Krizni štab FBiH: Ne preporučuje se testiranje u privatnim laboratorijama

02.05.2020. 18:38
0
IZVOR: nezavisne.com

Građanima Kantona Sarajevo ne preporučuje se testiranje na virus korona u privatnim zdravstvenim ustanovama, saopštio je kantonalni Krizni štab.

Krizni štab je istakao da takvi testovi mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj BiH.

Iz Kriznog štaba su pojasnili da su testiranja brzim testovima na prisustvo antitijela u krvi na virus korona veoma upitne tačnosti, da se nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim sprovođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor.

- Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati lažnu sliku i time biti ključni argument stanovništvu da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu sprovoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere - upozoreno je iz Kriznog štaba.

U saopštenju se dodaje da su serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama pravo svakog građanina, ali mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

Relevantnim metodama seroloških testiranja u narednom periodu biće utvrđeno prisustvo antitijela u krvi, samim tim i stepen cirkulacije virusa korona među stanovništvom Kantona Sarajevo, a sprovodiće se u okviru javnog zdravstva. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija se oglasila o oskrnavljenom pravoslavnom groblju kod Ključa Policija se oglasila o oskrnavljenom pravoslavnom groblju kod Ključa
Svetinje rušili u ratu, a skrnave u miru Svetinje rušili u ratu, a skrnave u miru
Drvar se sprema za posjetu Njegove svetosti patrijarha Porfirija Drvar se sprema za posjetu Njegove svetosti patrijarha Porfirija
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    4h 1m
    2
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    23h 26m
    2
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    5h 50m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    19m
    11
  • Kako je nekad izgledao čas fizičkog (FOTO)
    4h 54m
    0