Kineska roba se vraća na velika vrata

22.08.2023. 08:30
0
IZVOR: glassrpske.com

Potražnja za robom iz Kine raste, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je uvoz tokom sedam mjeseci ove godine teži za 263,72 miliona KM u odnosu na isti period lani.

Podaci iz UIO BiH govore da je od januara do kraja jula ove godine na domaće tržište iz najmnogoljudnije zemlje svijeta stiglo 133,13 miliona kilograma raznih proizvoda i repromaterijala u vrijednosti od 702,83 miliona KM. U istom periodu lani uvezeno je 69,98 miliona kilograma proizvoda, vrijednih više od 439,11 miliona KM.

Za razliku od uvoza, izvoz robe iz BiH u Kinu je ove godine otanjio u odnosu na isti period lani. Za sedam mjeseci ove godine BiH je u zemlju na Dalekom istoku izvezla 13,98 miliona kilograma robe, vrijedne 15,83 miliona maraka, dok je u istom periodu lani plasirala 33,98 miliona kilograma u vrijednosti od  27,70 miliona KM.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da se otklanjanjem barijere, u vidu cijene transporta, kineska roba na tržište BiH vraća na velika vrata.

- Ove trendove moramo da pripišemo ponovnom otvaranju tržišta Kine. Za vrijeme virusa korona jedan kontejner bio je i do 10.000 evra. Osim toga, vrijeme isporuke je bilo izuzetno dugo, zbog čega su privrednici iz Srpske u potrazi za robom bili primorani da se preorijentišu na druga tržišta. U međuvremenu, transport po kontejneru pao je na 2.000 - 3.000 evra i ponovo su uspostavljeni lanci, zahvaljujući čemu protok robe ide mnogo brže i lakše. Kineska roba je mnogo jeftinija u odnosu na proizvode iz drugih zemalja - kazao je Ćorić i dodao da, nažalost, BiH sa Kinom i dalje ima izuzetno loš spoljnotrgovinski bilans.

Kina ima “agresivniji” nastup prema ovdašnjim tržištima što se, kaže Ćorić, može vidjeti iz čestih posjeta kineskih delegacija, koje su, između ostalog, bile u Banjaluci i Privrednoj komori Republike Srpske.

- Osim trgovačkog dijela, Kinezi žele kod nas da se pozicioniraju i kao proizvođači, jer računaju da bi sa ovih prostora mogli lakše doći na evropska tržišta. U tom slučaju njihova roba ne bi bila kineskog, nego bh. porijekla i tako bi bili konkurentniji na evropskom tržištu - rekao je Ćorić.

Vlasnik i direktor fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić rekao je da zbog povećanog uvoza gotove obuće iz Kine već sad postoji nagovještaj da će sljedeće dvije sezone biti manje posla u domaćim fabrikama.

- Zbog povećanja troškova života ljudi se sve češće opredjeljuju na obuću sa istoka, koja je znatno jeftinija od proizvoda iz Evropske unije - naveo je Bubić, čija firma repromaterijal uglavnom nabavlja iz Evrope.

Ekonomista Marko Đogo kaže da je Kina, sudeći po podacima o uvozu, sve konkurentnija u BiH.

- Jedan od razloga bi mogao biti ograničen izvoz iz Kine u Ameriku, zbog čega ova najmnogoljudnija zemlja svijeta višak robe nudi po povoljnijim cijenama kompanijama zapadnog Balkana, između ostalog, i u BiH - rekao je Đogo i dodao da je zbog krize, pored izvoza, pao i uvoz u BiH iz drugih zemalja.

Deficit

BiH je za sedam mjeseci izvezla robe u vrijednosti 10,068 milijardi KM, što je manje za 4,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 15,984 milijarde KM, što je manje za 1,2 odsto u odnosu na isti period lani. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 63 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit 5,916 milijardi KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

Autor: Danijela Bajić

Komentari 0
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka! Šta smo sve uvezli iz Kine: Za patike i igračke 50 miliona maraka!
Sa tržišta BiH povučeni bicikl za djecu, novogodišnje lampice i električno rešo Sa tržišta BiH povučeni bicikl za djecu, novogodišnje lampice i električno rešo
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 15m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 59m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 44m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 43m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 49m
    0