Kon: Zdravstveni sistem prenapregnut, Srbija u nepovoljnoj situaciji

14.07.2020. 09:48
0
IZVOR: Tanjug

Srpski epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog velikog broja kovid pacijenata zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom je tenzijom, ali da je još uvijek pod kontrolom jer svaki pacijent još ima mjesto za liječenje.

On je za TV Pink naveo da se Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju. Podsjeća da je vanredna situacija već proglašena u više gradova.

- Preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su proširenja kapaciteta. Obezbeđuje se da sistem funkcioniše, trenutno je pod kontrolom, jer svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen samo treba mnogo strpljenja - rekao je Kon.

On je naglasio da je ogroman pritisak i na kovid ambulante i respiratorne centre u Vojvodini, te da je na svim nivoima povećano oprterećenje.

Važno je, ističe on, da stariji od 65 i hronični bolesnici nose maske.

- Kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način da se smanji prenošenje je da svi nose masku. Ako samo nose hronični bolesnici i stariji od 65. godina oni će samo sebe štititi 30 odsto. Kada bi svi nosili onda je zaštita 99 odsto - naglasio je on.

Upitan koliko jedna maska može vremenski da štiti, Kon je naveo da maska može da pruži efektivnu zaštitu dva sata i da je treba menjati čim se navlaži.

Navodi i da Kriznom štabu za preduzimanje određenih mjera nedostaje vanredno stanje, jer postoje zakonska ograničenja.

- Mnoge stvari koje smo radili ne bi mogli da uradimo da nije bilo vanrednog stanja, jer postoje zakonska ograničenja. Ne možemo da pratimo kontakte u samoizolaciji. U vanrednom stanju imali veliku pomoć policije i kontrolu toga i nisu se time morale baviti epidemiološke službe koje su potpuno zatrpane - istakao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kon: Odlazak na svadbu je odlazak na zaražavanje virusom korona Kon: Odlazak na svadbu je odlazak na zaražavanje virusom korona
Kon: Odgovornost na pedijatrima za vakcinaciju djece Kon: Odgovornost na pedijatrima za vakcinaciju djece
Kon: Počelo punjenje bolnica, ne možemo s ovim merama Kon: Počelo punjenje bolnica, ne možemo s ovim merama
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    2h 10m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    21h 7m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    13h 38m
    2
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    15h 28m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    14h 42m
    0