Ко ће казнити послодавце због рада на црно?

06.10.2019. 19:35
0
ИЗВОР: БНТВ

Закони о сузбијању сиве економије се доносе, али мало ко их поштује. Инспекција контролише послодавце, али признају да послодавци у већини случајева пронађу начин како да избјегну прекршајну одговорност.

Послодавци Републике Српске су под лупом Инспектората. Инспектори су на терену приликом контроле у првој половини ове године затекли 138 радника без закљученог уговора о раду. И упркос контролама, послодавци су пронашли начин како да избјегну прекршајну одговорност.

- Овом броју треба додати 76 људи радника који су пријављени непосредно током или одмах по завршеној инспекцијској контроли, најчешће са ретроактивним датумом како би се избегла прекршајна одговорност – кажу у Инспекторату РС.

Влада доноси законе, Скупштина их усваја, али мало ко их на крају поштује. Радник без уговора или послодавац са кривичном пријавом! То је једна од најважнијих ставки недавно представљеног Нацрта Закона о инспекцијама.

Међутим, прије неколико година усвојене су измјене Кривичног закона које су предвиђале и затвор за послодавце који не исплате пет или више плата раднику. У Синдикату су скептични и сада по питању Закона о инспекцијама.

Слика

- Овако како је конципирано не даје довољно квалитетних одговора и законских норми које ће довести до бољитка који ће осјетити радник који ради - тврди предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић. 

О раду на црно и сузбијању сиве економије говори се годинама. Међутим, осим стартегија, закона усвојених а тешко спроводивих, послодавци су имали раширене руке да користе раднике. И сами су свјесни да сами закони нису довољни.

- И до сада се могло кривично одговарати за непријављивање радника, али никад нико није пријављен за то. Мислим да се и у будуће, ако се ствари не промјене неће доћи до тога - каже за БН ТВ Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС. 

Измјенама Кривичног закона било је предвиђено да послодавац који раднику не исплати пет плата иде у затвор. Међутим, до данас нико у Републици Српској није кажњен по том основу, а било је стотине кривичних пријава које су радници широм Републике Српске подносили против несавјесних послодаваца. Те пријаве су углавном завршиле негдје у ладицама.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно
Корупција храни рад “на црно” у БиХ Корупција храни рад “на црно” у БиХ
Угоститељи у Српској не придају превише пажње хигијени Угоститељи у Српској не придају превише пажње хигијени
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    17h 50m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    17h 55m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    18h 47m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    19h 1m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 58m
    4