Košulja za Bogdana Žerajića u Sarajevu

16.06.2021. 19:17
0
IZVOR: frontal.rs

Za godišnjicu smrti nevesinjskog apostola slobode – Bogdana Žerajića, postavljena je instalacija u prostoru, njemu u čast. Dan prije svog čina, u radnji Paje Markovića kupio je novu košulju jer je ,,htio da ima čistu košulju kad umre".

Uz fotografije, performeri neskloni samoreklamerstvu, poslali su i prigodan tekst, koji redakcija Frontal.RS sa zadovoljstvom objavljuje i to u sekciji kultura. Ono što se kod nas potura pod likovnu umjetnost, nikad se ne bi usudilo ovako nešto uraditi.

Slika

Dan je bio baš ovakav, natmuren, kišovit, kada je tog 2./15. juna 1910. godine na sarajevskoj Carevoj ćupriji mučenik heroj ispalio pet hitaca na predstavnika okupacione vlasti u Bosni i Hercegovini, a šestim usnio snom pravednika i vinuo se u vječnost.

Kupujući košulju, na ulici je sreo i zemaljskog poglavara (čitaj visokog predstavnika) Marijana Varešanina, koji je bio u civilnom odijelu. Nije htio da puca, ako je sa sobom i imao oružje, jer Žerajić nije bio prost ubica, zločinac. Znao je da njegovo djelo ima smisla ako svoj naum ostvari upravo na dan kada je Varešanin imao da pročita carevo pisanije prvog dana otvorenja Sabora.

Slika

Prethodno je pokušao da podmiti poslužitelja na ulazu u Sabor i unutra ostvari svoj naum, ali mu to nije pošlo za rukom. Malo kasnije, pucao je na Varešaninov fijaker koji je tog dana upravo zbog kiše bio zatvoren. Kada je vidio da nije uspio u atentatu, presudio je sam sebi kako bi onemogućio svaku istragu.

Postoje svjedočanstva da je Varešanin, nakon što se kočija zaustavila, prišao mrtvom Žerajiću i udarivši ga nogom rekao: "Đubre". I nije to jedino oskvrnuće tijela mučenika.

Slika

Dvije godine kasnije, ozloglašeni činovnik kriminalističke policije Viktor Ivasiuk, Bogdanovu lobanju držao je kao tintarnicu na stolu svog kabineta.

Zašto je pucao Žerajić? Možemo ga zamisliti da nam on sam na to pitanje odgovara, onim Šantićevim stihom: "Mene sve rane moga roda bole…"

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    20h 1m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    17h 36m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    22h 44m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    3h 35m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2h 2m
    0