Кинеска роба се враћа на велика врата

22.08.2023. 08:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Потражња за робом из Кине расте, што потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима је увоз током седам мјесеци ове године тежи за 263,72 милиона КМ у односу на исти период лани.

Подаци из УИО БиХ говоре да је од јануара до краја јула ове године на домаће тржиште из најмногољудније земље свијета стигло 133,13 милиона килограма разних производа и репроматеријала у вриједности од 702,83 милиона КМ. У истом периоду лани увезено је 69,98 милиона килограма производа, вриједних више од 439,11 милиона КМ.

За разлику од увоза, извоз робе из БиХ у Кину је ове године отањио у односу на исти период лани. За седам мјесеци ове године БиХ је у земљу на Далеком истоку извезла 13,98 милиона килограма робе, вриједне 15,83 милиона марака, док је у истом периоду лани пласирала 33,98 милиона килограма у вриједности од  27,70 милиона КМ.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да се отклањањем баријере, у виду цијене транспорта, кинеска роба на тржиште БиХ враћа на велика врата.

- Ове трендове морамо да припишемо поновном отварању тржишта Кине. За вријеме вируса корона један контејнер био је и до 10.000 евра. Осим тога, вријеме испоруке је било изузетно дуго, због чега су привредници из Српске у потрази за робом били приморани да се преоријентишу на друга тржишта. У међувремену, транспорт по контејнеру пао је на 2.000 - 3.000 евра и поново су успостављени ланци, захваљујући чему проток робе иде много брже и лакше. Кинеска роба је много јефтинија у односу на производе из других земаља - казао је Ћорић и додао да, нажалост, БиХ са Кином и даље има изузетно лош спољнотрговински биланс.

Кина има “агресивнији” наступ према овдашњим тржиштима што се, каже Ћорић, може видјети из честих посјета кинеских делегација, које су, између осталог, биле у Бањалуци и Привредној комори Републике Српске.

- Осим трговачког дијела, Кинези желе код нас да се позиционирају и као произвођачи, јер рачунају да би са ових простора могли лакше доћи на европска тржишта. У том случају њихова роба не би била кинеског, него бх. поријекла и тако би били конкурентнији на европском тржишту - рекао је Ћорић.

Власник и директор фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић рекао је да због повећаног увоза готове обуће из Кине већ сад постоји наговјештај да ће сљедеће двије сезоне бити мање посла у домаћим фабрикама.

- Због повећања трошкова живота људи се све чешће опредјељују на обућу са истока, која је знатно јефтинија од производа из Европске уније - навео је Бубић, чија фирма репроматеријал углавном набавља из Европе.

Економиста Марко Ђого каже да је Кина, судећи по подацима о увозу, све конкурентнија у БиХ.

- Један од разлога би могао бити ограничен извоз из Кине у Америку, због чега ова најмногољуднија земља свијета вишак робе нуди по повољнијим цијенама компанијама западног Балкана, између осталог, и у БиХ - рекао је Ђого и додао да је због кризе, поред извоза, пао и увоз у БиХ из других земаља.

Дефицит

БиХ је за седам мјесеци извезла робе у вриједности 10,068 милијарди КМ, што је мање за 4,5 одсто него у истом периоду прошле године, док је увоз износио 15,984 милијарде КМ, што је мање за 1,2 одсто у односу на исти период лани. Покривеност увоза извозом износила је 63 одсто, док је спољнотрговински робни дефицит 5,916 милијарди КМ, подаци су Агенције за статистику БиХ.

 

Аутор: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо Са тржишта БиХ повучени бицикл за дјецу, новогодишње лампице и електрично решо
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 31m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 1m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 15m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 32m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 2m
    0