Jovana Papaz: Plaketa "Sveti Stefan" velika nagrada za uloženi trud

10.01.2022. 13:59
0
IZVOR: Katera

Student četvrte godine internacionalnih studija na Univerzitetu u Kaliforniji, Jovana Papaz iz Istočne Ilidže, kaže za portal Katera da joj je Plaketa "Sveti Stefan", koju joj je uručila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kruna dosadašnjeg školovanja i velika nagrada za ostvareni uspjeh.

Papaz, koja je rođena i odrasla u Istočnoj Ilidži, u razgovoru za portal Katera kaže da joj je bila velika čast primiti ovaj orden na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci i povodom 30 godina postojanja Srpske.

- To mi predstavlja veliku motivaciju da u budućnosti nastavim sa dobrim rezultatima na polju nauke, te da Republiku Srpsku predstavim u što boljem svjetlu, kako ovdje tako i u inostranstvu – ističe Jovana za naš portal.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da je mnogo toga uložila i mnogo se toga odrekla kako bi ostvarila svoje ciljeve, otišla u Ameriku na studije, gdje se pored obrazovanja pokazala i istakla na polju sporta.

- Odrekla sam se mnogih stvari da bih postigla sve ovo. Živjeti, trenirati i učiti hiljadama kilometara daleko od kuće na početku je predstavljalo veliki izazov za mene, međutim, svaki trud se isplati – kaže Jovana.

Jovana je prve dvije godine studija u Americi provela u Arizoni, da bi na trećoj godini prešla na Univerzitet Kalifornija u San Dijegu, gdje je trenutno na četvrtoj godini studija, na smjeru internacionalne studije.

- Smjer internacionalne studije, oblast internacionalni biznis sam odabrala zbog toga što govorim dva strana jezika, engleski i španski, što je veoma važno za ovu oblast. Za internacionalni biznis je takođe važno poznavanje matematike, finansija, ekonomije, menadžmenta i politike – kaže Papaz.

Slika

Foto: Privatna arhiva

U San Dijego je iz Arizone došla i zbog dobre ponude da nastupa u odbojkaškom timu Univerziteta Kalifornija, te dodaje da je bilo teško ponovo se adaptirati na novu sredinu i sistem obrazovanja.

Na ljeto planira da završi studije i diplomira, nakon čega joj je cilj da aplicira za OPT, odnosno da stekne priliku koja se nudi svim internacionalnim studentima u Americi da zasnuju radni odnos na period od 12 mjeseci.

Papaz za portal Katera kaže da u budućnosti planira da se ostvari na polju biznisa u Americi, te da poslovno putuje širom svijeta i da je to nešto što je sigurno ispunjava.

Dodaje da je odbojka definitivno dio njenog života, jer joj je ovaj sport dao ljubav, prijatelje i mnoge nezaboravne momente, te omogućio joj da dobije najbolje moguće obrazovanje u SAD.

- Bavljenje odbojkom i studiranje istovremeno je bilo više nego zahtjevno, ali kada nešto radite iz ljubavi sve je moguće – dodaje Jovana.

Kaže da trenutno, što se tiče igranja odbojke, nema jasne planove za dalju budućnost, ali uvijek postoji opcija da igra profesionalno i u nekoj od evropskih zemalja.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović na jučerašnjoj akademiji povodom Dana Republike Srpske - 9. januara, između ostalog, odlikovala je Plaketom "Sveti Stefan" Jovanu Papaz, stipendistu prvog ciklusa Fonda "Dr Milan Jelić" na Univerzitetu u Kaliforniji, u San Dijegu.

Plaketa „Sveti Stefan“ dodjeljuje se najboljim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao  i stipendistima Fonda Dr Milan Jelić:

 

Piše: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest " Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    12h 16m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    11h 50m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    10h 56m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    4h 18m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    13h 17m
    0