Košarkaš iz Gacka mirnu luku pronašao na Baltiku

24.10.2022. 10:37
0
IZVOR: glassrpske.com

Ako za jednog košarkaša možemo reći da je sve postigao isključivo radom, trudom i zalaganjem, te da je prošao sve stepenice kako bi pronašao mjesto pod obručem, onda je to bez dileme Obrad Tomić, aktuelni košarkaš estonske Raple.

Odiseja u timu koji nastupa u Estonsko-letonskoj ligi počela je prilično dobro, pa se može reći da je proces adaptacije u ovoj baltičkoj zemlji trajao vrlo kratko. Tomić za "Glas Srpske" priznaje da je razmišljao kada je došla ponuda iz kluba u kome sada nastupa, ali u razgovoru sa menadžerom odlučio je da je to dobra opcija za nastavak njegove karijere.

- Estonija je relativno mala i poprilično hladna zemlja, a ja sam generalno prvi put tu. Do sada nisam imao priliku da igram protiv nekih od ekipa iz Estonije i Letonije. Igramo Estonsko-letonsku liga i dobro je takmičenje, sa dosta stranih igrača i ekipa koje igraju i najveća evropska takmičenja. Košarka je u velikoj ekspanziji, reprezentacija sve češće igra na Evrobasketu, a tome je sigurno doprinijela i mnogo jača zajednička liga sa Letonijom  - rekao je Tomić.

Bivši košarkaš Partizana, Rogaške, Akademika i više klubova u BiH zadovoljan je novom sredinom i klubom koji ima uslove za najviši mogući nivo.

 - Ovo je moja 14. profesionalna sezona, tako da mi nije problem da se naviknem. Krenuli smo odlično, upisali tri pobjede, a onda se desio mali pad, pa smo izgubili posljednja dva meča. Najlošije smo odigrali protiv Talina, ali vjerujem da ćemo to brzo zaboraviti i što se kaže naučiti na svojoj koži gdje smo griješili. Kako su išli rezultati ekipe, tako otprilike i moje partije, ali ne sumnjam da ćemo ponovo uhvatiti pravi ritam. Respektabilne su ekipe i pojedinci, dvorane su pune, tako da sam vrlo prijatno iznenađen onim što sam do sada vidio - kazao je Tomić.

Povrede koje su svojevrsna kočnica u karijerama sportista, a nisu zaobišle ni momka visokog 207 centimetara. Posebno u vremenu kada je dobio šansu da se dokaže u jednom od najvećih klubova na našim prostorima, Partizanu. Bio je velika želja Miroslava Nikolića koji ga je i doveo, ali je serija loših rezultata dovela do smjene trenera pa je na klupu sjeo Nenad Čanak. Desila se i nezgodna povreda ramena i operacija, pa je raskid ugovora poslije jedne sezone bio neminovan iako je imao trogodišnji ugovor. 

- Povrede su ozbiljan faktor kod profesionalnih sportista. Treba raditi smisleno i postepeno sa mladim ljudima da ne dolazi do nekih težih slučajeva. Svi znaju da i mene nisu zaobišle, možda u ključnom dijelu karijere kada sam mogao da napravim dodatni iskorak, ali šta je tu je. Protiv nekih stvari se jednostavno ne može. Bitno je da sam sada zdrav, okrenuo sam novi list i sigurno imam još mnogo toga da pokažem - naglasio je dvadesetdevetogodišnji košarkaš.

Iako je zbog pomenutih problema skupio tek nekoliko utakmica u "crno-bijelom" dresu, a klub iz Humske bio daleko od nivoa na kakvom je sada, rado se sjeća vremena provedenog u Beogradu.

- Svi znaju šta taj klub predstavlja kod nas, ali i Evropi. To je posebno iskustvo. Bilo je dosta dobrih igrača sa kojim sam igrao od Aleksa Renfroa do Najdžela Vilijamsa Gosa. Krivo mi je što nisam ostavio dublji trag, ali sam sa druge strane ponosan što sam u jednom periodu karijere bio dio Partizana - rekao je Tomić. 

Iako je još dosta "loptanja" pred njim, poručuje da je vjera u sebe i ono što radite ključan preduslov za uspjeh.

- Trud i rad su nešto što se podrazumijeva i sigurno su najvažniji faktor. Bez toga ne možete ništa. Morate da vjerujete i budete vrlo uporni čak i kada ne ide onako kako ste zamislili - zaključio je Tomić.

Ne zaboravlja Adžića

Ovaj Gačanin ne može, a da se ne osvrne i na svoje prve košarkaške početke i trenera koji je prepoznao potencijal kod njega.

- Čovjek kojem dugujem ogromnu zahvalnost je pokojni Mićan Adžić. On je imao najveći uticaj na moj razvoj, kako ljudski tako i košarkaški, a prema meni se odnosio prije svega kao pedagog, staratelj - istakao je Tomić.

Piše: Miloš Vasiljević

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Nikolina Milić ima sezonu iz snova: Evropska titula kruna karijere Nikolina Milić ima sezonu iz snova: Evropska titula kruna karijere
U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    20h 38m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    16h 35m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    22h 42m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    19h 56m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    18h 54m
    0