Kulić: Na većini fakulteta nastava do kraja maja

06.05.2020. 09:23
0
IZVOR: Srna

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da bi do kraja maja trebalo da bude završena nastava na većini fakulteta koja se, zbog epidemiološke situacije odvija onlajn, te da studenti neće biti oštećeni i imaće dovoljan broj ispitnih rokova.

Kulić je dodao da će nastava na pojedinim studijskim programima na Medicinskom fakultetu, te na Muzičkoj i Likovnoj akademiji morati da bude nadoknađena, jer studenti nisu mogli da obavljaju praktični dio nastave.

-To planiramo završiti do 15. juna kad se završava nastava prema akademskom kalendaru i od tada bi počeli sa ispitnim rokovima- izjavio je Kulić u intervjuu Srni.

Kulić je dodao da ga raduje što stav dva javna univerziteta dijeli i resorno ministarstvo, kao i Unija studenata Republike Srpske, da se ispiti ni u kojem slučaju ne odvijaju onlajn.

-Biće klasični način ispitivanja, s tim što će biti neophodno pridržavanje propisanih mjera – držanja socijalne distance i nošenje zaštitnih rukavica i maski, a u prostoriji će biti po tri studenta i ispitivač- objasnio je Kulić.

Kulić smatra da problem može da predstavlja to što se još neki studentski domovi koriste kao karantini, a studentima je potreban smještaj dok polažu ispite, ali prvenstveno u Banjaluci, dok Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za sada nema taj problem.

-Studentski domovi u Lukavici, Foči i na Palama trenutno su prazni i u njima nema pacijenata koji su zaraženi virusom korona. Važno je da studenti znaju da neće biti oštećeni ni za jedan ispitni rok, iako su aprilski propustili zbog pojave virusa korona. U narednom periodu ćemo intenzivnije raditi i daćemo veći broj ispitnih rokova da bi studenti mogli da steknu uslov i upišu narednu godinu- poručio je Kulić.

Prema Kulićevim riječima, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studira 9.140 studenata, od toga je na prvom ciklusu studija 7.979, na drugom 1.059, a na trećem 103 studenta.

Kulić je dodao da su trenutno na međunarodnoj razmjeni 22 studenata ovog univerziteta, od čega je devet u Španiji, sedam u Kini, četiri u Poljskoj, a dva su u Rusiji, te da su sa njima svakodnevno u kontaktu.

Kulić je napomenuo da su u vanrednim okolnostima izuzetno dobro prihvatili proces izvođenja nastave na daljinu i studenti i nastavno osoblje, te im je ovom prilikom iskazao zahvalnost.

-Elektrotehnički i Mašinski fakultet, Fakultet za proizvodnju i menadžement su se uključili i u proizvodnju zaštitnih vizira za zdravstvene radnike u Srpskoj, a studenti Medicinskog fakulteta sa pete i šeste godine studija sa asistentima i profesorima su bili svakodnevno u komunikaciji putem telefona sa osobama kojima su bile potrebne dodatne informacije o virusu korona. Urađen je i vodič za stomatologe sa preporukama kako se zaštititi i raditi sa pacijentima u ovim vanrednim okolnostima- napomenuo je Kulić.

Kulić je istakao da je u planu upis u akademsku 2020/2021. godinu na prvi ciklus studija 1.955 studenata, na drugi 653 i na treći njih 88.

-Prijemni ispiti obično budu u prvoj sedmici jula, pa pretpostavljam da će i ove godine da bude tako. Fakulteti se intenzivno pripremaju- istakao je Kulić, dodajući da su spremni za sve moguće scenarije, ali da čekuju dalje instrukcije resornog ministarstva, što prvenstveno zavisi od epidemiološke situacije.

Kulić je najavio dva nova studijska programa, i to na Medicinskom fakultetu na prvom ciklusu studija – Medicina na engleskom jeziku i na trećem ciklusu studija Bioinženjering i medicinska informatika.

-To rade tri naša fakulteta – Medicinski, Elektrotehnički i Mašinski. Mi intenzivno radimo svake godine na osavremenjavanju postojećih studijskih programa, kojih trenutno na sva tri ciklusa studija imamo 120- dodao je Kulić.

Kulić je naveo da, prema njegovim saznanjima, sredinom ljeta bi trebalo da počnu građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade koja je kupljena za potrebe izgradnje studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, te dodao da se i na novu zgradu Rektorata godinama čeka.

-Očekujemo da ćemo dobiti modernu zgradu Rektorata u kojoj će biti i Muzička akademija sa koncertnom salom, koja bi nam služila i za promocije i prijeme, a koja nam sada nedostaje. Nadam se da ćemo kada budemo obilježavali jubilej 30 godina postojanja i rada Univerziteta, 2022. godine, to upriličiti u novoj zgradi Rektorata- istakao je Kulić.

Kulić je dodao da je ova visokoškolsaka ustanova po kvalitetu nastave visoko rangirana na različitim svjetskim listama univerziteta, a na nedavno objavljenoj SIR /SCImago Institutions Rankings/ listi se nalazi na drugom mjestu u BiH, iza Univerziteta u Sarajevu.

-Za razliku od nekih drugih lista gdje je važna internetska vidljivost, ovdje je ključni indikator kvalitet naučnoistraživačkih radova objavljenih u Skopusu-referentnoj bazi podataka i jako sam zadovoljan time- istakao je Kulić.

On je pozvao buduće studente da prilikom upisa izaberu neki od 17 fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji imaju najsavremenije laboratorije i opremu, ali i stručni kadar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 33m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 32m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 14m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 45m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 47m
    0