Кина представила прво свемирско одијело за слијетање на Мјесец

30.09.2024. 20:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Кинеска агенција за свемирске летове с посадом (CMSA/ЦМСА) по први пут је 28. септембра представила спољашњи дизајн свемирског одијела за слијетање на Мјесец, позивајући јавност да предложи име за њега, преноси Синхуа.

Бијело свемирско одијело за слијетање на Мјесец, приказано на трећем Форуму технологије свемирских одијела, који је организовао Кинески центар за истраживање и обуку астронаута у општини Чонгћинг на југозападу Кине, украшено је црвеним пругама.

Црвене пруге на горњим удовима инспирисане су врпцама чувених „летећих апсара“ из умјетности Дунхуанга , док оне на доњим удовима подсјећају на пламенове ракетног лансирања.

Према видео материјалу који је објавила CMSА, свемирско одело је направљено од заштитних материјала који ефикасно штите астронауте од термалног окружења на Мјесецу и месечеве прашине. Опремљено је вишенаменским интегрисаним контролним панелом који је једноставан за руковање, као и камерама за снимање изблиза и издалека.

Свемирско одијело такође има флексибилне и поуздане рукавице, панорамски визир са заштитом од одсјаја, као и зглобове прилагођене окружењу са ниском гравитацијом. Укупни дизајн одијела је лаган, погодан за активности на површини Мјесеца.

Астронаути Џаи Џиганг и Ванг Јапинг служе као модели за ново лунарно одијело у видеу. Одјевени у опрему за Мјесец, изводе различите покрете, укључујући ходање, чучање, сагињање, клечање на једном кољену и пењање уз мердевине, преноси Крстарица.

Коментари 0
Повезане вијести
Кулић разговарао са кинеском делегацијом о сарадњи Кулић разговарао са кинеском делегацијом о сарадњи
Вечерас вас очекује јединствена појава на небу Вечерас вас очекује јединствена појава на небу
Ђорђевић напустио Кину Ђорђевић напустио Кину
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    12h 47m
    0
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    10h 55m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    11h 9m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    8h 31m
    1
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    9h 58m
    0