Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?

24.04.2024. 09:15
1
IZVOR: srna.rs

Tijelo Srpkinje Marice Mirić, koju su Albanci silovali i zaklali na Kosovu i Metohiji 1999. godine, a čiju je fotografiju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN pokazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u manastir Pećka patrijaršija donio je blaženopočivši mitropolit Amfilohije, nakon što su mu italijanski oficiri javili da se to desilo.

- Maricu je u manastir donio blaženopočivši mitropolit Amfilohije. On je toliko bio izbezumljen da ništa nismo smeli da ga pitamo - izjavila je igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina.

Marica je kada se desilo zločin bila sa majkom i nepokretna u kolicima.

- Obeščastili su je i ubili pred njom. Sanduk nismo imali, pa smo je umotali u ćebe i sahranili u porti Pećke patrijaršije - priča mati Haritina za "Večernje novosti".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je u ponedjeljak, 22. marta, u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku sliku Marice Mirić na njenom posmrtnom odru, kao odgovor na činjenicu da su na sjednicu, protiv pravila, puštene Albanke kao dio "delegacije" samoproglašenog Kosova za koje je Vjosa Osmani tvrdila da su ih navodno silovali pripadnici srpskih snaga bezbjednosti.

List navodi da poslije monstruoznog Maričinog ubistva nije bilo moguće obaviti sahranu u Belom Polju gdje su bjesnili sukobi, pa je mitropolit Amfilohije nesrećnu djevojku sahranio na groblju u porti Pećke patrijaršije.

Mitropolit Amfilohije svojevremeno je ispričao da ga tuga i jad obuzmu svaki put kada se sjeti svega što je bilo 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

- Pred očima mi se javi jadna Marica Mirić, djevojka koju su četvorica Šiptara silovala, a njenu majku držali i tjerali da to gleda, pa je pred majkom i ubili. Bilo je među italijanskim oficirima čestitih ljudi, pa su nam javili da se to desilo. Mi smo došli, pokrili je ćebetom i tako je sahranili iza Pećke patrijaršije - rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je istakao da su istog dana pored Marice sahranili jadnu staricu koju su Albanci zaklali tog dana.

- U Goraždevcu su tada ubijena djeca, mnogo užasa je bilo. To ne smije da se zaboravi i ja sam pokušao to što sam vidio i doživio da opišem u svoje četiri knjige `Novo kosovsko raspeće` - naveo je svojevremeno mitropolit Amfilohije.

Prema podacima kojima raspolažu srpske bezbjednosne službe i pravosudni organi, 36 lica srpske i romske nacionalnosti bila su žrtve silovanja, a većina ovih žrtava su i ubijene.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Predator 24.04.2024. 11:50
    Žabari satanistički sve znali a ništa nisu učinili da zaštite nemoćne. Ni oprostiti ni zaboraviti
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca Srpskoj porodici u Lipljanu ukradeno više od 25 ovaca
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    13h 52m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    14h 36m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    18h 41m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    18h 45m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    4h 12m
    0