Kumanovska bitka – Brza pobjeda srpske vojske

23.10.2024. 09:11
0
IZVOR: srna.rs

Turskim napadom na današnji dan 1912. godine počela je Kumanovska bitka, u kojoj je Prva srpska armija pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića, za samo dva dana, do nogu potukla tursku Vardarsku armiju Zeki-paše i tako zadala težak udarac moćnom neprijatelju u Prvom balkanskom ratu.

Turci su u početku imali više uspjeha zbog slabog izviđačkog i obavještajnog rada srpske vojske, koja nije imala tačan uvid u raspored neprijatelja na bojištu, a srpska Vrhovna komanda je smatrala da je riječ o turskim prethodnicama i da će se glavna bitka odigrati na Ovčem polju.

U trenutku kad su sukobi otpočeli, Prva armija je bila mnogo udaljena od Druge i Treće armije, a pod najžešćim udarom našla se njena Dunavska divizija prvog poziva pukovnika Miloša Božanovića, koja je imala i najteže gubitke, ali i odlučujuću ulogu u bici.

Tom prilikom, posebno se istakao niži oficirski kadar i zahvaljujući njihovoj samoinicijativi naneseni su snažni udari u turski raspored, tako da se 24. oktobra elitna turska armija u neredu i panici povukla ka Bitolju.

Trijumf je silno podigao moral srpske vojske i naroda i bio je podloga kasnijih pobjeda u Prvom i Drugom balkanskom, te u Prvom svjetskom ratu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica osveštanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru Godišnjica osveštanja Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru
Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
Godišnjica herojske pogibije majora Milana Tepića Godišnjica herojske pogibije majora Milana Tepića
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    19h 50m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    21h 27m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    20h 21m
    0
  • Krađa građevinskog materijala u Istočnoj Ilidži
    22h 48m
    0
  • Mrtve ribe plutaju po moru
    17h 29m
    0