњежу, радионици о предузетништву у организацији Конрад Аденауер Фондације у БиХ, радионици у оквиру УНИЦЕФ-овог програма „Дијалог за будућност“ – додаје она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Истиче да јој је посебно драгоцјено искуство које је стекла током двомјесечне љетне праксе у Народној банци Србије, гдје је имала прилику да учи од врхунских стручњака из области централног банкарства, размјењује знања и вјештине са студентима практикантима из других дијелова Републике Српске и Србије, али и стекне нова пријатељства.

Ова успјешна млада дјевојка студије другог циклуса наставила је на Економском факултету у Палама на студијском програму Квантитативна економија, Смјер статистичка анализа, јер сматра да ова респектабилна институција школује квалитетан кадар који је у потпуности конкурентан кадру са економских факултета из региона и иностранства.

- Економски факултет, за имиџ и репутацију коју има, поред одличних резултата у науци, наставним и ваннаставним активностима, једним дијелом може захвалити и дугогодишњој пракси да своје најбоље студенте задржи на факултету као асистенте. Влада Републике Српске подржала је ту праксу и прије неколико година донијела Одлуку о стручном оспособљавању најбољих студената као чврсто опредјељење да се најбољи кадрови задрже на њиховим матичним факултетима, односно у Републици Српској -  рекла је она.

Истиче да јој је циљ да, у оквирима академске заједнице, пронађе стално запослење и настави са стручним усавршавањем, јер сматра да може да допринесе унапређењу рада Економског факултета. Нада се, додаје, да ће то бити препознато.

- Током школовањa, водила сам се поруком нашег декана: „Требамо и морамо увијек тежити изузетности, а не просјечности. Вјерујем да ће се и Економски факултет у будућности водити тиме и наставити добру традицију – закључила је наша саговорница.

Коментари 0
Повезане вијести
Јелена Симовић постала дио колектива Економског факултетa у Палама Јелена Симовић постала дио колектива Економског факултетa у Палама
Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
Шарић: Суживот се не може градити на лажима, измишљеним идентитетима Шарић: Суживот се не може градити на лажима, измишљеним идентитетима
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 57m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 44m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    14h 58m
    2
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 55m
    0