Kina predstavila prvo svemirsko odijelo za slijetanje na Mjesec

30.09.2024. 20:51
0
IZVOR: nezavisne.com

Kineska agencija za svemirske letove s posadom (CMSA/CMSA) po prvi put je 28. septembra predstavila spoljašnji dizajn svemirskog odijela za slijetanje na Mjesec, pozivajući javnost da predloži ime za njega, prenosi Sinhua.

Bijelo svemirsko odijelo za slijetanje na Mjesec, prikazano na trećem Forumu tehnologije svemirskih odijela, koji je organizovao Kineski centar za istraživanje i obuku astronauta u opštini Čongćing na jugozapadu Kine, ukrašeno je crvenim prugama.

Crvene pruge na gornjim udovima inspirisane su vrpcama čuvenih „letećih apsara“ iz umjetnosti Dunhuanga , dok one na donjim udovima podsjećaju na plamenove raketnog lansiranja.

Prema video materijalu koji je objavila CMSA, svemirsko odelo je napravljeno od zaštitnih materijala koji efikasno štite astronaute od termalnog okruženja na Mjesecu i mesečeve prašine. Opremljeno je višenamenskim integrisanim kontrolnim panelom koji je jednostavan za rukovanje, kao i kamerama za snimanje izbliza i izdaleka.

Svemirsko odijelo takođe ima fleksibilne i pouzdane rukavice, panoramski vizir sa zaštitom od odsjaja, kao i zglobove prilagođene okruženju sa niskom gravitacijom. Ukupni dizajn odijela je lagan, pogodan za aktivnosti na površini Mjeseca.

Astronauti Džai Džigang i Vang Japing služe kao modeli za novo lunarno odijelo u videu. Odjeveni u opremu za Mjesec, izvode različite pokrete, uključujući hodanje, čučanje, saginjanje, klečanje na jednom koljenu i penjanje uz merdevine, prenosi Krstarica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kulić razgovarao sa kineskom delegacijom o saradnji Kulić razgovarao sa kineskom delegacijom o saradnji
Večeras vas očekuje jedinstvena pojava na nebu Večeras vas očekuje jedinstvena pojava na nebu
Đorđević napustio Kinu Đorđević napustio Kinu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 59m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    11h 7m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    8h 43m
    1
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    11h 21m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    10h 10m
    0