Ko će kazniti poslodavce zbog rada na crno?

06.10.2019. 19:35
0
IZVOR: BNTV

Zakoni o suzbijanju sive ekonomije se donose, ali malo ko ih poštuje. Inspekcija kontroliše poslodavce, ali priznaju da poslodavci u većini slučajeva pronađu način kako da izbjegnu prekršajnu odgovornost.

Poslodavci Republike Srpske su pod lupom Inspektorata. Inspektori su na terenu prilikom kontrole u prvoj polovini ove godine zatekli 138 radnika bez zaključenog ugovora o radu. I uprkos kontrolama, poslodavci su pronašli način kako da izbjegnu prekršajnu odgovornost.

- Ovom broju treba dodati 76 ljudi radnika koji su prijavljeni neposredno tokom ili odmah po završenoj inspekcijskoj kontroli, najčešće sa retroaktivnim datumom kako bi se izbegla prekršajna odgovornost – kažu u Inspektoratu RS.

Vlada donosi zakone, Skupština ih usvaja, ali malo ko ih na kraju poštuje. Radnik bez ugovora ili poslodavac sa krivičnom prijavom! To je jedna od najvažnijih stavki nedavno predstavljenog Nacrta Zakona o inspekcijama.

Međutim, prije nekoliko godina usvojene su izmjene Krivičnog zakona koje su predviđale i zatvor za poslodavce koji ne isplate pet ili više plata radniku. U Sindikatu su skeptični i sada po pitanju Zakona o inspekcijama.

Slika

- Ovako kako je koncipirano ne daje dovoljno kvalitetnih odgovora i zakonskih normi koje će dovesti do boljitka koji će osjetiti radnik koji radi - tvrdi predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić. 

O radu na crno i suzbijanju sive ekonomije govori se godinama. Međutim, osim startegija, zakona usvojenih a teško sprovodivih, poslodavci su imali raširene ruke da koriste radnike. I sami su svjesni da sami zakoni nisu dovoljni.

- I do sada se moglo krivično odgovarati za neprijavljivanje radnika, ali nikad niko nije prijavljen za to. Mislim da se i u buduće, ako se stvari ne promjene neće doći do toga - kaže za BN TV Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

Izmjenama Krivičnog zakona bilo je predviđeno da poslodavac koji radniku ne isplati pet plata ide u zatvor. Međutim, do danas niko u Republici Srpskoj nije kažnjen po tom osnovu, a bilo je stotine krivičnih prijava koje su radnici širom Republike Srpske podnosili protiv nesavjesnih poslodavaca. Te prijave su uglavnom završile negdje u ladicama.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkrivena 42 radnika na crno, kazne 150.000 KM Otkrivena 42 radnika na crno, kazne 150.000 KM
Prošle godine izrečeno 464.240 KM kazni zbog rada na crno Prošle godine izrečeno 464.240 KM kazni zbog rada na crno
Korupcija hrani rad “na crno” u BiH Korupcija hrani rad “na crno” u BiH
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    6h 17m
    4
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    8h 6m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    2h 35m
    13
  • Kako je nekad izgledao čas fizičkog (FOTO)
    7h 10m
    0
  • Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
    19h 9m
    0