Karlos Alkaraz osvajač Rolan Garosa

09.06.2024. 19:57
0
IZVOR: glassrpske.com/srna.rs

Španac Karlos Alkaraz osvajač je ovogodišnjeg Rolan Garosa prvi put u karijeri. Slavio je protiv Zvereva u napetom meču rezultatom 3:2.

Alkarazu je ovo treći Gren slem pehar, dok Zverev još jednom nije uspio da prestižni trofej prenese u svoju vitrinu.

Za one koji su propustili, meč je bio dinamičan i neizvjestan. Do četvrtog seta pobjednik se nije znao, naročito nakon nevjerovatnog povratka i preokreta Zvereva. Ipak, u četvrtom setu stvar je bila očigledna nakon uvjerljivih 6:1 u gemovima za Alkaraza.

Kako je meč izgledao pročitajte u nastavku.

Prvi set 1:0 za Alkaraza

Oba tenisera su u meč ušli nesigurno. Već na startu meča Zverev gubi svoj servis, a umjesto potvrde, i Alkaraz gubi svoj.

Igra se nešto stabilizovala u sljedeća dva servis gema, ali Zverev ponovo gubi svoj servis pri rezultatu 2:2. Za razliku od prethodnog brejka, Alkaraz uspijeva ovaj da potvrdi.

Poljuljani Zverev napravio je još jedan kiks i predao još jedan brejk dovoljan da Alkaraz osvoji set. Pri rezultatu 5:3, Španac je agresivno još jednom napao servis Zvereva i iskoristio prvu brejk priliku za 6:3 u setovima.

Drugi set

Zverev se vraća u meč. Ne djeluje jednostavno, ali Nijemac ne odustaje. Maratonski prvi gem na servis Alkaraza pokazao je da će o odluka o šampionu Rolan Garosa pasti mnogo kasnije.

Tenzije su trajale do rezultata 2:2 kada Alkaraz gubi brejk i prednost prepušta Zverevu. Nijemac preuzima inicijativu i nakon potvrde brejka, još jednom oduzima servis gem Alkarazu.

Uspješno se vraća u set rezultatom 6:2 i trenutnih 1:1 u setovima.

Treći set

Treći set oslikao je pravi spektakl u Parizu. Alkaraz je bio siguran na svom servisu, a koliko je njegova igra bila agresivna pokazuje šesti gem u setu kada uzima brejk. Zverevu je oduzeo servis bez izgubljenog poena i poveo sa 4:2.

Sve je ličilo na uspjeh poslije potvrde brejka. Imao je Alkaraz 5:2 u gemovima i čekao je svoj servis za 2:1 u setovima.

Onda je uslijedila nevjerovatna igra Zvereva koji je napravio spektakl. Osvojio je svoj servis gem i odlučio da napadne Alkaraza. Velika drama pripala je Nijemcu. Na sljedeći svoj servis osvetio se Alkarazu, pa ga je slavio bez izgubljenog poena.

Koliko je bio Nijemac agresivan pokazuje i naredni gem kada je oduzeo servis Alkarazu sa tek jednim osvojenim poenom. Uslijedila je maratonska borba u narednom gemu na servis Zvereva, ali je Nijemac nakon nekoliko odlaganja uspio da osvojio peti gem zaredom i napravi preokret za 2:1 u setovima.

Četvrti set

Sve će se znati u petom setu, ali sudeći po nastupu Karlosa Alkaraza u četvrtom setu, Španac ide po još jednu titulu.

Zverev je sve konce koje je prikupio u trećem setu izgubio pred Alkarazom. Ništa ga nije išlo, a ponajmanje njegov servis koji je osvojio samo jednom u petom setu. Alkaraz je slavio sa 6:1 i juri ka još jednoj tituli u Parizu.

Peti set

Fizički i psihički iscrpljen Aleksandar Zverev poklekao je pred Alkarazom. Iako je meč mogao otići u dva pravca, Alkaraz se potrudio da on bude taj koji će podići pehar.

Slavio je sa 5:2 i tako došao do trećeg Gren slem trofeja u karijeri.

Đoković pao na treće mjesto nakon trijumfa Alkaraza

Srpski teniser Novak Đoković je usljed pobjede Karlosa Alkaraza u finalu Rolan Garosa pao na treće mjesto ATP liste.

Karlos Alkaraz je do trećeg Grend slem trofeja u karijeri došao trijumfom nad Aleksandrom Zverevim sa 3:2 u setovima.

Alkaraz je sa novih 2000 ATP bodova zamijenio mjesta sa Đokovićem. Sada je Španac na 8.580 bodova, naspram Đokovićevih 8.360 bodova.

Đoković se zbog povrede meniskusa povukao sa turnira i samim tim nije mogao više da brani titulu i bodove od prošle godine.

To je prvo iskoristio Janik Siner da se plasmanom u polufinale izdigne na prvo mjesto ATP liste. Pošto je Alkaraz eliminisao Italijana u polufinalu, na kraju se domogao i trofeja.

Prethodni put je Novak bio trećeplasiran 29. maja 2023. godine.

Alkaraz će od sutra biti drugi teniser svijeta, dok će Zverev ostati četvrti igrač na ATP listi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Đoković ide na Vimbldon! Đoković ide na Vimbldon!
Sjajne vijesti: Novak Đoković ide na Olimpijske igre u Pariz Sjajne vijesti: Novak Đoković ide na Olimpijske igre u Pariz
Ko je bio Rolan Garos? Teniski reket spasao čovjeka po kome turnir nosi ime, iako nije bio teniser Ko je bio Rolan Garos? Teniski reket spasao čovjeka po kome turnir nosi ime, iako nije bio...
Najčitanije
  • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
    22h 4m
    0
  • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
    10h 21m
    0
  • Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
    18h 33m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
    20h 35m
    0
  • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
    22h 47m
    0